Vinterns svenska serier 2023 – alla höjdpunkter och var du streamar dem

Vinterns svenska serier 2023 – alla höjdpunkter och var du streamar dem

Emil Oscar Rasmussen
10 november 2023 kl. 20:11

GUIDE: Vinterns kommande svenska serier

Filmtopp listar höjdpunkterna bland alla nya svenska serier som kommer vinter 2023 – både drama- och realityserier. Vad ser du mest fram emot?

Vintern är kort och gott den bästa tiden på året att kolla på serier. Mörkret, kylan, lite extra ledighet här och där – allt är som krattat för att krypa ner i soffan för mys framför tv:n.

För dig som uppskattar svenska serier listar vi här några av vinterns största titlar, med start från mitten av november. Premiärschemat innehåller allt från charmig realityunderhållning till storsatsande dramaserier. Och givetvis några julrelaterade produktioner.

Kolla också in vår artikel som listar vinterns kommande svenska filmer 2023.

OBS! Listan kan komma att uppdateras med nya titlar i takt med att de annonseras.

Höjdpunkter bland vinterns nya svenska serier 2023

Vinterns svenska serier 2023 – alla höjdpunkter och var du streamar dem
Foto: Viaplay.

Börje: The Journey of a Legend – 19 november

Viaplays nya dramatisering av Börje Salmings liv och resa till NHL och den absoluta toppen av hockeysporten är inte bara en av höstens och vinterns stora svenska serier, utan en av årets. Den stjärnspäckade serien med Valter Skarsgård i huvudrollen tar oss med genom Börje Salmings liv, från det som utstött i Kiruna till hyllad i Nordamerika. I övriga roller ser vi bland andra Hedda Stiernstedt, Jason Priestley, Pelle Holmström m.fl. Till och med Markus Krunegård finns med på ett hörn!

"Börje – The Journey of a Legend" har premiär på Viaplay och TV3 den 19 november.

Vinterns svenska serier 2023 – alla höjdpunkter och var du streamar dem
Foto: Netflix.

En helt vanlig familj – 24 november

En helt vanlig familj är en kommande svensk miniserie på Netflix. Thrillern är baserad på Mattias Edvardssons roman och handlar om en, åtminstone som det ser ut, helt vanlig familj, bestående av en präst, en advokat och deras 19-åriga dotter. Deras på pappret perfekta liv utanför Lund tar en mörk vändning när dottern anklagas för mord.

"En helt vanlig familj" har premiär på Netflix den 24 november.

Vinterns svenska serier 2023 – alla höjdpunkter och var du streamar dem
Foto: SVT.

Trolltider: Legenden om Bergatrollet – 1 december

Julkalendern på SVT är årlig en av vinterns stora seriehöjdpunkter, men frågan är om vi inte har rätt att vara lite extra taggade i år. Det är nämligen en fristående uppföljare till den älskade klassikern Trolltider (1979) som är årets julkalender. Den fullständiga titeln för årets julkalender är Trolltider – legenden om Bergatrollet. Både nya och gamla ansikten finns med i rollistan, som inkluderar Kjell Bergqvist, Claes Månsson, Malte Gårdinger, Nour El Refai, Henrik Dorsin och Katarina Ewerlöf m.fl. De två barnhuvudrollerna spelas av Ossian Skarsgård och Nelly Rapp-stjärnan Matilda Gross.

Julkalendern 2023 "Trolltider – legenden om Bergatrollet" har premiär på SVT Play och SVT den 1 december.

Vinterns svenska serier 2023 – alla höjdpunkter och var du streamar dem
Foto: TV4.

Sanningen – 25 december

Det efterlängtade kriminaldramat Sanningen, med Sofia Helin och Hedda Stiernstedt i huvudrollerna har premiär på juldagen. Serien, som är skapad av Camilla Ahlgren (Bron, Vargasommar), utgår från klassisk mysterielösning, men berör också teman som systerskap, föräldraskap, skuld, sorg och hanteringen av trauman.

"Sanningen" har premiär på TV4 Play och TV4 den 25 december.

LOL: Skrattar bäst som skrattar sist (säsong 2) – 29 december

LOL: Skrattar bäst som skrattar sist är Prime Videos härliga underhållningsprogram där svenska komiker plågas på värsta tänkbara sätt för personer som lever på att få folk att skratta – de får inte dra på smilbanden. Skrattar man eller ler i det här programmet får man först en varning, och sker det igen åker man ut. Den som är bäst på att hålla sig för skratt vinner helt enkelt.

Precis som förra säsongen leds programmet av Eva Röse, som övervakar de tio komiker och underhållare som ska försöka bräcka varandra under inspelningen. Här kan du läsa om deltagarna i den nya säsongen.

"LOL: Skrattar bäst som skrattar sist" (säsong 2) har premiär på Prime Video den 29 december.

Vinterns dramaserier 2023

Utöver de ovan listade höjdpunkterna kommer ytterligare några drama serier till rutan för att värma oss. En av dem är den andra säsongen av populära HeartbeatsTV4 Play och den nya dramaserien SugarbabeSVT Play.

 • Heartbeats (säsong 2) – 17 november på TV4 Play
 • Sugarbabe – 17 november på SVT Play
 • Börje: The Journey of a Legend – 19 november på Viaplay
 • En helt vanlig familj – 24 november på Netflix
 • Trolltider: Legenden om Bergatrollet – 1 december på SVT Play
 • Sanningen – 25 december på TV4 Play

Reality- och underhållningsserier vintern 2023

Även bland vinterns underhållningsprogram finns det en hel del att avnjuta den närmaste tiden, vid sidan av LOL: Skrattar bäst som skrattar sist. Den 17 november lanserar SVT exempelvis det nya roastprogrammet Rostmacka, där svenska komiker får chansen att såga varandra. Musikhjälpen rullar också traditionsenligt igång nära Lucia, vilket är given juluppladdning för många, och vill man ha något med ännu tydligare julkoppling kommer en ny säsong av Jul med Ernst.

 • Rostmacka – 17 november på SVT Play
 • Salminggenen – 19 november på SVT Play
 • Leif GW och vargen – 19 november TV4 Play
 • Parneviks All In! – 24 november på Prime Video
 • Jul med Ernst – 27 november TV4 Play
 • Musikhjälpen 2023 – 11 december SVT Play
 • LOL: Skrattar bäst som skrattar sist (säsong 2) – 29 december på Prime Video

Filmtopp uppdaterar dig med ny information om vi hittar fler svenska serier att lyfta fram för vintern 2023/2024.

NÄSTA ARTIKEL