12 sevärda filmer om journalister

12 sevärda filmer om journalister

Johan Andreasson
27 maj 2021 kl. 18:05

Tips på filmer med journalistik i fokus.

Filmer om journalister har visat sig vara ett framgångsrecept genom åren. Jakten på sanningen, hemligheterna, risken att bli avslöjad – det finns många ingredienser inom journalistikens värld som gör den intressant även på vita duken. Nedan bjuder vi på 12 tips på sevärda filmer om journalister.

Är journalister orädda sanningssökare som klär av makten med hjälp av hårt, metodiskt arbete? Eller korrupta murvlar som skulle sälja sin farmor för en plats på förstasidan och löpsedeln? Eller manipulativa mytomaner som värderar snärtiga formuleringar skyhögt mycket högre än etik och moral?

Filmhistorien erbjuder att rikt urval av skrivande hjältar och antihjältar för varje smakriktning – här är några av dem:

Det ligger i blodet (His Girl Friday, 1940).

Det ligger i blodet
Foto: Columbia Film

Pjäsen "The Front Page" handlar om två trätande manliga journalister, men regissören Howard Hawks insåg att den skulle bli mycket roligare om man filmade den med en man och en kvinna i huvudrollerna – som en romantisk komedi. Cary Grant är på sitt mest virtuosa humör och hanterar det extremt ordrika manuset, och rivalen/exfrun Rosalind Russell, med ofattbar lätthet och kvickhet.

Tillgänglig på Cineasterna, Microsoft Store, Blockbuster, iTunes och Amazon Prime.  

Segerns sötma (Sweet Smell of Success, 1957).

Segerns sötma
Foto: United Artists

När filmen hade premiär uppfattades den som ett giftigt, mycket lätt maskerat, porträtt av skvallerjournalisten Walter Winchell. I dag är det nog inte många som minns Winchell (som dog 1972), men hans tvivelaktiga arbetsmetoder lever vidare. Burt Lancaster övertygar i huvudrollen som svinaktig översittare och Tony Curtis är nästan ännu bättre som hans underkuvade, slemmiga uppgiftslämnare.

Tillgänglig på iTunes.

MER LÄSNING:
Filmklassiker på Filmtopp

Alla presidentens män (All the President's Men, 1976).

Alla presidentens män
Foto: Warner-Columbia Film

Robert Redford och Dustin Hoffman som Bob Woodward och Carl Bernstein, reportrarna på The Washington Post som avslöjade Watergate-skandalen. Detta är utan tvekan den mest berömda journalistfilmen och förmodligen den mest realistiska skildringen av undersökande journalisters arbete som fångats på film. 

Tillgänglig på Microsoft Store, Google Play, SF Anytime, iTunes, Blockbuster och Rakuten TV.

PORTRÄTT: Steven Spielberg

Network (1976).

Network
Foto: United Artists

Bitvis hysterisk, men samtidigt rolig och skrämmande satir om en nyhetsuppläsare på tv (Peter Finch) med sjunkande tittarsiffror som hotar att ta livet av sig i direktsändning. Kanske mest känd för att ha myntat frasen: ”I’m mad as hell, and I’m not going to take this anymore!”

Tillgänglig på iTunes.

Nyhetsfeber (Broadcast News, 1987).

Broadcastnews
Foto: Fox Film

Underhållande dramakomedi om tillvaron som nyhetsjournalist på amerikansk tv. En av de mest lyckade bakom kulisserna-filmerna om mediebranschen. Regisserad av James L Brooks, känd för t.ex. Ömhetsbevis (1983).

Tillgänglig på Microsoft Store, iTunes, Google Play och Viaplay.

Kinasyndromet (The China Syndrome, 1979).

Kinasyndromet
Foto: Warner-Columbia Film

Denna film, med Jane Fonda som journalist som kommer en hotande kärnkraftsolycka på spåren, är säkert mest känd för sin enastående vältajmade premiär, tolv dagar före det verkliga reaktorhaveriet vid kärnkraftverket Three Mile Island utanför Harrisburg i USA. Men den står utmärkt på egna ben som en spännande och välgjord thriller. 

Tillgänglig på Blockbuster och iTunes.

Reds (1981).

Reds 1981
Foto: United International Pictures

Tre och en halv timme lång mastodontfilm med Warren Beatty (även regissör) i huvudrollen som den amerikanske Journalisten John Reed, som rapporterade om den ryska revolutionen 1917, på plats. Oöverträffad skildring (med dokumentära inslag) av politiskt radikala amerikaner på 1920-talet.

Tillgänglig på Blockbuster.

Press-stopp! (The Paper, 1994).

Press-stopp!
Foto: United International Pictures

Antagligen den mest okända filmen på den här listan, men värd att söka upp. Den handlar om en hektisk dag på en kvällstidning i New York. Den gick rätt obemärkt förbi när den kom, men har med åren blivit en kultfilm bland journalister och andra med nostalgiska känslor för gamla tiders papperstidningar.

Tillgänglig på Microsoft Store och iTunes.

Almost Famous (2000).

Almost Famous
Foto: Columbia TriStar Films

Cameron Crowes delvis självbiografiska film om en tonåring som blir rockjournalist och får följa med (det påhittade) bandet Stillwater på turné. Trovärdig uppväxtskildring och träffande beskrivning av den svåra gränsdragningen mellan att vara fan till ett band och att bevaka dem som journalist.

Tillgänglig på Blockbuster, SF Anytime och Rakuten TV.

RELATERAD LÄSNING:
Fem vassa filmer om musik

Zodiac (2007).

Zodiac
Foto: Sandrew Metronome Distribution

David Finchers verklighetsbaserade film om tidningstecknaren Robert Greysmith (Jake Gyllenhaal) som blir besatt av att avslöja den så kallade Zodiac-mördaren, som härjade i norra Kalifornien på 1960- och 70-talet. Den visar mycket övertygande och detaljerat hur hårfin skillnaden mellan sanning och lögn kan vara i en mordutredning.

Tillgänglig på SF Anytime, iTunes, Blockbuster, Rakuten TV, Microsoft Store och C More.

Spotlight (2015).

Spotlight
Foto: United International Pictures

En grupp grävande reportrar på tidningen Boston Globe avslöjar en pedofilskandal inom katolska kyrkan i början av 2000-talet. Skakande skildring av hur svårt det kan vara att få kyrkan, domstolarna och media att få upp ögonen för redan kända fakta.

The Post (2017).

The Post
Foto: Nordisk Film

En av Steven Spielbergs bästa filmer från senare år, med Meryl Streep som den legendariska tidningsutgivaren Kay GrahamThe Washington Post, som såg till att en samling hemliga dokument om Vietnamkriget och dess förhistoria, kända som "the Pentagon Papers", kom till allmänhetens kännedom. 

Tillgänglig på Google Play, Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime och iTunes.

NÄSTA ARTIKEL