Fem vassa musikhyllande filmer

Fem vassa, musikhyllande filmer

Uppdaterad 16 februari 2020 kl. 11:35 | Publicerad 01 februari 2016 kl. 16:00

Dessa rullar har ett starkt fokus på härlig musik!

Jag har tidigare skrivit ganska mycket om musik för Filmtopp – just för att jag tycker att filmmediet och musiken gifter sig så himla bra. Jag har hunnit avverka de bästa musikalerna, de bästa musikdokumentärerna och vilka regissörer som har den där fingertoppskänslan för soundtracks.

Här kommer en lista på fem filmer som sätter musiken i fokus för de som gärna skippar realism eller spontana sång- och dansnummer.

Almost Famous (2000)

almostfamous
Foto: Columbia TriStar Films

Almost Famous blev väldigt famous och är en av de filmer man helt enkelt bör ha sett, oavsett om man är filmälskare, musikälskare eller något av en blandning. Historien om William och hans dröm om att bli rockjournalist är en gripande skildring av en tid och en samling livsöden som var närmast glödande meningsfulla.

Control (2007)

control
Foto: Atlantic Film

En svartvit skildring av Joy Division-sångaren Ian Curtis liv. Låter det muntert? Kanske inte, men Anton Corbjins film om en skör 23-årings tragiska öde och hypnotiska framträdanden är både stilistisk och tänkvärd.

High Fidelity (2000)

highfidelity
Foto: Buena Vista International

Lika mycket kärleksfilm som musikfilm, kanske. Rob driver en skivbutik och återberättar sina tidigare förhållanden. Den fjärde väggen är fullkomligt krossad i denna fyndiga film som, bara genom antalet fantastiska musikreferenser man placerat ut i form av skivor och affischer som hastigt glimtar förbi, bör underhålla varje vinylnörd.

Läs också: 7 regissörer med känsla för soundtracks

Love & Mercy (2015)

LOVE AND MERCY - 2015 FILM STILL - Pictured: Paul Dano - Photo Credit: Francois Duhamel Roadside Attractions Release.
Foto: United International Pictures 

Återigen en biografisk film men som inte är dokumentär. Här har vi berättelsen om Brian Wilson – popgeniet som förvandlade Beach Boys från bilar och surfing till introspektion och innovation – och hans kamp med den sviktande mentala hälsan. Den här filmen triggade igång ett otroligt engagemang från min sida. Efteråt fullkomligt vältrade jag mig i intervjuer, gamla inspelningar och anekdoter med bandet. Ett fullgott tecken på kvalitet.

Spinal Tap (1984)

THIS IS SPINAL TAP US 1984 HARRY SHEARER CHRISTOPHER GUEST MICHAEL McKEAN Date 1984, , Photo by: Mary Evans/Ronald Grant/Everett Collection(10344154)
Foto: Universal Pictures

En så kallad mockumentär om ett tragikomiskt rockband med ett lite väl stort ego. Skådespelarinsatserna är i världsklass och humorn är skapad med en så otroligt välstämd fingertoppskänsla att imdb-teamet till och med gjort ett undantag på sin vanliga betygsskala för att hylla en av filmens många fyndigheter. Den som letar med ett hököga skall finna.

 

Läs också: 5 grymma musikdokumentärer

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL