Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Baby Driver.

6 riktigt coola biljakter på film

David Lindahl | Lista
07 mars 2021
David Lindahl | Lista
07 mars 2021

Vad vore filmbranschen utan dessa fantastiska biljakter.

Kraschande fordon, snitsiga svängar och givetvis någon som mirakulöst lyckas fly undan polisen. Få saker slår en riktigt cool biljakt i en film och här är sex av våra absoluta favoriter någonsin.

 

Bullitt (1968)

Bullitt.
Bullitt.

Biljakternas biljakt. En lista över riktigt coola bilscener kan aldrig vara komplett utan den ikoniska bilscenen fråm Bullitt. Steve McQueen spelar en polis som jagar en mördare och när det till slut börjar hetta till sig i filmen, följer en lång biljakt genom San Franciscos gator i den ikoniska gröna Ford Mustangen. Genom åren har Bullitt influerat många filmer och den står sig fortfarande som en av de bästa biljakter någonsin på den vita duken.

 

The Blues Brothers (1980)

Blues Brothers.
Blues Brothers. Foto: Universal Pictures.

Vem sa att en biljakt måste vara seriös? The Blues Brothers kastade ut allt genom fönstret som hade med seriösa saker att göra. I en klassisk bilscen där polisbilar i massor krockar och bokstavligen ramlar över varandra, både hyllar och gör filmen narr av många biljakter på film. Och det är väl också det som gör att den än i dag står som en av de roligaste biljakter någonsin.

 

The Bourne Identity (2002)

The Bourne Identity.
The Bourne Identity. Foto: Universal Pictures.

Få bilmärken har fått så hedersvärd reklam som Mini i actionfilmen The Bourne Identity. Ni vet vad jag talar om, scenen när Jason Bourne är inklämd på Paris trånga gator och måste fly i en liten röd hundkoja till bil. The Bourne Identity blev en föregångare för hur "shaky cam" utnyttjades i actionscener och den långa intensiva biljakten är grädden på moset, och ett måste i listor över de bästa biljakterna på film.

 

The French Connection (1971)

The French Connection.
The French Connection. Foto: 20th Century Fox.

Hur vore det att faktiskt ha med en riktig biljakt i en film? Eller i alla fall nästan. The French Connection var en hård polisrulle från det tidiga 70-talet som influerade genren på många vis. En av de mest minnesvärda scenerna från filmen är en lång realistisk biljakt på Brooklyns gator. Faktum är att det sägs att biljakten i stort sett skedde på riktigt, och bilarna omkring hade inte en aning om att det bara var en film som spelades in. Olagligt? Sannerligen, men otroligt effektivt.

 

Drive (2011)

Drive.
Drive. Foto: FilmDistrict.

Gosingen Ryan Gosling som hård flyktförare och stuntman. Drive blev en omedelbar succé när den släpptes 2011 och hyllades för sitt stilistiska foto och för den häftiga biljakten i början av filmen. Många filmer innehåller scener där huvudkaraktärerna försöker undkomma farbror blå. Men få gör det så realistiskt och effektivt som Drive.

 

Baby Driver (2017)

Baby Driver.
Baby Driver. Foto: Sony Pictures.

Vem har sagt att en skicklig bilförare inte kan vara en finnig pojke med en kärlek för musik? I Edgar Wrights Baby Driver följer vi ett gäng kriminella och deras olika kupper. Men framför allt ligger fokus på pojken "Baby" som sitter i förarsätet på flyktbilen. Han må ha ett introvert och udda sätt, men jösses vad han kan köra bil. Baby Driver Oscarnominerads för ljud och klippning, vilket inte är konstigt med tanke på de otroligt skickligt producerade biljakterna som filmen innehåller.

Läs också om crossover-filmer som vi absolut vill se.

 

 

NÄSTA ARTIKEL