Efter Stalker på SVT – tips på fler dokumentärer om svenska fall

Efter Stalker på SVT – tips på dokumentärer om svenska fall

  • SVT Play
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 12 november 2023 kl. 10:11 | Publicerad 08 november 2023 kl. 20:11

Dokumentärtips till dig som fastnade för Stalker

Uppskattade du "Dokument inifrån: Stalker" på SVT Play, har vi några fler tips på dokumentärer om svenska fall som skulle kunna falla dig i smaken.

Dokument inifrån-dokumentären Stalker har lockat en stor mängd tittare på SVT Play. Dokumentärserien har nu gått i mål och samtliga tre avsnitt finns att streama på gratistjänsten.

Har du inte hunnit bänka dig framför Stalker än handlar den om Felix, vars liv gradvis raseras när ett anonymt telefonnummer börjar sprida falska uppgifter om att han trakasserar och utnyttjar kvinnor. Situationen eskalerar, utan att folk inser att det är Felix som är offret. Och så fortsätter situationen i över fyra år. Här kan du läsa Sveriges mest profilerade brottsexpert Leif GW Perssons uttalande om fallet

Den fängslande dokumentärserien är som sagt endast tre avsnitt, men är du sugen på mer finns det en del andra dokumentärer på SVT som kan vara värda att ge en chans. Nedan listar vi några av dem.

TIPS: Sevärda dokumentärer om svenska fall – för dig som gillade Stalker

Efter Stalker på SVT – tips på fler dokumentärer om svenska fall
Foto: SVT.

Skamlös (2023)

Skamlös är en av de senaste Dokument inifrån-dokumentärerna innan Stalker och den riktar strålkastaren mot den skandalomsusade företagsledaren Richard Olsson. Olsson har anklagats för att lura klienter och manipulera människor, men det stämmer inte alls överens med hans självbild. Han bjuder in SVT för att intervjuas, men han vet inte att hans telefonsamtal snart kommer att avlyssnas – och då avslöjas den verkliga personen en gång för alla.

Efter Stalker på SVT – tips på fler dokumentärer om svenska fall
Foto: SVT.

Nytorgsmannen (2022)

Fallet om den så kallade "Nytorgsmannen" är ett av de mest uppmärksammade från de senaste åren. I Dokument inifråns undersökande serie om mannen som hade en telefon fylld med inspelade sexuella övergrepp. Nytorgsmannen följer utredningen från insidan och träffar flera av gärningsmannens offer.

Efter Stalker på SVT – tips på fler dokumentärer om svenska fall
Foto: SVT.

Fallet Carlos (2022)

Det uppmärksammade fallet om Carlos som försvann i början av 2000-talet blev Dokument inifrån-dokumentär 2022. Dokumentärserien försöker gå till botten med vad som faktiskt hände Carlos, som hade en utvecklingsstörning, efter att han tog cykeln mot kiosken i centrala Strömsund för att sedan försvinna spårlöst.

Efter Stalker på SVT – tips på fler dokumentärer om svenska fall
Foto: SVT.

Att rädda ett barn (2020)

Dokumentärserien Att rädda ett barn gör avstamp i försvinnandet av åttaårige Elias. Han har inte synts till i skolan på flera veckor och journalisten Bo-Göran Bodin får två tips med helt olika besked om vad som har hänt med Elias. Dessutom rör försvinnandet upp känslostormar på nätet med 100 000-tals tyckare på sociala medier, som är snabba att döma utan all information. Vad är det egentligen som har hänt Elias?

Att rädda ett barn är en Dokument inifrån-dokumentär från 2020.

Efter Stalker på SVT – tips på fler dokumentärer om svenska fall
Foto: SVT.

Experimenten (2016)

Experimenten är Dokument inifrån-dokumentären om en av de mest ökända kirurgerna som har varit verksamma i Sverige: stjärnkirurgen Paolo Macchiarini. Det var när den världsberömde forskaren och kirurgen Paolo Macchiarinis patienter började dö som han ifrågasattes – och svarade med att öppna dörrarna till sitt arbete för journalister. Macchiarinis kontroversiella metoder ledde till att han anklagades för att använda patienter som försökskaniner och snart startade de rättsliga utredningarna mot honom.

BONUSTIPS: Söndagen den 12 november är det premiär för "I brottets spår: Fallet Tove", där vi får en inblick i det uppmärksammade mordet på 20-åriga Tove i Vetlanda.

NÄSTA ARTIKEL