Den stora Marvelhjälten som Joaquin Phoenix tackade nej till att spela

Den stora Marvelhjälten som Joaquin Phoenix tackade nej till att spela

Filmtopp
10 januari 2023 kl. 21:01

Kunde haft en annan helt annan roll i serietidningsvärlden

Han förknippas med skurken Jokern. Men allting hade kunnat vara annorlunda. Joaquin Phoenix berättar om den stora Marvelhjälten han tackade nej till att spela.

Joaquin Phoenix är i ropet med Ari Asters dramakomedi Beau Is Afraid som i dag släppte sin första trailer, samt den efterlängtade uppföljaren Joker: Folie à Deux som vi titt som tätt får nya uppdateringar om. Uppmärksamheten runt honom har lett till att en stor intervju han gjorde med Collider i maj 2021 bubblat upp till ytan på nytt. I den berättar han om den stora Marvelhjälten han höll på att landa rollen till, men som han i sista stund valde att tacka nej till. 

Den stora Marvelhjälten som Joaquin Phoenix tackade nej till att spela
Foto: Warner Bros.

Därför tackade Joaquin Phoenix nej till att spela stora Marvelhjälten

Under tidigt 2010-tal arbetade Marvel flitigt på att få till en Doctor Strange-film, och redan då var Benedict Cumberbatch deras första alternativ. Men sett till att han var upptagen med inspelningen av TV-serien Sherlock och en Hamlet-pjäs kunde han inte tacka ja. Personen som då blev favorit att ta rollen var Joaquin Phoenix, och nog var det nära att han tog sig an rollen. 

Förhandlingarna mellan Phoenix och Marvel nådde hela vägen till sitt slutstadium, men i oktober 2014 drog han sig plötsligt ur. I intervjun med Collider berättar han varför: 

– Det fanns för många krav som gick emot min instinkt för karaktären. Jag har blivit bortskämd och aldrig behövt göra så stora kompromisser. Men jag har heller inte träffat en regissör ännu som slagit sig ner med mig och kikat närmare på manuset för att sen säga "vet du vad, vi skiter i den här actionscenen, låt oss fokusera på karaktären!". Jag förstår samtidigt grejen, men det är bäst att jag inte gör den. 

Phoenix hävdar också att hans beslut innebar att han förhindrade eventuella problem som skulle ha uppstått på vägen: 

– Jag är inte svår, jag försöker bara hitta vad som fungerar för mig. Jag vill inte åta mig något och sen inte leva upp till dessa åtaganden. Men jag tycker om att titta på filmerna... har du sett rebooten av Star Trek? Chris Pine som spelar Kirk är genial. För min egen del vet jag bara inte om jag vill ha erfarenheten av att vara i dem. Jag har läst några av dessa manus, och sjuttiofem procent är beskrivningar av någon asteroid som går igenom rymden.

Men trots att Joaquin Phoenix tackade nej till den stora Marvelhjälten blev det till slut en film med Benedict Cumberbatch. "Doctor Strange" släpptes 2016 och blev genast en stor succé. Men desto större succé blev det för Phoenix och hans film "Joker" (2019) som drog in över en miljard dollar i intäkter och som han vann en Oscar för. Med Todd Philips hyllade verk fick Phoenix den karaktärsdrivna filmen han ville ha.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL