Om The Crown gjordes med svenska kungahuset

Om The Crown gjordes med svenska kungahuset

Sebastian Hansson
Uppdaterad 15 juli 2021 kl. 10:07 | Publicerad 16 januari 2021 kl. 16:01

Hade du velat se "Kronan"?

Serien "The Crown" om det brittiska Kungahuset har tagit världen med storm. Filmtopps skribent Sebastian Hansson kan inte låta bli att spekulera i hur det skulle se ut med en motsvarighet om Sveriges kungliga familj.

Jag ska erkänna en sak. Jag är både historielärare och smygroyalist. Det faktum att jag älskar "The Crown" bör därför inte komma som en överraskning.

I höstas stötte jag på denna nyvunna kärlek. Filurerna i det brittiska kungahuset dansade rakt in min filmfamn och någon gång under säsong ett av "The Crown" var jag fast. Peter Morgans ambition att dra bort skynket och blottlägga det brittiska kungahusets 1900-talshistoria visade sig vara ett genialiskt drag. 

Frustrationen att därför behöva vänta till 2022 (kan du förstå denna tortyr?) för säsong fem går därför inte att understryka och håller mig vaken om natten. 

I min väntan på säsong fem av "The Crown" slogs jag därför av tanken om hur en svensk motsvarighet hade sett ut.

Här kommer därmed ett axplock av vad "Kronan" (arbetstitel) hade kunnat inkludera:

1. Kungen föräldralös vid ung ålder

Kungen var endast nio månader gammal när hans pappa, den blivande kungen Gustav Adolf, omkom i en flygolycka, men det var först vid sex års ålder som han fick reda på vad som hade hänt med sin bortgångne fader. Hur växer man upp med något sådant i bagaget? Här finns det material till serien där kungen söker andra fadersgestalter.

För att göra kopplingen mellan barndom och vuxeneran tydligare kan det korsklippas till 2005 när kungen höll sitt omtalade tsunamital där han berättade att han vet hur det är att växa upp utan en pappa. "För ett barn är en förlorad förälder alltid oersättlig."

Sibylla med Prins Gustaf Adolf och alla barnen; nuvarande kung Carl XVI Gustaf i knäet.
Sibylla med Prins Gustaf Adolf och alla barnen. Nuvarande kung Carl XVI Gustaf i knäet. Foto: Kungl. Hovstaterna

2. Prinsessan och PT-tränaren

Vi älskar alla en Romeo och Julia-berättelse. Människor från olika bakgrund möts och förälskar sig mot alla odds. Här har vi Daniel, den enkle, charmige  "vanlige människan" och tillika PT-tränaren. Sedan har vi Sveriges kronprinsessa Viktoria, högt aktad och omtyckt. Jag ser framför mig många svettiga scener bland vikter, boxningspåsar och löparband där Daniel och Viktoria saktar närmar sig varandra. Kanske också lite dramatik när Kungen och Silvia får reda på att Viktoria dejtar en icke-adlig man?

3. Nazistkopplingar

År 2002 hittas bevis för att Drottning Silvias pappa hade varit medlem i nazistpartiet NSDAP. År 2020 hittades bevis som tydde på att allt bara var en skenmanöver så att pappan, Walther Sommerlath, kunde hjälpa judar och motståndsmän ut ur Tyskland. Vad som rörde sig i drottningens huvud när detta besked kom går bara att drömma om. Detta är en historia som kan täcka fler avsnitt och säsonger: Nazistbeskedet kan ges i en tidigare säsong för att sedan föras upp i ramljuset igen när det visar sig att Sommerlath egentligen var en slags Oskar Schindler, någon som hjälpte judarna att fly.

Silvia med sin pappa.
Silvia med sin pappa. Foto: Kungl. Hovstaterna.

4. Kungen åker fast för fortkörning

Monarken kan inte åtalas för brott. Så lätt kom kungen undan när han 2004 brände på i hela 160 km/h på motorvägen mellan Karlskoga och Stockholm och åkte fast för fortkörning. Även en serie som The Crown har sina explosiva scener och Kronan kommer också att behöva dem. Här går det ypperligt att få in lite Fast & Furious-känsla när kungen gasar på. Samtidigt går det också att djupdyka i tanken att kungen faktiskt är straffimmun. 

5. Barnbarnen lämnar kungahuset

Det här är ett ämne som kan sträcka sig över många avsnitt. Det borde inledas med det legendariska tihi-klippet från 2012 där prinsessan Madeleine tillkännager att hon ska gifta sig med den amerikanske finansmannen Chris O'Neill. Redan här kanske kungaparet funderade över hur Madeleine ska kunna sköta sina kungliga uppgifter om hon bodde i New York. Snabbspola fram till 2019 då ett inlägg på Instagram skapar uppståndelse bland Sveriges alla rojalister: Madde tillkännager att hennes, och prins Carl-Philips, barn slutar slutar tillhöra kungahuset. KA-BOOM! Ett beslut att modernisera kungahuset...eller? Vilka tankar och diskussioner ledde fram till detta tillkännagivande? Det är ju som gjort för ett riktigt smaskigt drama!

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill
Foto: Kungl. Hovstaterna.

6. Kungen på strippklubb

Kungen på strippklubb. Saftigare rubrik får man leta efter. Det tyckte däremot inte kungen när boken Carl XVI – Den motvillige monarken släpptes 2010. Eftersom så mycket kring den här historien är höjt i dunkel finns det gott om möjligheter för filmskaparna att go bananas med sin fantasi. Hur såg dramatiken ut i kungafamiljen när nyheten uppdagades? Vilka var Silvias känslor när hon fick reda på att hennes älskade kanske hade besök mörka klubbar i Gamla stan? Som grädde på moset kan även kungens pladdriga presskonferens inkluderas där han pratar på allt annat än det som reportrarna vill höra. 

Bubblare: 

Hey Baberiba gör parodi på Kungafamiljen

– Kungen tar sig en rök på nobelfesten

– Drottning Silvias volentärarbete

– Kungen avbryter Silvia för en katt (finns här).

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL