Leif GW Persson tokig på koranbrännarna: "Vi kan bara glömma NATO"

Leif GW:s stora stöd till Felix Åkerlund – har själv haft stalker

Axel Diedrichs
Uppdaterad 13 november 2023 kl. 06:11 | Publicerad 12 november 2023 kl. 11:11

Diskuterar stora fallet i Nyhetsmorgon

I söndagens "Nyhetsmorgon" ger Leif GW Persson sitt stora stöd till Felix Åkerlund och hans situation vi fått följa i "Dokument inifrån: Stalker".

Genom dokumentären Dokument inifrån: Stalker SVT har hela Sverige följt det skrämmande stalker-fallet med Felix Åkerlund från Skellefteå. Under flera års tid blev han förföljd och trakasserad av en mystisk person som inte tänkte ge sig förrän den förstört hans liv. Personen som åkt fast dömdes till 50 000 kronor i böter, vilket Leif GW Persson ställer sig starkt kritisk mot. 

– Hon är nu dömd i både tingsrätt och hovrätt för det här. Hon har förstört livet för honom under en förskräcklig massa år. Men hon får skyddstillsyn? Då undrar man ju, säger han i Nyhetsmorgon och kritiserar den blygsamma boten på 50 000 kronor:

– 40 000 till honom och 10 000 till den nya flickvännen. Det är alldeles för lågt. Det är en utomordentligt påträngande psykisk misshandel som hon utsatt honom för, så där borde det finnas gott underlag för straffskärpningar. Men det här är ett nytt sätt att ge sig på folk. Det sammanhänger med datoriseringen av våra liv. Lagstiftaren brukar sällan hänga med där. Men så småningom kvicknar lagstiftaren till så att det blir straffskärpningar. 

Felix Åkerlund i "Dokument inifrån: Stalker". Foto: SVT.

Leif GW Persson har själv haft stalker

Vidare i sitt stöd till Felix Åkerlund berättar Leif GW Persson, som snart är aktuell med ett nytt TV-program, att han själv har behövt stångas med förföljare både en och annan gång.

– Det här är kolossalt vanligt. Jag har råkat ut för det vid flera tillfällen, säger han och menar att det inte tjänar mycket till att polisanmäla. 

– Nej, det är ganska verkningslöst. Men jag tar naturligtvis reda på vem det är, och det är ingen större match. Sen så har jag sett till att det blivit stopp på det.

Däremot menar Leif GW att man fortfarande ska polisanmäla om man blir utsatt för stalkning, och att chanserna för att det ska lösas av polisen blivit betydligt större:

– Det är klart att uppmaningen är att polisanmäla, och Polisen har ryckt upp sig här och insett vilket elände det är för den utsatte. Men skyddstillsyn fick hon och det är i princip bara att man höjer ett finger mot dem. Jag tror att lagstiftaren kommer att skärpa straffen ganska snart, att man kan stoppa dem i finkan.

"Dokument inifrån: Stalker" finns att se på SVT Play.

NÄSTA ARTIKEL