Porträtt: Steven Spielberg (1946- )

Porträtt: Steven Spielberg (1946- )

Uppdaterad 13 juli 2021 kl. 13:07 | Publicerad 05 april 2015 kl. 17:04
ANNONS
ANNONS

Nästa mästerregissör i fokus: Steven Spielberg.

Jag tror knappast att någon som är det minsta intresserad av film inte har koll på vem Steven Spielberg är. En man som med sina enorma avtryck inom filmvärlden har blivit en av de mest framgångsrika filmmakarna genom tiderna. Med stora titlar som Jaws (1975), E.T. the Extra-Terrestrial (1982), Jurassic Park (1993), Schindler’s List (1993), Saving Private Ryan (1998) och många fler så är det svårt att inte kröna honom till regikungen av Hollywood.

Spielberg är ständigt aktiv även som producent för flera projekt och har till och med ställt upp som skådespelare ett fåtal gånger, men trots det så är det registolen som är hans sanna tron. En man av den här kalibern går inte att göra rättvisa genom ett så här enkelt porträtt men jag ska försöka förmedla vad som kännetecknar Spielbergs regi, vem han är för mig och vad han har haft för inverkan över mitt intresse för film.

Om man frågar folk vilken som är deras favorit-Spielberg så brukar de oftast behöva en del betänketid. Hans grenar är så otroligt spridda och han har skapat mästerverk inom så många genrer: sci-fi, krig, dramakomedier och familjefilmer för att nämna några. Det är med andra ord svårt att säga vad som är Spielbergs ”grej”. Det känns som att han föredrar ett varierat mönster och det är sällan han gör två filmer i samma genre i rad.

Gemensamma nämnare i Steven Spielberg filmer

  • Filmmusiken. Det är många av Spielbergs filmer som har blivit extra ihågkomna just för musiken. Jag tänker främst på Indiana Jones-filmerna, Jaws och Schindler’s List. Kompositören bakom deras, och många andra av Spielbergs filmers (26 av 27 för att vara exakt), main themes heter John Williams (också känd som skaparen av musiken till Star Wars och Harry Potter). Han har under sin karriär varit Oscarsnominerad 49 gånger varav 5 han vunnit.
  • Hans filmer refererar ofta till andra världskriget.
  • Huvudkaraktärerna kommer ofta från splittrade familjer där föräldrarna har skilts sig under de yngre åren och framställs som frånvarande och oansvariga (t.ex. E.T. the Extra-Terrestrial, Catch Me If You Can och Indiana Jones and the Last Crusade). Detta sägs vara en återspegling av Spielbergs egna uppväxt som ungt skillsmässobarn.
  • Han använder sig ofta av den s.k. ”dolly zoom”-effekten, som brukas för att tydligt förmedla att någon kommer till insikt med något (ett känt exempel är från Jaws då Cheif Brody bevittnar en av hajattackerna på stranden).
  • Hans filmer visar ofta upp barn i farliga situationer.
  • Det förekommer ofta klipp där viktiga händelser eller karaktärer visas genom bilder på backspeglar i bilar (t.ex. Jurassic Park, A.I. Artifical Intelligens och Schindler’s List).

Jag kom först i kontakt med Spielberg i ganska ung ålder. Min pappa lät mig se Raiders of the Lost Ark. Jag höll i skolan på att lära mig läsa nu så jag hängde inte riktigt med på allt som sades i filmen, men jag minns hur jag fastnade för allt annat. En äventyrare med hatt och piska som letade efter skatter över hela världen. Hur kunde det inte vara det häftigaste en liten grabb någonsin hade sett? På den här tiden hade jag såklart inte koll på vem som regisserat den eller någan annan film heller för den delen. Jag gillade bara att se på filmen.

Under de kommande åren fortsatte jag kolla mycket film och spelade ofta in de som gick på TV. Så småningom upptäckte jag hemsidan och filmdatabasen IMDb (Internet Movie Database) och började slå upp dem. Jag märkte då att många av mina absoluta favoriter var verk gjorda av just Mr. Steven Spielberg. Utan att jag själv visste om det hade jag varit en stor beundrare av honom i flera år. Detta fascinerade mig. Numera skulle det bli lättare för mig att hitta nya filmer med goda förutsättningar att vara bra.

Det var startskottet för mitt stora filmintresse. IMDb blev min nya favoritsida. Sedan dess har jag varit inne där nästan varje dag för att kolla upp något jag undrat, allt från en simpel identifiering av någon skådis till de senaste nyheterna kring filmer som komma skall.

Jag antar att jag har en stor del av det att tacka Spielberg för. Han visade mig tidigt skillnaden mellan hur en väl genomarbetad film ser ut mot en mindre sådan. Han lärde mig uppskatta konsten i det. Det kommer jag alltid vara honom tacksam för.

De tre bästa filmerna

3. Raiders of the Lost Ark (1981)

inde
Foto: Cinema International Corporation

Arkeologen Indiana Jones anlitas av den amerikanska regeringen för att hitta den mytomspunna Förbundsarken före nazisterna gör det. Det blir en fartfylld och vild kapplöpning över hela världen från Nepal via Egyptens Kairo till det grekiska öriket.

Detta är första filmen där vi får möta Harrison Ford i huvudrollen som den legendariska äventyraren och skattletaren. Ford hade precis gjort sin andra film i Star Wars-triologin när han fick erbjudande om rollen som Indiana Jones av George Lucas, manusförfattare och producent till de båda filmserierna. Det blev början på en ny era. Filmen tog hela Hollywood med storm och ett fenomenalt samarbete mellan Spielberg och Lucas hade fötts. Sen dess har alla Spielbergs filmer fått sina visuella effekter skapade av Lucas bolag Industrial Light & Magic (ILM), the F/X house (med undantag för The Terminal).

Som tidigare nämnt var detta min första Spielberg. Det som fick mig att fastna var miljöerna, karaktärerna och hans farofyllda uppdrag. Det var ungefär så resten av filmvärlden reagerade också. Helt nya saker kombinerades på ett sätt som aldrig tidigare skymtats på den här nivån.

Den femte filmen i serien är planerad, dock så är ingen handling eller några datum släppta än.

2. Saving Private Ryan (1998)

Saving-Private-Ryan
Foto: United International Pictures

Efter stormningen av Normandie får en liten grupp soldater i uppdrag att leta rätt på en fallskärmsjägare vars bröder dödades under invasionen bakom fientliga linjer.

I huvudrollen ser vi för första gången Tom Hanks. Han spelar Kapten Miller som får uppdraget att leda gruppen i jakten på den försvunna soldaten. Han har varit inblandad i kriget ett tag redan med insatser i Italien och Nordafrika och leder även en lyckad framryckning på Omaha Beach. Han är härdad och det är tydligt att fått erfara både det ena och det andra. Han undviker därför att skapa personlig kontakt med sina män och trots att han är plikttrogen så vill han egentligen inget annat än att komma hem. Det är denna dröm som sporrar honom att så snabbt och framgångsrikt som möjligt fullfölja uppdraget och säkra sin resa hem.

Denna både flerfaldigt belönade och nominerade film vid Oscarsgalan har beskrivits som en av de mest verklighetstrogna krigsfilmerna som gjorts. Striderna inleds 6 juni, D-day, när de allierade stormar Normandiestränderna. Just denna inledningsscen är det som fått extra mycket uppmärksamhet. En av teknikerna som kammade hem en Oscar var ljudeffekterna som ska ha låtit så äkta att riktiga krigsveteraner som var på filmvisningarna blev ordentligt omtöcknade. Detta framgångsrika produktionskoncept lade senare grunden för den populära TV-serien Band of Brothers som Steven Spielberg och Tom Hanks skapade tillsammans.

1. Schindler’s List (1993)

schindler-
Foto: United International Pictures

Den tyska affärsmannen Oskar Schindler driver fabrik i Polen under andra världskriget men börjar sakta utveckla känslor av medlidande för sina judiska arbetare när han få se nazismens sanna ansikte.

Liam Neeson spelar huvudrollen som Oskar Schindler. I början av filmen är han en ganska kallhjärtad man som bara bryr sig om pengar och sitt eget välmående. Judarna i sin tur lever i misär och blir tvångsförflyttade till att bo i ghetton och leva på sina bristningsgränser. De tvingas acceptera att bli misshandlade och avrättade av de tyska nazisterna. Denna verklighet ändrar Schindlers syn på det hela och börjar ta sina arbetare under sina vingar och försöker skydda dem så länge som möjligt. Ralph Fiennes gör en fenomenal insats som den tyska officeren Amon Goeth. Med övertygelsen om den judiska underlägsenheten visar han iskallt upp hur lättvindigt nazisterna kunde likvidera judarna efter eget behag.

Detta verklighetsbaserade drama är, enligt mig, en av de viktigaste filmerna som skapats genom tiderna. Det var först med den som den sanna historien om judeförföljelsen har kunnat nå ut till så många människor samtidigt. Den lämnar enorma avtryck och bilder från filmen lever vidare i mitt huvud långt efter jag sett den. Spielberg fick verkligen in en fullträff här.

Filmen belönades med totalt sju Oscars, bl a för bästa film och regi och trots att det tidigt stod klart att detta skulle bli en enormt framgångsrik film så valde Steven Spielberg att göra filmen gratis. Han menade att få betalt för att göra den här filmen skulle vara som att ta emot blodspengar.

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL