Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Riktiga spökhus – sanningen bakom dem

Riktiga spökhus – sanningen bakom dem

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
02 januari 2022
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
02 januari 2022

Hemsökta filmhus som finns på riktigt.

Filmer om hemsökta spökhus är en populär gren inom skräckfilmsgenren, men har du någon gång funderat på vad som inspirerat dem? Finns de på riktigt?

I den här artikeln riktar vi strålkastaren mot några av inspirationskällorna bakom våra favoritskräckfilmer. 

Det finns en hel del läskiga filmer och serier som utspelar sig i hus, eller på platser, där det spökar. Många av dem är helt och hållet fiktiva, men de som är allra mest skrämmande tenderar att ha lånat element från verkligheten. 

Frågan är bara hur “verkliga” de filmerna faktiskt är? Vi har gjort en djupdykning för att ta reda på mer om några av de riktiga spökhus som vi har sett på film. 

Finns det någon sanning bakom historierna om dem?

LÄS MER: Nya skräckfilmer 2021

Huset i Exorcisten (1973)

Exorcisten: Ett spökhus inspirerat av verkligheten
Foto: Warner-Columbia Film

Många anser att “Exorcisten” är en av de bästa skräckfilmerna som har gjorts. Håller du med har du en verklig historia att tacka för kultfilmens uppkomst.

I filmen är det en 12-årig flicka som exorcismen utförs på, men berättelsen är baserad på en 14-årig pojke som 1949 dokumenterades under namnet Roland Doe. Roland sägs ha blivit besatt och under en månads tid 1949 ska exorcism ha genomförts på honom flertalet gånger. 

Det riktiga huset där pojken bodde under tiden för händelserna finns kvar i St. Louis. Själva exorcismen ska dock inte ha skett i själva spökhuset, utan på Saint Louis University och/eller Alexian Brothers Hospital

Husen i The Conjuring-filmerna

Riktiga spökhus – The Conjuring
Foto: Twentieth Century Fox

“The Conjuring”-filmserien har gjort sig ett namn för att ta till vara på spökhistorier som är hämtade från verkligheten – filmerna involverar både platser och karaktärer som har växt fram ur den riktiga världen.

Två av de mer välkända hemsökta husen i filmserien hittar vi i de två första filmerna. 

I början av 1970-talet flyttade familjen Perron, bestående av Carolyn, Roger och deras fem döttrar, in i sitt nya hus i Harrisville, Rhode Island. Tidigt under sin vistelse i huset började de uppleva paranormala händelser och strax där efter ska de också ha börjat se andar i huset. 

Carolyn ska då ha undersökt husets historia och upptäckt att åtta generationer från samma familj ska ha levt i huset före dem, och att många av dem ska ha dött under mystiska omständigheter. 

Utan att avslöja vad som faktiskt sker i filmen sa en av döttrarna, Andrea Perron, efter filmens premiär, att det vi får se faktiskt är vad som hände

Även den andra Conjuring-filmen, som utspelar sig i norra London, är baserade på upplevelser som de närvarande svär på är sanna. The Conjuring 2 tar sig fler kreativa friheter än den första filmen, men saker som ljuden som karaktärerna hör, objekt som flyttar på sig och att ett av barnen leviterade påstås faktiskt ha hänt, enligt Hodgson-familjen som bodde i det hemsökta huset. 

Både spökhuset i den första och den andra filmen finns kvar idag.

LÄS MER: Alla Conjuring-filmerna rankade – från sämst till bäst

Huset i Huset som gud glömde (1979)

Riktiga hemsökta hus – Huset som gud glömde
Foto: Europa Film

Det finns få skräckfilmshus som är lika omtalade som det från Huset som gud glömde (The Amityville Horror på engelska). 

Stuart Rosenbergs film, som är baserad på boken av Jay Anson, är inspirerad av verkliga händelser, och filmens karaktärer, George och Kathy Lutz är också hämtade från det verkliga livet. 

Paret Lutz flyttade in i sitt nya hus på Long Island 1975, drygt ett år efter att Ronald DeFeo mördat sina föräldrar och fyra syskon i huset. Enligt George ska problemen ha börjat redan samma dag som de flyttade in i huset – då en präst ska ha varit på plats för att välsigna huset – men upplevde att en osynlig hand klappat till honom och att en röst ska ha sagt åt honom att lämna platsen. 

28 dagar senare flydde familjen Lutz huset efter att ha upplevt allt från underliga odörer och ljud, till att Kathy (enligt George) ska ha förvandlats till en 90-årig kvinna vid ett tillfälle.

Det hemsökta huset finns fortfarande på riktigt och såldes 2017 för 605 000 USD. Under våren 2021 blev huset och dess historia återigen aktuellt när DeFeo avled i fängelse, 69 år gammal.

Overlook Hotel i The Shining (1980)

Overlook Hotel i The Shining – spökhus på riktigt
Foto: Warner-Columbia Film

Overlook Hotel, hotellet där karaktärerna i Stanley Kubricks film The Shining (1980) bosätter sig, är ett av de kändaste hemsökta husen som finns på film. 

Tycker du inte att de onda krafter som hotellet besitter i filmen är skrämmande nog kanske du kan få kalla kårar av det faktum att det finns en verklig motsvarighet till hotellet?

Filmen “The Shining” är baserad på Stephen Kings bok Varsel (1977), och det som inspirerade honom till att skriva berättelsen var ett besök på Stanley Hotel i Colorado.

När King och hans fru hade checkat in på hotellet med sina långa, tomma korridorer, upptäckte de att inga andra gäster övernattade där och att personalen var redo att stänga hotellet för vintern. 

Under natten som de sov på hotellet drömde King att deras treåriga son blev jagad genom hotellets korridorer, och efter att han vaknat upp kallsvettig från drömmen började han bena ut vad som skulle komma att bli Varsel

King och hans fru övernattade i rum 217, vilket också är rummet som lyfts fram i boken (237 i filmen). År 1920 ska en gasläcka i rummet ha lett till en explosion som nästan dödade en av hotellets husor. Hon överlevde dock och fortsatte att arbeta på hotellet fram till sin död, 90 år gammal. Strax efter hennes bortgång började det komma in rapporter om paranormala händelser på hotellet. 

Stanley Hotel finns kvar än idag och du kan till och med gå på en guidad tur under nattetid för att utforska hotellets mystiska platser och förflutna.

I filmen från 1980 är det dock inte Stanley Hotel som utgör exteriören för Overlook Hotel, utan Timberline Lodge som ligger i Oregon.

LÄS MER: 8 tips på roliga skräckfilmer

Huset i Poltergeist (1982) 

Poltergeist – riktiga spökhus
Heather O'Rourke i Poltergeist. Foto: United International Pictures

80-talsskräckisen “Poltergeist” har även den hämtat inspiration från utanför filmens värld. Händelseförloppet i filmen är nämligen baserat på vad som hände familjen Herrmann i deras Long Island-hem under slutet av 50-talet.

Paranormala händelser som leviterande objekt, korkar och lock som öppnade sig själva, en tung bokhylla som föll av sig själv och dylikt bevittnades inte bara av familjen Herrmann, utan även personer som en polis, en pressfotograf och en präst. Familjen misstänkte att händelserna hade ett samband med en närliggande gravplats för individer tillhörande den amerikanska urbefolkningen.

I verkligheten gick saker och ting aldrig så långt som i filmen, men att själva Poltergeist dessutom har stämplats med att ha en förbannelse över sig gör det hela extra kusligt. Flertalet av filmens skådespelare gick tragiskt bort under åren som följde efter premiären, bland annat de två döttrarna i filmen, som spelades av Heather O'Rourke och Dominique Dunne.

Huset finns kvar på samma plats än idag, men det har blivit renoverat och ombyggt så till den grad att det inte alls ser ut som det gjorde när Herrmann-familjen bodde där.

Detta är bara några få av de många riktiga spökhus från filmer som gömmer sig där ute. Det finns dessutom en hel hög med hemsökta hus som existerar ute i den riktiga världen och har inspirerat en och annan serie.

LÄS MER: Nya skräckserier 2021

NÄSTA ARTIKEL