Zendaya och John David Washington mitt emellan två bråk

Malcolm & Marie (2021)

 • 1 tim 46 min
 • Drama
 • Netflix
Uppdaterad kl. 19:02 | Publicerad 03 februari 2021 kl. 14:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Pandemifilm med urläckert svartvitt foto.

När Sam Levinson och Zendaya tvingades till en paus under inspelningen av TV-serien ”Euphoria” passade de på att spela in en liten film tillsammans med John David Washington. Resultatet blev ”Malcolm & Marie”, den första att i sin helhet skrivas och produceras under pandemin. Premiär på Netflix fredagen den 5 februari.

 • Regi:
  Sam Levinson
 • Manus:
  Sam Levinson
 • I rollerna:
  Zendaya & John David Washington

Efter en lyckad filmpremiär kommer Malcolm och hans flickvän Marie hem. Malcolm är upprymd av mottagandet filmen fick och vill fira, men Marie är inte på humör. Hon är upprörd över att Malcolm glömde tacka, eller ens nämna henne i ett tal han höll under kvällen trots att hon varit en stor del i utvecklingen av filmen.

En kraftig argumentation bryter ut som till en början handlar om denna enskilda händelse. Emellanåt växlas tonen upp ytterligare i bråk där det blir mer personligt och hårda ord kastas sinsemellan. Det blir en lång natt och ju senare timmen blir desto mer utvecklas argumentationen till att handla om deras förhållande i stort, vad som fungerar och vad som är fundamentalt fel.

Snygg och välspelad, men en aning repetitiv.

Rent visuellt är Malcolm & Marie en fröjd för ögat med urläckert svartvitt foto signerat Marcell Rév, som bland annat även fotat Levinsons TV-serie Euphoria. I filmens enda två roller ser vi Zendaya och John David Washington som verkligen övertygar med sitt skådespeleri. Personkemin och stämningen dem emellan är rent av elektrisk. De visar definitivt att de tillhör toppskiktet av den yngre generationens skådespelare just nu.

En sak jag har att invända på är att filmen blir en aning repetitiv i längden. Argumentationen mellan Malcolm och Marie upprepas till viss del och går i cirklar, vilket gör att jag tappar intresset emellanåt. Visserligen är det bra skildrat med tanke på att det oftast är så man bråkar i verkliga livet och visst, det är spännande och engagerande till en början. Efter ett tag blir det emellertid för mycket återkommande tematik och jag zonar ut.

Det bör dock tilläggas att Zendayas och Washingtons skådespeleri och kemi i kombination med det vackra fotot samt några riktigt starka scener gör Malcolm & Marie till en absolut sevärd film.

MER LÄSNING: Årets bästa filmer 2021!

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL