5 svenska filmer att se på Sveriges nationaldag

5 svenska filmer att se på Sveriges nationaldag

Sofie Landgren
05 juni 2024 kl. 20:00

Här är titlarna som förgyller en regnig Nationaldag

Även om Sverige är ett land som är allt annat än känt för vilda nationaldagsfiranden så tycker Filmtopp att man borde uppmärksamma dagen med att åtminstone sätta på en välproducerad svensk feel good-rulle. Här är 5 mysiga titlar att se den 6 juni!

TIPS: 5 svenska filmer som är perfekta att se på Sveriges nationaldag

Solsidan (2017)
Foto: SF Studios.

Solsidan (2017)

Fira nationaldagen med det populära gänget från Solsidan-serien. När tv-serien blir film, fördjupas livet på Solsidan. Alex och Anna, Fredde och Mickan samt Ove och Anette kämpar med olika livskriser som skilsmässa, barnlöshet och oskrivna badregler i Torekov.

I filmen får vi följa de två paren Mickan och Fredde samt Anna och Alex när de spenderar sommaren i Torekov. Självklart dyker också Annette och Ove ”Tjena mannen” Sundberg upp, oinbjudet... Det blir en del igenkänning när vardagssituationer dyker upp. Det bjuds på allt från renodlad kärlek och brustna hjärtan till familjedispyter och problematik med svärföräldrar.

Här kan du streama: Solsidan

Sommaren med Göran (2009)
Foto: Nordisk Film.

Sommaren med Göran (2009)

Handlingen utspelar sig under en sommar och kretsar kring Göran, en kärlekstörstande kille som söker efter kvinnan i sitt liv. Humor och romantik bland unga ängsliga innerstadsbor i Stockholm och överklassen i Göteborgs skärgård. En våt svensk midsommarhistoria som tar sin början med jakten på den stora kärleken och kulminerar på Doddes klassiska årliga midsommarfest där intrigerna avlöser varandra.

Här kan du streama: Sommaren med Göran

Dag för dag (2022)
Foto: SF Studios.

Dag för dag (2022)

Se en av Sveriges mest uppskattade skådespelare, Sven Wollter, i hans allra sista roll.

Fem personer ger sig ut på en husbilsresa genom Europa för att uppfylla en äldre mans sista önskan. Dag för dag är en livsbejakande komedi med mycket humor och en del allvar. Vänskap utvecklas, kärlek uppstår och livsavgörande beslut fattas, en historia om att det aldrig är för sent att tänka om i livet.

Här kan du streama: Dag för dag

Suedi (2021)
Foto: Viaplay.

Suedi (2021)

Vad skulle du göra om du hittade 30 miljoner kronor som ingen saknar? Förortskillen Mahmut tar snabbt beslutet att förverkliga sin dröm: Att bli sedd som en svensk. En riktig SUEDI. Han tar namnet Sebastian, hyr ett fint radhus på Lidingö, köper en Volvo och börjar bära mönstrade strumpor. Men Mahmut har ett problem. Pengarna är alla 500-kronorssedlar som inom två veckor blir ogiltiga. Det nya svenska drömlivet hotas och frågan är: Hur tvättar man 30 miljoner kronor på så kort tid?

Här kan du streama: Suedi

One More Time (2023)
Foto: Netflix.

One More Time (2023)

Sist men inte minst tycker vi på Filmtopp att du borde fira Nationaldagen med Netflix nostalgi-tripp One More Time med hyllade Hedda Stiernstedt i huvudrollen.

På sin 40-årsdag besannas Amelias önskan om att bli 18 år igen och hon färdas tillbaka till år 2002. Men hon ångrar sig snart när hon fastnar och tvingas uppleva samma dag om och om igen.

Här kan du streama: One More Time

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL