Den ikoniska Disneyfilmen som Jim Carrey tackade nej till

Den ikoniska Disneyfilmen som Jim Carrey tackade nej till

Emil Oscar Rasmussen
04 januari 2024 kl. 12:01

Kunde ha spelat Johnny Depps ikoniska roll

Jim Carrey är en av vår tids mest framgångsrika skådespelare, men om ödet hade velat lite annorlunda hade han kunnat vara ännu större. I början av 2000-talet tvingades han tacka nej till en ikonisk Disneyfilm och en lika ikonisk roll.

Den ikoniska Disneyfilmen som Jim Carrey tackade nej till
Foto: SF.

Få skådespelare är lika välbekanta som Jim Carrey. Stjärnan debuterade redan på 80-talet, men det var under det efterföljande årtiondet han slog igenom med dunder och brak. Under 90-talet radade Carrey upp succéfilmer och syntes i produktioner som Truman Show (1998), Liar Liar (1997), Cable Guy (1996) och Batman Forever (1995). Han stod dessutom för ett av filmhistoriens mer imponerande filmår när han 1994 var aktuell med Den galopperande detektiven, The Mask och Dum & dummare.

Det var främst i komedier som Jim Carrey gjorde sig ett namn, men runt millennieskiftet började han även ta sig an fler typer av uppdrag, som huvudrollerna i Man on the Moon (1999) och Eteral Sunshine of the Spotless Mind (2004).

År 2003 kunde Jim Carrey också varit aktuell med en av 2000-talets stora äventyrsfilmer under Disneys paraply, men tvingades tacka nej till uppdraget.

Den ikoniska Disneyfilmen som Jim Carrey tackade nej till
Jack Sparrow undrar hur han hade sett ut om han spelades av Jim Carrey. Foto: Walt Disney.

Den ikoniska Disneyfilmen som Jim Carrey tackade nej till – kunde spelat Johnny Depps roll

Under många år har det florerat rykten om att Jim Carrey var aktuell för en bärande roll i Disneys storslagna Pirates of the Caribbean-franchise. Faktum är att han sägs ha varit det tilltänkta valet för den ikoniska rollen som Jack Sparrow – en roll som bekant sedan gick till Johnny Depp.

Det har rapporterats att Carrey var intresserad av rollen som Jack Sparrow, men en schemakonflikt tvingade honom att tacka nej till Pirates of the Caribbean: Svarta Pärlans förbannelse. När Carrey erbjöds uppdraget hade han redan slagit sig samman med Liar Liar-regissören Tom Shadyac för ett nytt projekt, Bruce den allsmäktige (2003). Även det blev en succé ur många perspektiv, men givetvis inte i samma skala som Pirates of the Caribbean-franchisen.

I dag är Johnny Depp närmast symbolisk för hela franchisen och rollen som Jack Sparrow är den som många i första hand förknippar honom med.

Andra skådespelare som genom åren har rapporterats varit aktuella för Sparrow-rollen inkluderar Robert De Niro och Hugh Jackman.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL