Kristofer Hivju om nya Beck och The Witcher

Funkar Beck utan Peter Haber? – Kristofer Hivju svarar

  • C More
Filmtopp
Uppdaterad 08 november 2023 kl. 18:11 | Publicerad 20 mars 2023 kl. 20:03

Framtiden osäker för Beck-filmerna

I ett exklusivt samtal med Filmtopp svarar Kristofer Hivju på frågan om Beck-filmerna skulle kunna fungera utan Peter Haber på rollistan.

Vi väntar nu på de två kvarstående Beck-filmerna denna säsong där Inferno har premiär den 8 december. Med den och Dödläge har Peter Haber medverkat i sammanlagt 50 filmer, men gällande framtiden verkar det som att saker och ting svävar i en sorts limbo. Haber har tidigare sagt att han inte har skrivit på något kontrakt för fler Beck-filmer:

– Jag har inte skrivit på något kontrakt för ytterligare filmer. Ska det göras fler så filmar vi i sådana fall något 2024, men det är faktiskt inte bestämt än, säger Peter Haber till Filmtopp.

Peter Haber
Peter Haber vet inte om han vill göra fler Beck-filmer. Foto: FIlmtopp Int.

Peter Haber osäker på Becks framtid

För att Haber ska tänka sig att göra fler filmer kräver han bra manus:

– Det är det det hänger på. Till fullo, skulle jag vilja säga. Jag går alltid på manus och att man känner att man jobbar med kollegor som triggar igång något hos varandra, säger Peter Haber.

Sedan 2012 har Game of Thrones-stjärnan Kristofer Hivju varit en del av Beck-universumet i rollen som Steinar. Tolv filmer har det blivit sedan dess och han har absolut inte tröttnat ännu.

– I de äldre Beck-filmerna fokuserade man mera på två poliser, nu har vi en väldigt stor och härlig ensemble. Vi är en tight grupp som arbetar väldigt gott tillsammans och alla är väldigt engagerade i att hitta den bästa lösningen i varenda scen. Bara att få jobba med dessa fantastiska människor och skådespelare är i sig tillräckligt för att vilja göra fler filmer, säger Kristofer Hivju till Filmtopp.

Funkar Beck utan Peter Haber? – Kristofer Hivju svarar
Kristofer Hivju. Foto: Filmtopp Int.

Funkar Beck utan Peter Haber? – Kristofer Hivju svarar

Sett till att det har spekulerats i att Beck #50 kommer att bli Peter Habers avsked till karaktären, frågade vi Hivju om han tror att Beck kan fungera utan den trefaldigt Guldbaggenominerade skådespelaren.

– Jag vill säga nej [konstpaus] och ja. När man har gjort 50 filmer och skapat världens längst gående filmserie, så börjar man fråga sig varför det har fortsatt att fungera? Och detta är något som vi har filosoferat mycket om i Beck-gruppen. Mårten Klingberg, som har regisserat många Beck-filmer har en teori om att Beck är okorrumperbar. Ett slags moraliskt köl.

– Ser du på andra TV-karaktärer, som i The Sopranos och Breaking Bad, så blir de alltid mörkare och mörkare, men Beck är en sorts trygghet. Det är en extremt viktig faktor i Beck-universumet. Gunvald var kontrasten, en kriminell polis. Och nu har du Martin Wallströms karaktär som också är på gränsen. Så Martin Beck är väldigt viktig för själva riktningen, som moralkompass, i detta universum. Samtidigt så har det tillkommit massor av nya karaktärer som kommer och går, så serien kan fortsätta. Men det som Peter Haber representerar är extremt viktigt. Jag hoppas att han håller med.

Filmtopp håller dig uppdaterad om vad som händer runt Beck framöver.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL