Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
EXKLUSIVT: Bill Skarsgård om karriären: "Lärde mig sparkas och slåss"

Bill Skarsgård om nya skräckfilmen Barbarian: "Omöjlig att prata om"

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 oktober 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 oktober 2022

Hyllas av både publiken och kritikerna

På hemmaplan är Bill Skarsgård bioaktuell med "Bränn alla mina brev" men på andra sidan Atlanten syns han istället i skräckfilmen "Barbarian", som har mötts av lysande recensioner.

Bill Skarsgård fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Med titlar som Det, Assassination Nation, The Devil All the Time, Eternals, Clark och Bränn alla mina brev visar han en ständig vidd i sitt skådespel.

I USA är det däremot inte Björn Runges hyllade filmatisering av Alexander Schulmans bok som folk hyllar Bill för. Nej, där är det istället skräckfilmen Barbarian som går varm på biograferna.

Barbarian
Bill Skarsgård i "Barbarian". Foto: 20th Century Studios

"Har blivit lite av en hit"

När Filmtopp intervjuar den svenska stjärnan passar han på att dela med sig av sina tankar om filmen:

– Det var en väldigt liten film egentligen men har blivit lite av en hit, precis som skräckfilmer kan bli när de fungerar. Om man gillar genren så är den nog väldigt effektiv. Och det är verkligen en sån där film där ju mindre man vet om den, desto mer kommer man att uppskatta resan. Den är omöjlig att prata om eftersom poängen är att man inte riktigt ska veta var den är på väg, säger Bill Skarsgård till Filmtopp.

Att filmen är svår att förutse är givetvis en mycket kittlande tanke för alla skräckfilmsfantaster där ute – skräck är trots allt en genre som ständigt kämpar med sina klyschor. Vi frågar Bill om han filmen var överraskande när han läste manuset för första gången.

– Absolut! Och då visste jag ändå lite för mycket om förloppet. Så jag ska inte säga någonting till dig nu, skrattar Bill.

Bill Skarsgård som Pennywise
Bill Skarsgård som Pennywise i "Det". Foto: Warner Bros.

"Inget jättefan av jump scare-filmer"

Trots att han har flera skräckfilmer på sitt CV menar Bill att han inte är någon skräckentusiast:

– Jag är egentligen inget jättefan av jump scare-filmer och splatter, och jag har ironiskt nog inte varit så stort fan av horror-genren. Jag tycker om rysare mer än den klassiska skräckgenren. Men min lillasyster är fanatiskt intresserad av skräck så det är kul hur pepp hon är när man gör de här filmerna.

Trots att han inte är något jättefan av genren finns det en film Bill Skarsgård passar på att rekommendera sin favoritskräckis.

– Det finns en som jag tycker är helt otrolig, men jag inte vet om man riktigt ska kalla den för skräckfilm. The Night of the Hunter, Charles Laughtons film från femtiotalet med Robert Mitchum. Det är en spökhistoria. Southern gothic tror jag att genren kallas. Soundtracket är också helt otroligt, och Mitchums prestation... Det är en sån film som jag uppskattar att titta på om och om igen.

Något svenskt premiärdatum för "Barbarian" finns tyvärr inte i dagsläget.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL