Markus Krunegård gör skådespelardebut i storserien Börje – se bilder här

Markus Krunegård gör skådespelardebut i storserien Börje – se bilder här

Axel Diedrichs
26 oktober 2023 kl. 09:10

"Det här med att vara så kallad method actor är också hårt"

Markus Krunegård och Dregen gör båda skådespelardebut i Viaplays kommande storserie "Börje" om Börje Salming. Likaså får vi veta att ledmotivet görs av Niclas Frisk och Nina Persson.

Den nya dramaserien Börje – The Journey of a Legend har premiär den 19 november på Viaplay och TV3. Genom ett pressmeddelande från Viaplay får vi veta att rollistan får extra stjärnglans av kända artister. Markus Krunegård och Dregen gör skådespelardebut som hockeyspelare. 

– Nina Persson var det självklara valet att sjunga ledmotivet Tell Me What You Sell Me, säger Niclas Frisk.

Dregen i Börje
Dregen gör sin skådespelardebut i "Börje". Foto: Viaplay

Nina Person om att göra musiken till Börje

Den nya dramasatsningen Börje – The Journey of a Legend kommer ut knappt ett år efter legenden Börje Salmings tragiska bortgång i ALS. Serien i sex delar är fritt baserad på hans otroliga resa från Kiruna till Toronto och hur han blev en av världens största hockeystjärnor genom alla tider. I de bärande rollerna ser vi Valter Skarsgård, Hedda Stiernstedt, Pelle Holmström, Oscar Skagerberg och Jason Priestley.

Börje regisseras av Amir Chamdin som har en bakgrund inom musikbranschen med bandet Infinite Mass. Musiken blir också en viktig del av Börje. Seriens kompositör Niclas Frisk har skrivit helt ny musik som sätter tonen för hela dramaserien. Ledmotivet Tell Me What You Sell Me har han skapat i ett unikt samarbete med Nina Persson från The Cardigans och den släpps som singel den 10 november

– Det var ett lite overkligt samtal när regissören Amir Chamdin ringde och berättade om en serie som handlade om resan från Kiruna till Toronto, i den mest spännande eran av hockey, mode och musik med den tyngsta av svenskar, då ännu levande Börje Salming, säger Niclas Frisk och fortsätter:

– Efter Amirs vision viftade jag lite med slagrutan och hittade porlande källor med inspiration till dramat om Börje och Margitta. Var det svårt? Nej, det var ett "Labour of love".

– Det var så kul att jobba med Niclas igen, säger Nina Persson. 

Marcus Krunegård i Börje
Marcus Krungegård i "Börje". Foto: Viaplay

Markus Krunegård gör skådespelardebut i storserien "Börje"

Förutom det nya musikaliska samarbetet märks fler artister då Dregen och Markus Krunegård båda gör skådespelardebut. Vi ser dom i serien i rollerna som hockeyspelare i Timrå. 

– Det var en barndomsdröm att få slå ner Börje, nej det var det inte men att få leka hockeyspelare var kul! Dessutom spelades scenerna in i hallen jag lärde mig åka skridskor i - Himmelstalundshallen. Det här med att vara så kallad method actor är också hårt. Jag bröt tre revben men vad gör man inte för kungen, säger Markus Krunegård och berättar ett barndomsminne:

– Det var dessutom en slags cirkel som slöts. Jag träffade nämligen Börje en gång när jag var tolv år och han spelade med AIK mot Vita hästen. Jag och min kompis Larsa stod och väntade på att AIK:s uppvärmning skulle ta slut, då vi träffade Börje och sa: ”Kan vi få din autograf?”. Han svarade ”Visst, häng med här så slipper vi regnet”. Sedan joggade vi 100 meter till under tak och fick våra papper signerade. Tror aldrig jag sprungit så rak i ryggen och med sådana klipp i stegen.  

Både Markus Krunegård och Dregen har en nära relation till hockeyn och Börje Salmings karriär.

– Att få medverka i serien var inte bara en stor ära, utan också väldigt kul att få snöra på sig skridskorna igen. Jag och Börje spelade ett par välgörenhetsmatcher tillsammans, och det är minnen som aldrig kommer att raderas. Jag valde en gång i tiden mellan hockey och rock n’ roll. Så här i efterhand kan vi väl konstatera att det var tur att jag ställde trunken på vinden, säger Dregen.

"Börje" har premiär den 19 november på Viaplay.

NÄSTA ARTIKEL