Filmer med människor i extrema situationer

Filmer med människor i extrema situationer

Filmtopp
23 augusti 2022 kl. 12:08

Här vill vi inte hamna!

Från att vara levande begravd i en kista till att befinna sig i ett smockat hajstim på dyksemestern – här är filmer med människor i extrema situationer!

Buried (2010)

Ryan Reynolds i "Buried".
Foto: Lionsgate Movies.

Att under coronapandemin sitta paketerad i sin lägga som en konserverad makrill når för de flesta den högsta nivån av bitterhet. Och att fräta sönder hjärnan med ändlöst scrollande och kalkylerande av toarullsransonering är förstås otaliga gånger värre än kaffesumpen i jobbkaffet. Men det slår åtminstone att ligga inlåst i en kista och vänta på att syret ska ta slut, som vår gode Ryan Reynolds tvingas göra i Buried. Nog är han aktiv i sin jakt på att bli upptäckt och räddad – men den dramatiska frågan kvarstår: räcker tiden till?

MER LÄSNING:

Topp 5 – klaustrofobiska skräckfilmer!

Lugnt vatten (1989)

Nicole Kidman och Billy Zane i Lugnt vatten.
Foto: Kennedy Miller Productions.

Denna 80-talspärla har förbluffande nog hittat sin väg till havets botten. I denna bortglömda och närmast oförskämt tajta thriller ser vi Nicole Kidman och Sam Neill som ett gift par långt ute till havs på en segelbåt. Tanken är att hitta inre frid och repareras efter att ha förlorat deras enda barn. Men deras terapeutiska resa får sig en oväntad vändning när en främling dyker upp efter att ha flytt från en sjunkande båt. De tar emot honom och ger honom mat, men börjar snart ställa sig frågor om vem han egentligen är och varför hans båt sjönk från första början. 

Om inte handlingen lockar dig till att vilja se Lugnt vatten kan vi även fresta dig med att Fantomen och Titanic-stjärnan Billy Zane spelar främlingen. Fantastiskt bra, skall sägas. Det förblir en gåta varför vi inte sett honom i rampljuset på så länge. Vi saknar dig, Billy. 

MER LÄSNING: 

10 obehagliga människor på film – vem skrämmer dig mest?

The Hole (2001)

Stillbild ur "The Hole".
Foto: Canal+.

Några engelska studenter på en privatskola dissar skolresan för att istället undersöka en krigsbunker de fått nys om ute i skogen. Men när deras bekanta vän, som släppt in dem, inte öppnar bunkern finner de sig inlåsta därinne. 

The Hole är en B-aktig spänningsfilm med gott om twists för den som gillar att bli bortfintad. Filmen berättas med flashbacks från en överlevare, men är allt personen berättar sanningen om vad som hände nere i vad de kallar för Hålet? 

Phone Booth (2002)

Phone Booth med Colin Farrell.
Foto: 20th Century Fox.

Phone Booth krymper den kaxige publicisten Stuart (Colin Farrell) när han svarar luren i ett telefonbås och en hotfull man i andra änden börjar spela ett spratt med honom. När Stuart dessutom inser att han har ett lasersikte riktat mot sig är det bäst att lyssna och spela med – om han någon gång ska få lämna båset. Är Stuart slug nog att förhandla sig ur situationen? 

Joel Schumacher har gjort Batman-filmen George Clooney är den sista personen att tala högt om. Du vet den där han har bröstvårtor stora som pekannötter. Men med Phone Booth fick han till en stilsäker och energisk situationsthriller, som trots viss cringe-dialog står sig stark än idag. 

Vacancy (2007)

Luke Wilson och Kate Beckinsale i "Vacancy".
Foto: Screen Gems.

Ett gift par får strul med bilen och tvingas ta in på ett sjaskigt motell över natten. Nog för att ställets ägare tycks vara skum: när de gör den chockerande upptäckten av en snuff-film – som spelats in i deras hotellrum –  inser de att de tagit in på helt felt ställe och snarast måste fly för att inte bli nästa videooffer.

Luke Wilson och Kate Beckinsale, som vi båda två ser alldeles för lite av, har huvudrollerna i Vacancy. Filmens upplägg är påhittigt och våldet brutalt. Som det gärna får vara. Storyn kommer snabbt till skott och påminner oss om att filmer inte behöver passera nittiominutersstrecket. 

MER LÄSNING: 

De bästa skräckfilmerna

127 timmar (2010)

James Franco i "127 timmar".
Foto: Fox Searchlight Pictures.

Danny Boyles verklighetsbaserade överlevnadsdrama fastnar bergscyklaren Aron Ralson (James Franco) mellan två flyttblock i Utahs stekheta öken. När ingen tycks komma till hans undsättning återstår det bara otänkbara alternativ för att rädda sitt liv. 

Efter att ha gjort sin mest framgångsrika film hittills i Slumdog Millionaire fortsatte Boyle med sin färgsprakande visuella stil. Men även om paletten i 127 timmar skulle lämpa sig utmärkt för en prideparad, är detta en film utan feel good-stämmor. 127 timmar mynnar ut i ett ångestladdat drama, som belönade Franco med sin hittills enda Oscarsnominering. 

Open Water (2003)

Konceptbild för "Open Water".
Foto: Plunge Pictures LLC.

Är du rädd för hajar? Då ska du inte läsa vidare, glömma bort titeln ovan och aldrig mer titta tillbaka. Open Water är hajskräck av den absolut värsta sorten. 

Handlingen följer ett par dykare som är ute på hajsafari i Karibien, men när de kommer upp till ytan upptäcker de till deras stora förskräckelse att dykargruppen packat båten och dragit därifrån. Bortglömda och utan något sätt att kontakta omvärlden, befinner de sig nu ute på öppet hav – med ett hajstim cirkulerandes omkring dem. 

Vidrigt nog är denna djupt obehagliga film baserad på en sann historia. Den är också gjord med små medel som gör den råa skräckkänslan oundviklig. Extremt var ordet. 

MER LÄSNING: 

Hajfilmer – De skrämmande tipsen

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL