Storslagna scener i nya trailern till Avatar: The Way of Water

Hur går det egentligen för Avatar 2? – senaste siffrorna

Filmtopp
Uppdaterad 29 december 2022 kl. 07:12 | Publicerad 26 december 2022 kl. 14:12

Närmar sig miljardvallen

Efter en svagare start än förväntat fortsätter "Avatar 2" att locka besökare världen över. Nu har filmen intjänat över en miljard dollar i biointäkter världen över, men den har en bit kvar för att försvara sin höga budget.

För 13 år sedan släpptes Camerons Avatar (2009), som är tidernas mest inkomstbringande film med en intjäning på otroliga 2,9 miljarder dollar. Nu är uppföljaren här, som trots en svalare start än förväntat, går fortsatt starkt på biograferna.

Även om den exakta kostnaden inte är fastställd är Avatar: The Way of Water en av de dyraste filmerna någonsin och James Cameron har själv sagt att han har varit nervös för premiärsiffrorna. Förmodligen kan han snart slappna av, men att matcha succén med den första filmen ser ut att bli väldigt tufft.

Avatar 2
Foto: Disney

Flera pandemifilmer har gått bättre än "Avatar 2"

Nu har filmen genererat över 880 miljoner dollar i biointäkter världen över, vilket innebär att den närmar sig att bli en av de mest framgångsrika filmerna sedan pandemin. Samtidigt har den en lång bit kvar för att passera nya succéer som Spider-Man: No Way Home genererade 1,9 miljarder dollar, Top Gun: Maverick 1,5 miljarder dollar, Jurassic World: Donimion 1 miljard dollar, Doctor Strange in the Multiverse Madness 955 miljoner dollar och Minions: The Rise of Gru 939 miljoner dollar.

UPPDATERING 29/12: Avatar har nu dragit in 1 miljard dollar.

Avatar
Foto: Disney

Stor succé i Kina

Enligt Variety förväntas filmen passera en miljard dollar mot slutet av årets gång, men vissa menar att det är något optimistiskt. I USA har filmen intjänat 279,6 miljoner dollar och internationellt sett har den gått bäst I Kina med en intjäning på 100 miljoner dollar, följt av Frankrike med 52,3 miljoner dollar, Indien med 37 miljoner dollar och Tyskland med 35,7 miljoner dollar.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL