Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
GUIDE: Så väljer du film med din partner!

GUIDE: Så väljer du film med din partner!

Daniel Turfors | Krönika
10 februari 2021
Daniel Turfors | Krönika
10 februari 2021

Rädda alla hjärtans dag med Internets bästa knep.

Att välja vilken film eller TV-serie man ska se med sin partner är en av vår tids allra största lyxproblem. Därför bjuder Filmtopp, såhär i alla hjärtans dag-tider, på en guide så att du och din partner aldrig ska behöva kriga efter fjärrkontrollen igen!

Du känner säkert igen känslan. Popcornen är poppade, drycken upphälld och ljusen är tända. Det finns bara en sak kvar på dagordningen: Filmvalet. Inga problem, tänker du och föreslår en pangrulle du varit sugen på länge men möts av en skeptisk min. Du får ett annat förslag och blir lika skeptisk i gengäld.

Det där med att välja film tillsammans med sin partner är förstås ett riktigt lyxproblem, men säkert någonting som de allra flesta har märkt kan putta ned en i en halvtimmes lång jakt efter någonting som passar båda. Filmtopp har därför scannat nätet efter olika knep som kan göra jakten lättare!

1. Välj varannan.

Är den ena partnern lite mera filmintresserad än den andre så kan det lätt bli så att en maktobalans skapas. Gång på gång är det filmnördens val som premieras för att den kanske helt enkelt är lite mer engagerad. Men det betyder förstås att ett missnöje börjar gro i den andre och det är ju inte konstigt alls! Ett enkelt sätt att råda bot på problemet är därför att dela upp filmvalen 50/50. Valde du sist? Låt då din partner välja nästa film. Busenkelt!

Nackdelen med den här metoden är ju förstås att vi inte väljer vem vi blir kära i, och när du gillar romantiska komedier och Seth Rogen så kanske din partner älskar blodiga indonesiska B-skräckfilmer från 70-talet. Är er filmsmak så pass vitt skild, så finns risken att varannan-knepet skapar mer lidande än härliga, romantiska känslor.

2. Oscars-knepet.

Oscars-knepet kommer från en Reddit-användare som menar att det är det allra bästa sättet att rädda sitt förhållande från det ökända lyxproblemet. Metoden är enkel och går ut på att du eller din partner väljer ett år, och den andra väljer en Oscarskategori – finessen med det hela är att det oftast säkerställer en viss kvalitet på det ni kommer att titta på, men kanske passar finsmakare allra bäst. Säger den ena 2017 och den andre Bästa film så får ni till exempel Arrival, och det är väl inte fy skam det?

Men ett varningens finger ska höjas, för säger den andre istället ”bästa smink” så måste ni tyvärr sitta igenom Suicide Squad. Så helt riskfritt är det faktiskt inte.

500 days of summer

3. ”Tre filmer”.

En annan reddit-favorit, som många förordar. Den delar många likheter med varannan-metoden, men lämnar ändå en del utrymme för den andre parten. Metoden går ut på att man turas om att ta fram tre förslag som den andre får välja mellan, och därmed får båda en del bestämmanderätt varje gång. Inte helt dumt tänkt!

4. Slumpen.

Det här är för de riktigt våghalsiga därute. I takt med att filmutbudet på streaming-plattformarna har ökat så har säkert många fastnat i det som brukar kallas för ”scrolling hell”. Därför finns det flera hemsidor som låter dig skriva in vilken streamingtjänst du använder och i vilket land du bor, för att sedan helt enkelt låta slumpen göra valet.

Om metoden är bra eller inte beror dels på hur kräsen du är och kanske också vilken karma du har. Jag snurrade hjulet tre gånger och baserat på slumpen skulle mina tre nästa filmer i så fall bli en skräckfilm från 1968 med 2.8 på IMDb, en Thomas the Tank Engine-film och en dokumentär om Bondbrudar genom åren. Min karma är därmed inte tillräckligt bra för slumpen-knepet.

Nu är det bara att skrida till verket och maxa alla hjärtans dag! Kom ihåg att oavsett hur ni kommer fram till det slutgiltiga filmvalet, så härstammar förstås problemet i att din partner verkligen vill se en film som du inte är så sugen på, helt enkelt bara från välvilja. För att man vill dela en stark upplevelse med den man tycker om, det är ju faktiskt till syvende och sist rätt så fint.

Lycka till där ute!

MER LÄSNING: 10 romantiska komedier du måste se!

NÄSTA ARTIKEL