Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Streama Johan Falk – Här ser du filmerna

Streama Johan Falk – Här ser du filmerna

Filmtopp
Filmtopp | Lista
21 juni 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
21 juni 2020

En stor skatt på den svenska krimscenen.

De göteborgsbaserade thrillerfilmerna om Johan Falks polisgrupp är än idag omåttligt populära i Sverige. Här ser du dem.

Det är knappast en hemlighet att vi i Norden och Sverige är väldigt förtjusta i kriminalare – noir, deckare och allt däremellan. Poliscirkulerande Johan Falk-filmerna med Jakob Eklund i spetsen tillhör det bästa vi producerat i den breda genren. Är du sugen på att liva upp tillvaron med ett Falk-maraton? Idag kartlägger vi var du ser filmerna och vilka.

Istället för att streama gratis film och serier på illegala sajter kan du prova C More fritt i två veckor eller se Johan Falk på Netflix, som numera gemene man sitter inne på. Filmserien finns nämligen på båda plattformar, men utbudet är inte riktigt detsamma. 

Johan Falk filmer på Netflix

Netflix logotyp

Mellan åren 2008-2015 rullade det upp hela 17 filmer, från startskottet Gruppen för särskilda insatser till den avslutande delen som så passande heter Slutet. Utöver Eklund, så rymmer filmerna andra stora skådespelare: Marie Richardson, Jens Hultén, Alexander Karim och Joel Kinnaman. Samtliga 17 filmer, som genomgående mottagits väl av den svenska kritikerkåren och publiken, finns idag att se på Netflix.

Den fullständiga listan på Johan Falk filmer på Netflix: 

– Gruppen för särskilda insatser
– Vapenbröder
– National Target
– Leo Gaot
– Operation Näktergal
– De fredlösa
– Spelets regler
– De 107 patrioterna
– Alla råns moder
– Organizatsija Karayan
– Barninfiltratören
– Kodnamn: Lisa
– Ur askan i elden
– Tyst diplomati
– Blodsdiamanter
– Lockdown
– Slutet

Johan Falk filmer på C More

C Mores logotyp

Det är nog inte alla som känner till att den filmserien om kriminalinspektör Johan Falk som inleddes 2008 tog avstamp i tre utomstående biofilmer mellan 1999-2003. Vi pratar förstås om öppnaren Noll tolerans som följdes upp av trilogins kanske starkaste del Livvakterna och slutligen Den tredje vågen

De tre filmerna finns inte att se på Netflix, utan för att se dem på en prenumerationstjänst får du söka dig till C More. Där kan du också streama hela det övriga utbudet som även konkurrenten Netflix sitter på. 

Med detta sagt är Johan Falk-filmerna idag lättillgängliga. Du som har ett konto på någon av tjänsterna och älskar krim-genren – men ännu inte sett dem – har dåligt med ursäkter. Se dem!

SF Anytime – för den som hyr

SF Anytimes logotyp

Råkar det vara så att du inte har ett konto på varken Netflix eller C More, och inte heller planerar att skaffa prenumeration på någon av tjänsterna, så finns det annat alternativ. Du hyra filmerna på SF Anytime som har filmserien, inklusive den fristående trilogin. De kostar 39 kronor styck att hyra och du har dem tillgängliga i 48 timmar. 

Johan Falk filmerna med högst betyg på IMDb: 

Joel Kinnaman i "Johan Falk".
Joel Kinnaman som Frank Wagner. Foto: Nordisk Film.

"Slutet" (7.7/10): Den sista filmen i Johan Falk serien. Alla regler sätts ur spel när en pressad gangterorganisation bestämmer sig för att slå tillbaka mot polisgruppen. Film nummer 20 i ordningen.

"Kodnamn: Lisa" (7.5/10): När infiltratören Frank Wagner attackeras av beväpnade män, lyckas han precis fly undan tillsammans med sin familj. Nu försöker han hitta tillbaka till säkerheten med hjälp av Johan Falk, som är den enda Frank kan lita på. Film nummer 15 i ordningen.

"Lockdown" (7.2/10): Den näst sista filmen. När polisstationen hamnar under attack låser de stationen, så att ingen får lämna eller kliva in i byggnaden. Samtidigt har Falk ett spår som kan sätta dit den kriminella organisation som hotat hans familj. Film nummer 19 i ordningen.

"Blodsdiamanter" (7.1/10): Infiltratören Niklas Saxlid följer ett vapenspår, som leder dem till kavkazmaffian. Men någonting händer och Niklas försvinner. Parallellt ska Rydellgänget genomföra sin största kupp hittills. Film nummer 18 i ordningen.

"Gruppen för särskilda insatser" (6.9/10): Johan Falk kallas hem till Göteborg där han anställs av en specialstyrka. Men han är inte beredd på deras metoder. Film nummer 1 i ordningen.

Kvaliteten stiger i takt med spänningen

Precis som originaltrilogin håller de följande 17 filmerna en imponerande jämn nivå, där lägstanivån är högre än i flera andra svenska kriminalserier. Men det skall understrykas att skaparna lyckades höja ribban ytterligare framåt slutet. Berättandet känns ännu tajtare och insatserna blir högre än någonsin när det drar ihop sig och vi får ta del av uppgörelsen. 

Sett alla Johan Falk filmer? Här är tips på andra svenska kriminalserier

Adam Pålsson, Magnus Krepper och Marie Richardson i "Innan vi dör".
Adam Pålsson, Magnus Krepper och Marie Richardson i "Innan vi dör". Foto: SVT/Viaplay.

“Graven” (2004): Efter att arkeologer gräver fram en massgrav ute i skogen, sätts en specialgrupp samman för att hitta mördarna. Kjell Bergqvist spelar utredningsledaren Cege. Han är i gott sällskap av Cecilia Nilsson, Göran Ragnerstam, Annika Hallin och Jens Hultén. Vansinnigt spännande och välgjort. True Detective-nivå.

“Morden” (2009): Den här fortsättningen på Graven tar vid när ett 25 år gammalt skelett hittas på kusten. Kroppen kopplas samman till en ouppklarad familjemassaker. Med en ny ledtråd, återvänder nu samma grupp av utredare som utredde saken för alla dessa år sedan. 

“Innan vi dör” (2017-): En ung polis arbetar tillsammans med sin mor, som också är hans chef, på att infiltrera en ökänd maffiafamilj. Målet är att hitta en försvunnen kollega och sätta dit dem. Nagelbitande, och stjärnspäckat med Marie Richardson, Magnus Krepper och Adam Pålsson. På birollsfronten är Peshang Rad ett utropstecken i rollen som en av familjens malplacerade söner.

“Springfloden” (2016-): En ung polis arbetar på ett gammalt case hennes bortgångna pappa var djupt insatt i. Hon försöker nu reda ut det en gång för alla tillsammans med hans före detta kollega, som numera bor ute på gatan. Julia Ragnarsson och Kjell Bergqvist i huvudrollerna.

“Det som göms i snö” (2018-): I den här originalserien på Viaplay där vi ser en mörkare sida av Robert Gustafsson. Här spelar han en kriminalinspektör som återvänder till jobbet efter en tids ledighet. Hans nya team kastas omkull av att en ny, okänd mördare påstår att en av Sveriges mest ökända brottslingar är oskyldig. Lysande serie och Gustafsson fungerar perfekt i en betydligt mer seriös roll än vi är vana vid att se honom.

Visst blir man sugen på ett djupdyk in i svensk films mest älskade territorium. Om så för att streama Johan Falk eller andra spännande kriminalare. 

NÄSTA ARTIKEL