Kristofer Hivju om nya Beck och The Witcher

Kristofer Hivju om Beck-filmen han sett flest gånger: "Gunvald var som galnast"

  • C More
Filmtopp
06 april 2023 kl. 21:04

Norrbaggen är ett inbitet Beckfan

I en exklusiv intervju med Filmtopp berättar den norska stjärnan Kristofer Hivju om sin fascination för Beck-världen. Han avslöjar också vilken av filmerna han har sett flest gånger.

I mars hade Beck 48: Quid Pro Quo premiär till fansens stora glädje. Att det blir två filmer till vet vi sedan tidigare, men när de kommer, har C More ännu inte gått ut med.

I Quid Pro Quo återsåg vi den norska stjärnan Kristofer Hivju i rollen som Steinar. I en intervju med Filmtopps Eric Diedrichs pratar han öppet om vad vi kan förvänta oss av nästa Beck-film, om Beck-filmerna skulle fungera utan Peter Haber och hur det egentligen är att jobba med en Hollywoodstjärna som Dwayne Johnson.

Kristofer Hivju berättar om Beck-filmen han sett flest gånger
Kristofer Hivju berättar med glädje om Beck-filmerna han sett flest gånger. Foto: Filmtopp Int.

Kristofer Hivju om Beck-filmen han sett flest gånger

I samma intervju passade vi även på att fråga honom om vilken Beck-film han har sett om flest gånger, en fråga som inte var helt enkel för honom att svara på.

– Oj, oj, oj… när jag kom in i serien så såg jag alla filmer på nytt. Vilken har jag sett flest gånger? Alltså, det lutar faktiskt åt Steinar, den första jag var med i. Jag såg den i flera sammanhang och diverse premiärer. Men det är några filmer som jag har sett i alla fall tre gånger. Först för tjugo år sedan, därefter tio år sedan och sedan nu på nytt, eller hur, när man har glömt vem som var mördaren, skrattar Hivju.

Men om du ska säga en film som du inte har behövt se om för att du själv är med i den. Om du är hemma, ready to chill, vilken Beck-film sätter du igång?

– [Tänker efter] Jag kommer inte ihåg namnen på alla, men någon av filmerna Beck 10-15, när Peter och Persbrandt var unga och Gunvald var som galnast och Martin Beck som mest frustrerad. Det är några filmer där som har blivit riktiga klassiker.

Kristofer Hivju
Så här ser ett äkta Beck-fan ut. Foto: Filmtopp Int.

"Uppfann Nordic Noir"

Kristofer Hivju berättar också en rolig anekdot om när de presenterade Beck-filmerna för BBC för första gången.

– När vi släppte filmerna på BBC, alltså när de kom till UK för första gången, det är väl 5-6 år sedan, då fick de först se de fyra senaste vi hade gjort och en kritiker skrev "this is the new wave of nordic noir". Och så kom vi tillbaka och sa "nej, det är inte den nya vågen, det är den första". Beck uppfann Nordic Noir. De första filmerna är så mörka och gritty. När de frågade om vi kunde göra några fler, sa vi att vi redan har 34 till. De blev helt till sig [skrattar].

Med det tackar vi Kristofer Hivju för pratstunden. Filmtopp håller dig uppdaterad så fort vi vet mer om Beck-filmernas framtid.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL