Solsidan (säsong 8) – så bra är premiären

Solsidan (säsong 8) – så bra är premiären

  • 10 x 22 min
  • Komedi
  • TV4 Play
Emil Oscar Rasmussen
29 september 2023 kl. 10:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Långköraren är tillbaka

Långköraren "Solsidan" är tillbaka med sin åttonde säsong, och Sveriges mest framgångsrika komediserie fortsätter att bjuda på stabil underhållning.

  • Skapare:
    Felix Herngren, Jacob Seth Fransson, Ulf Kvensler, Pontus Edgren
  • I rollerna:
    Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Henrik Dorsin m.fl.

Över 13 år efter sin ursprungliga premiär går Solsidan fortfarande stark. Sveriges tveklöst mest framgångsrika komediserie är nu tillbaka med sin åttonde säsong (och har dessutom förnyats med ytterligare två) och premiäravsnittet bjuder på stabil underhållning, utan att tänja på några gränser eller utmana några förväntningar.

Säsong 8 av Solsidan är med andra ord precis vad vi vill ha av serien vid det här laget.

Solsidan (säsong 8) – så bra är premiären
Foto: TV4.

Stabilt utan några överraskningar

Det är en svår balansgång att hålla en komediserie flytande när den går in i sin åttonde säsong. Efter 13 år är det nästa oundvikligt att kringgå känslan av att saker och ting går på tomgång, samtidigt som försök till förnyelse har potential att rasera publikens förtroende. Därför är det inte så konstigt att Solsidan säsong 8 spelar säkert och öppnar med ett avsnitt som är perfekt mellanmjölkigt.

I säsongens premiäravsnitt skämtas det flitigt om krishantering till följd av världsläget (Fredde har byggt ett gediget skyddsrum), pronomen (Anna kämpar med elevernas identiteter när hon vikarierar) och carpe diem-inställning (Alex nya kollega är osvenskt positiv). Skämten som avsnittet gör avstamp i bryter knappast någon ny mark, utan talar till den breda massa på precis det skickliga sätt som har gjort serien till svenskarnas favorit.

Det bjuds inte på några direkta överraskningar, utan öppningsavsnittet är lättsmält på ett familjärt och behagligt sätt.

Precis vad tittaren vill ha

En blyg tvåa i betyg och brist på överraskningar till trots är det här precis vad Solsidan bör vara vid det har skedet i sin livscykel. Efter över ett decennium är det ingen som klickar igång Solsidan för att ruskas om med banbrytande humor. Det man vill ha av en serie – speciellt den här typen av komediserie som bjuder på vardagssatir – under dess åttonde säsong är snarare en trygg punkt som kan fungera som en vän hemma i tv-soffan.

Samtidigt är det svårt att motivera ett högre betyg när det mesta känns igen och innehållet i huvudsak genererar stilla leenden istället för stora skratt. Solsidan är numera bekvämt – och varken tittarna eller hjärnorna bakom serien behöver låtsas som något annat. Det är mer än okej.

De två första avsnitten av "Solsidan" säsong 8 finns nu att streama på TV4 Play för pluskunder. Premiären på TV4-kanalen sker den 15 oktober.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL