Här avslöjas Felix Åkerlunds stalker i Dokument inifrån – chocken total

Avslöjat: detta är Felix Åkerlunds stalker i Dokument inifrån

Axel Diedrichs
Uppdaterad 12 november 2023 kl. 10:11 | Publicerad 07 november 2023 kl. 06:11

Nagelbitande avslutning på SVT:s dokumentär

Nu vet vi vem/vilka som är Felix Åkerlunds stalker. Det blir en rafflande final på "Dokumentation inifrån: Stalker" som finns att streama på SVT Play.

Snabbversion
  • Felix Åkerlund från Skellefteå fick flera år av sitt liv förstört av en hemlig stalker.
  • Stora chocken när det kommer fram vem som stalkat Felix.
  • En lång och svår utredning leder efter många om och men till rättegång.
  • Den misstänkte personen gör en kostsam tabbe inför domstolen.
  • Det visar sig att en tidigare anmälan gjorts mot samma person.
  • Felix och hans fru Nina störs av mystiska samtal.

Varning för spoilers. Artikeln innehåller viktiga händelser ur det tredje och sista avsnittet av "Dokument inifrån: Stalker" på SVT. 

Skelleftebon Felix Åkerlund hade under flera års tid ett levande helvete med SMS och samtal från ett 072-nummer. Avsändarna i fråga var tydlig med att de (meddelanden skickades i "vi"-form) inte tänkte ge sig förrän hans liv var förstört. Förutom att hota honom började de sprida falska rykten om honom i den grad att han blev ökänd i staden. Någon bakom numret påstod sig även vara polis och övertygade Felix om att han var efterlyst i landet. Som om det inte vore nog blev han utredd av sin arbetsgivare, Försvarsmakten.

I det sista avsnittet av Dokument inifrån: Stalker leds vi genom när Felix får veta numrets ägare, som höll på att fullständigt knäcka honom, och det är en underdrift att kalla avslöjandet för chockerande.

Avslöjat: detta är Felix Åkerlunds stalker i Dokument inifrån
Felix till höger i bild. Strax bakom honom sitter hans stalker. Foto: SVT.

Detta är Felix Åkerlunds stalker

Vi har tidigare fått veta att 072-numret kontaktade flera andra för att skriva om Felix. När vännen Jessica för första gången får skrämmande meddelanden blir hon snabb på att utreda vem det är som skickar dem. När hon inser att meddelanden som skickas till henne är blåa och att de går via iMessage testar hon att ringa personen via FaceTime. Efter en tids ringning svarar personen och visar sig vara Jessicas jobbarkompis. Det dröjer dock innan kollegan inser att hon har svarat Jessica på sitt "hemliga nummer". När hon väl gör det och börjar bortförklara sig blir Jessica fullt övertygad om att det är kollegan tillika Felix bästa vän som har stalkat honom i alla år.

– Så sviken och bedragen som jag kände mig då... det går inte att beskriva med ord hur djupt och ont den kniven träffade i ryggen, säger Felix. Han kan inte förstå hur han kunde lita på henne och vända sig till henne för stöd samtidigt som det var hon som utsatte honom för all skada.

Trots att Felix känner sig övertygad om att det är vännen som saboterat för honom, så nekar hon alla anklagelser bestämt. Personen i fråga nämns aldrig vid namn.

Skellefteås tingsrätt där fallet om Felix Åkerlund tas upp
Foto: SVT.

Från förhöret i Dokumentation inifrån: Stalker

Trots att man har en tydlig huvudmisstänkt är det inte helt lätt att få väcka åtal mot personen. Man behöver fortfarande lyckas knyta 072-numret tydligare till Felix bästa vän för att stärka bevisningen. Vid en husrannsakan beslagtar de hennes telefon för att försöka hitta kopplingen. Men det dröjer över ett år från då att Felix anmäler till att man får till en rättegång hösten 2021, med de två tidigare bästa vännerna mot varandra i rättssalen.

– Vi har haft gemensamma kompisar en längre period, men den här tajta relationen började väl i anslutning till det här sms-upploppet, säger den misstänkte i förhör.

Hon påstår sig även själv ha varit utsatt för trakasserier från 072-numret och flera gånger sagt till Felix att de borde bryta kontakten. 

– Jag fick mitt första sms 2017 och sen började det ramla in fler. Det kunde vara alltifrån vad vi gjorde tillsammans och ibland vad Felix gjorde på jobbet i Luleå. Och det kunde vara olika saker som jag och Felix inte ens berättat för någon annan. 

Om vem som hon tror kan ha gjort det pekar hon överraskande ut Felix:

– Jag har ingen aning. Jag har trott ganska länge att det varit Felix själv. 

Åklagaren lyfter fram fler bevisningen från utredningen, inte minst det faktum att hon svarade på vännen Jessicas FaceTime-samtal. 

– Den enda tekniska förklaringen är att mitt Apple-ID har varit kopplat till det numret, säger hon. 

Varför menar hon att hon inte har någon aning. Hon förnekar även att hon skulle ha utgett sig för att vara polis, eller att ha försökt få kvinnan Nina, som Felix dejtade vid tidpunkten, vräkt från sitt hem.

Felix Åkerlund om att hans bästa vän är hans stalker
Felix Åkerlund. Foto: SVT.

Den kostsamma tabben i rättegången

Inget erkännande kommer och allt hänger då på den tekniska bevisningen. Närmare bestämt vad man fått fram när man kollat igenom hennes egen telefon. Då hittar man ett mejl skickat av henne där 072-numret används som falsk referens i en jobbansökan. Hon börjar då skylla på att hon haft andra telefoner, hennes brorsas gamla iPhone X-telefon, och då antyda att det inte är hon som haft det numret under åren som trakasserierna pågått.

– Det är som att hon bara slår knut på sig själv och inte vet vilken lögn hon ska hålla sig till. Det bara fallerar för henne. Då börjar jag känna att det inte bara kan vara jag som hör att det är på väg att rasa, säger Felix när han återberättar upplevelsen från rättssalen.

Förhöret drar ut på tiden med flera motsägelsefulla uppgifter, som upplevs väldigt märkliga. Till slut erkänner hon att mobilen som polisen analyserat är den hon alltid har använt. Hon säger då att bara haft sitt eget nummer i telefonen – något polisens IT-forensiker slår hål på. Sammanlagt har det suttit minst tre olika SIM-kort i telefonen, där ett är av extra stort intresse. Hon har ingen förklaring till att det suttit ett SIM-kort i telefonen med det numret. 

– Jag vet bara om att jag har använt mitt eget mobilnummer i den telefonen. 

I december 2021 kommer domen i Tingsrätten som säger att Felix bästa vän döms mot sitt nekande för olaga förföljelser, förtal och föregivande av allmän ställning eftersom hon utgett sig för att vara polis. Hennes överklagan nekades och i augusti 2022 kunde man fastställa domen som resulterade i böter på 50 000 kronor i skadetillstånd och skyddstillsyn. Under söndagen den 12 november 2023 visade Leif GW Persson sitt stöd mot Felix Åkerlund och kritiserade samtidigt det låga straffbeloppet. 

Felix vän Emelie i Dokument inifrån: Stalker
Felix vän Emelie som även hon blev hårt utsatt för trakasserier. Foto: SVT.

Felix vän Emelie anmälde samma person 2019

Lokaltidningen skrev en kort artikel om fallet med följande rubrik: "Kvinna förföljde par – skickade tusentals sms". Hon vill inte medverka i SVT:s dokumentär.

Felix var som sagt inte den enda som drabbades av stalking från samma person. Hans vän Emelie blev även hon hårt träffad av personen bakom 072-numret, som vid flera tillfällen utgav sig för att vara henne. Emelie misstänkte samma person som kom att dömas, och hade redan 2019 skickat in en anmälan till polisen. 

– När jag gjorde min polisanmälan så skickade jag våra samtal till polisen, men de sa att det är svårt att fälla någon utan tillräckligt med bevis, säger hon.

Emelies ärende lades ned, och Felix tror att samma sak hade hänt honom om inte personen från 072-numret utgett sig för att vara polis.

– Jag tror att det var helt avgörande. Utan det hade det nog inte lett någonstans.

När Felix får frågan i dokumentären om varför han tror att bästa vännen gjorde så mot honom har han inget bra svar:

– Ja, den har man ju tänkt på några gånger. Varför. Hennes endgame var att stänga ute omvärlden så att den enda jag skulle ha att vända mig till var hon. Den tystheten som uppstår när det slutar komma grejer... den är så skön. 

Felix är nu förälder och en gift man med Nina. Han uttrycker det som att han har henne att tacka för allt, men att den här historien "kommer följa med honom för resten av livet". Men än så länge verkar historien inte vara helt över. I dokumentären hintas det om att han och Nina får mystiska samtal av någon som bara andas i den andra änden av telefonen. Vem det är som fortsätter att störa honom verkar det dock inte finnas några tvivel kring.

Du ser hela "Dokument inifrån: Stalker" på SVT Play.

NÄSTA ARTIKEL