Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Se ett första klipp ur A Man Called Otto med Tom Hanks

Det var Tom Hanks idé att byta namn på Ove i “A Man Called Otto”

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
23 januari 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
23 januari 2023

"Det var ingen självklarhet"

Den amerikanska versionen av “En man som heter Ove”, “A Man Called Otto” har gjort succé världen om. Men hur kommer det sig att karaktären heter Otto istället för Ove? Det var Tom Hanks idé.

Succéfilmen med Tom Hanks i huvudrollen har tagits emot med öppna armar av den svenska filmpubliken, men även den internationella. I USA har A Man Called Otto tillhört landets mest populära biofilmer sedan premiären, vilket naturligtvis har viss förklaring i den tvåfaldigt Oscarsbelönade skådespelarens medverkan. 

Förutom att ha skådespelat i filmen har Tom Hanks tillsammans med hans fru Rita Wilson också producerat, vilket gjort att man kommit med andra kreativa inspel, som vad hans karaktär borde heta.

Det var Tom Hanks idé att byta namn på Ove i “A Man Called Otto”
Foto: SF Studios.

Svenske producenten avslöjar att det var Tom Hanks idé att byta namn på Ove i “A Man Called Otto”

Precis som man bytte ut Oves persiska granne Parvaneh (Bahar Pars) till mexikanska Marisol (Mariana Treviño) för att knyta an till immigrationen i USA, bytte man huvudkaraktärens namn från Ove till Otto för att reflektera filmens amerikanska miljö. 

I en intervju med TT berättade filmens svenska huvudproducent Fredrik Wikström Nicastro att det var Tom Hanks som ville att de skulle byta namn på Ove i den amerikanska versionen, men det var inget man enades om redan från starten:

– Eftersom boken fått en så stor fanbase världen över var det ingen självklarhet att byta namn, men efter många om och men kom vi fram till att det ändå var rätt beslut, säger han till tidningen.

A Man Called Otto, remaken av En man som heter Ove, baserad på Fredrik Backmans bok handlar om en äldre man som förlorat livslusten till följd av sin hustrus död. En nyinflyttad familj i grannskapet blir början på en ny vänskap och ett äventyr som förändrar Ottos liv.

Filmen rullar nu på svenska biografer där biljetter finns att få till halva priset genom det så kallade "Biopasset" på Filmstaden.

Daniel Paprocki

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL