Carl XVI Gustaf

EXTRA: En svensk The Crown på ingång!

  • C More
Filmtopp
04 februari 2021 kl. 16:02

C More gör påkostad serie om Carl XVI Gustaf.

– Familjen Bernadottes makalösa släktkrönika rymmer allt, säger manusförfattaren Åsa Lantz, som drömmer om Joel Kinnaman i huvudrollen.

Den 16 januari skrev Filmtopps Sebastian Hansson en krönika om hur det egentligen vore om det gjordes en svensk The Crown om vårt kungahus. Nu går den drömmen i uppfyllelse.

Dagens Nyheter rapporterar att TV4 och C More arbetar på en TV-serie om kung Carl XVI Gustaf. Projektet beskrivs som en storsatsning där vi får följa den svenska kungens väg från tronarvinge till regent.

Bakom produktionen står Filmlance, som även har skapat serier som Bron, Beck, Björnstad, Kalifat och Top Dog. Manuset skrivs av Åsa Lantz, som tidigare har skrivit de verklighetsbaserade serierna Selma, om Selma Lagerlöf, och Det mest förbjudna, om Kerstin Thorvall. Till DN säger Lantz följande om en specifik scen som utspelas 1973 när Kung Gustaf IV Adolf dör och Carl Gustaf måste förbereda sig för att ta över tronen:

– Det finns något väldigt rörande med de här två unga människorna som är ensamma kvar i slottet. Deras farfar har just dött, deras föräldrar är också borta, och de äldre syskonen har gift sig och flyttat. Prinsen har bara urgamla rådgivare omkring sig som inte alls är i synk med samtiden. Och i morgon ska han bli kung.

Joel Kinnaman är drömprinsen.

Kungen
Foto: Kungahuset.se.

Om Åsa själv får bestämma ser hon helst Joel Kinnaman i rollen som den unge Carl XIV Gustaf:

– En skådespelare som jag inte kan få bort från näthinnan är Joel Kinnaman. Jag ser honom lite snett bakifrån med det där sättet att hålla nacken rak och stram. Han skulle vara fantastisk som den vuxna kungen, men det är, som sagt, in my dreams.

Inspirationsförlag The Crown är en av världens mest påkostade TV-serier och med tanke på beskedet om att TV4 ska varsla 100 tjänster är det frågan hur mycket kapital de vågar satsa på projektet. Enligt Filmtopps undersökning är C More också en av de tjänster som flest svenskar är beredda att säga hej då till nu när Disney+ har slagit sig in på den svenska streamingmarknaden.

Samtidigt lär beslutet att släppa publikmagneten Se upp för Jönssonligan på C More, trots att den finansierats av svenska skattemedel, ha gett till en ökad prenumerantbas.

Serien förväntas rulla i flera säsonger där varje säsong ska bestå av sex avsnitt vardera. Inspelningen förväntas påbörjas om ett par år.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL