Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmen Jim Carrey ångrar att han gjorde

Filmen Jim Carrey ångrar att han gjorde

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
30 juni 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
30 juni 2022

Filmen som Jim Carrey inte kan stå för...

Det finns få skådespelare i världen som är lika uppskattade som Jim Carrey. Han har stått för ofantligt många minnesvärda rollprestationer under sin karriär, men det är inte alla av dem som ligger skådespelaren själv nära hjärtat.

Från Den galopperande detektiven (1994) till Man on the Moon (1999), från Dum och dummare (1994) till Truman Show (1998), från The Mask (1994) till Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) – det finns inte många skådespelare på denna planet som har lika många uppskattade filmer på sin meritlista som Jim Carrey.

Den universellt älskade skådespelaren har imponerat i såväl komedier som seriösa draman, och något som får honom att utmärka sig som en stjärna är att även hans rollprestationer i mindre uppskattade filmer tenderar att vara otroligt minnesvärda.

Genom åren har det blivit en hel del filmer och roller som Carrey själv har uttalat sig om med värme, men det gäller inte samtliga av dem. Det finns framför allt en film som skådespelaren öppet sagt att han inte kan stå för.

Jim Carrey i Lemony Snicket
Jim Carrey i Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv. Foto: Paramount Pictures.

Enorm tragedi ligger bakom Carreys ånger över filmen

Med så många gjorda filmer och en så lång karriär finns det oundvikligen en och annan flopp i ryggsäcken på Jim Carrey. I hans filmografi kan vi exempelvis hitta titlar som Copper Mountain, en tv-film från 1983 med osannolikt låga 2,3 i betyg på Imdb, The Majestic från 2001 som sågades längs med fotknölarna av kritiker och Dum & dummare 2 som kanske är en uppföljare vi hade klarat oss bättre utan.

Det är dock ingen av dessa filmer som Jim Carrey påstår sig ångra. Filmen han är istället pekar ut är Kick-Ass 2 (2013).

Uppföljaren till uppskattade Kick-Ass (2010) nådde inte upp till samma höga nivå som sin föregångare, men Carreys roll som "Colonel Stars and Stripes" tycktes ändå uppskattas av de allra flesta. För Carreys del har hans ånger över filmen ingenting med kvaliteten på filmen att göra, utan våldet i den.

De rent ut sagt brutala Kick-Ass-filmerna är visserligen komedier, men innehåller också ofantligt mycket våld. Det är möjligt att Carrey hade sett tillbaka på filmen med helt andra ögon om det inte vore för den enorma tragedi som inträffade i USA en relativt kort tid efter inspelningen av filmen.

Den 14 december 2012 sköts 26 människor, de flesta av dem barn, till döds på Sandy Hook Elementary School i Newton, Connecticut, vilket fick Carrey att ta avstånd från den.

Filmen Jim Carrey ångrar att han gjorde – Kick-Ass 2
Foto: Universal Pictures.

Kunde inte stötta filmen

Omkring ett halvår efter den tragiska skolskjutningen, och bara månader innan premiären av Kick-Ass 2, gick Jim Carrey ut offentligt på sociala medier och meddelande att han inte kunde stötta filmen.

– Jag gjorde Kickass en månad före Sandy Hook och nu kan jag inte med gott samvete stå bakom den mängden våld. Jag ber om ursäkt till andra som är involverade i filmen. Jag skäms inte för den men de senaste händelserna har fått mig att ändra ståndpunkt, skrev Carrey på Twitter i juni 2013.

Jim Carrey slutade också marknadsföra filmen tiden som ledde fram till dess premiär och hans handlingar och uttalande uppskattades inte av alla hans kollegor på filmen. Mark Millar, skaparen av serietidningsoriginalet som Kick-Ass-filmerna är baserade på, publicerande exempelvis på sin blogg (som inte längre existerar) kommentarer om Carreys agerande. Där påpekade han bland annat att filmen inte är en dokumentär och att filmen fokuserar på konsekvenserna av våld.

Reaktionerna på Jim Carreys ställningstagande inför premiären av Kick-Ass 2 bemöttes visserligen med förståelse, men det var också många som reagerade likt Millar och argumenterade för att fiktion måste gå att separera från verkligheten.

Oavsett var man själv ställer sig i frågan, så är det värt att beundra Carrey för att han valde att stå för sin sak i ett försök att göra gott.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL