Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Ändrade filmtiteln för Ukrainas skull

Cannes 2022: zombiefilm ändrar titel för Ukrainas skull

Linda Forssén | Nyhet
26 april 2022
Linda Forssén | Nyhet
26 april 2022

Michel Hazanavicius film byter titel inför festivalen.

Cannes Film Festival hållas den 17–28 maj i Frankrike. Flertal filmer kommer att visas upp och Michel Hazanavicius zombiefilm Final Cut som innan hette Z (Comme Z) är årets öppningsfilm.

Cannes Film Festival 2022 får vi se zombiekomedin Final Cut, som handlar om ett litet filmteam som spelar in en zombiefilm, och snart finner sig under attack av riktiga zombies. Att filmen bytt titel från beror på att det Ukrainska Institutet skickade ett brev till regissören Michel Hazanavicius och till själva filmfestivalen Cannes, rapporterar Variety. De ansåg att originaltiteln kan ses som att både Hazanavicius och Cannes är för kriget i Ukraina, just på grund av den association symbolen har fått under det pågående kriget. Volodymyr Sheiko från de Ukrainska institutet anser att en namnförändring skulle innebära en sympatigest för Ukraina.

Hazanavicius berättar att han väljer att byta titeln på filmen på grund av den symbolik bokstaven ”Z” har fått under kriget. Han menar att titeln var roligare innan den väpnade konflikten bröt ut och att han känner sig upprörd över att ha gett ångest till de ukrainska människorna. 

Hazanavicius förklarar:

- Min film är menad att ta fram glädje och jag skulle inte vilja vara associerad med kriget på något sätt. Jag är därför glad att ändra på filmtiteln, och genom det visa en blygsam gest för mitt stöd för det ukrainska folket.

Tidigare gjorde Hazanavicius en film som heter The Search (2014) som handlar om kriget mellan Ryssland och Tjetjenien. Filmen visade på hur folket i Tjetjenien behandlades av ryska soldater.

"Final Cut" har premiär den 17 maj på Cannes Film Festival.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL