Jim Carrey och Kate Winslet

Bästa filmerna om bitterljuv kärlek

30 maj 2022 kl. 19:05

När kärlek berör på djupet.

Visst kan det vara skönt ibland att se en romantisk komedi eller drama där alla dansar omkring på rosa moln och allt är toppen. För att beröra mig mer på djupet behövs dock något extra, ett mörker eller konflikt av något slag som väcker mina känslor på riktigt. Här nedan följer en lista på fem filmer som haft en stark påverkan på mig.

MER LÄSNING:

Filmer att njuta av under Alla hjärtans dag

5. Phantom Thread (2017)

Daniel Day-Lewi och Vicky Krieps
Foto: United International Pictures AB

Den framstående kläddesignern Reynolds Woodcock (Daniel Day Lewis) förälskar sig i en ung kvinna vid namn Alma (Vicky Krieps), som han träffar av en slump på ett fik där hon jobbar som servitris. Han bjuder hem henne på middag och det dröjer inte länge innan hon är hans nya klädmodell tillika älskare. Alma får dock erfara att Woodcock är en man med strikta rutiner som är svår att behaga. Snart utvecklas därför deras förhållande till något som kan ge termen ”toxic relationship” en ny innebörd. 

I Paul Thomas Andersons senaste film ser vi Daniel Day-Lewis i sin sista (?) roll. Han tar farväl av skådespeleriet med en helt magnifik rolltolkning. Lyckligtvis har de hittat en motspelerska i Vicky Krieps som glänser ikapp och emellanåt till och med trumfar Day-Lewis insats. Vill även nämna Leslie Manville som är strålande i rollen som Woodcocks överbeskyddande syster.

4. Breaking the Waves (1996)

Stellan Skarsgård och Emily Watson
Foto: Triangelfilm AB

Danske Jan Nyman (Stellan Skarsgård) jobbar på en oljerigg utanför den skottska kusten. Hemma på fastlandet väntar hans älskade Bess, spelad av Emily Watson. En dag skadas Jan svårt i en arbetsolycka och blir delvis förlamad. Med tiden blir han även djupt deprimerad och då han inte ser någon framtid tillsammans med Bess försöker han få henne att gå vidare. Bess vägrar dock ge upp tanken på att det en dag ska bli de två igen.

Ett sockersött kärleksdrama där alla lever lyckliga i alla sina dagar? Nej, självklart inte, det är ju Lars von Trier vi har att göra med. Det finns något oerhört vackert i den starka men omöjliga kärleken mellan filmens huvudkaraktärer men i övrigt är allt bara totalt nattsvart mörker. 

En helt fantastisk film, som dessutom har en av de mest häpnadsväckande slutscenerna någonsin. Direkt olämplig på första dejten dock.

MER LÄSNING:

Så väljer du film med din partner

3. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Jim Carrey och Kate Winslet
Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB

Efter ett bråk med sin flickvän Clementine (Kate Winslet) upptäcker Joel (Jim Carrey) att hon kontaktat en firma och fått sina minnen av honom raderade. Med krossat hjärta bestämmer han sig för att göra samma sak. Proceduren utförs medan Joel sover och i sina drömmar återupplever han alla sina minnen med Clementine. När han kommer till de tidiga, lyckliga minnena ångrar han sig och försöker stoppa processen.

Jim Carrey är ett komiskt geni, absolut, men det är i hans mer seriösa roller han blommar ut ordentligt. Man on the Moon, The Truman Show och Eternal Sunshine of the Spotless Mind är alla exempel på filmer där han fullkomligt briljerar i mer eller mindre helt seriösa rolltolkningar. Hans insats som Joel i den sistnämnda filmen kan mycket väl vara hans bästa hittills. Kate Winslet gör även hon en av de bästa rollerna i sin karriär i denna vackra men hjärtskärande pärla till film.

2. Blue Valentine (2010)

Ryan Gosling och Michelle Williams
Foto: SF Home Entertainment

Filmen berättas i två parallella tidslinjer i vilka vi får bevittna ett förhållandes uppgång och fall. I ena stunden får vi se hur Dean (Ryan Gosling) och Cindy (Michelle Williams) träffas och blir blixtförälskade för att sedan förflyttas flera år framåt i tiden där vi får se hur deras äktenskap är på väg att krackelera.

Det är verkligen en emotionell berg- och dalbana att kastas mellan dessa två tidslinjer, mellan en varm känsla i bröstet och ont i magen. Ryan Gosling och Michelle Williams gör sina livs bästa roller i Derek Chianfrances mästerverk om inte de bästa rollprestationerna någonsin till och med. Personkemin dem emellan hade jag också velat påstå är oöverträffad, om det inte hade varit för skådespelarduon i nästa film på listan det vill säga.

1. Blå är den varmaste färgen (2013)

Adèle Exarchopoulos och Léa Seydoux
Foto: Folkets Bio

Adèle (Adèle Exarchopoulos) går i gymnasiet och har precis börjat utforska sin sexualitet. Hon känner sig dock vilsen och vet inte riktigt vad hon vill. En dag när hon går på stan får hon syn på den blåhåriga tjejen Emma (Léa Seydoux) och hennes tvivel är som bortblåsta. Hon vet nu vad hon vill ha, eller rättare sagt, vem hon vill ha. En kort tid senare träffas de igen av en slump varpå de inleder ett lika hett som stormigt förhållande.

Detta är i mina ögon den absolut bästa skildringen av en förälskelse på film förutom Roy Anderssons En kärlekshistoria, som är alldeles för munter för att ta sig in på denna lista.

Som jag hintade om här ovan finns det alltså en till skådespelarduo som är med och tävlar när det kommer till de bästa rolltolkningarna någonsin. Jag syftar naturligtvis på Adèle Exarchopoulos och Léa Seydoux i Abdellatif KechicheBlå är den varmaste färgen, framför allt när vi pratar personkemi. Det är näst intill omöjligt att föreställa sig att dessa två inte är ett par i verkliga livet.

Ett av de senaste tillskotten till denna mycket specifika filmgenre är Netflix filmen "Malcolm & Marie". Här kan ni läsa vad vi tyckte om den.

För fler nyheter --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL