Lista: Svenska kriminalserier

Lista: Svenska kriminalserier

Uppdaterad 16 mars 2022 kl. 15:03 | Publicerad 13 januari 2018 kl. 20:01

Är det något Sverige är bra på så är det kriminalserier!

Mordgåtor, terrorattentat eller rånstötar. Brott och kriminalitet brukar alltid betyda spänning och underhållning i Tv-sofforna. Vi ger er en lista på svenska kriminalserier att bänka er framför nu under årets kalla och mörka säsong. Denna lista består främst av produktioner vars handlingar sträcker sig genom hela säsonger. Filmserier som Beck och Wallander hör med andra ord inte till här då vi ser dem främst som TV-filmer, och inte serier.

Goltuppen (1991)

Ett kriminaldrama i fem delar av Leif G W Persson. Lars-Peter Forsman sitter i fängelse. Han drömmer om ett vanligt liv utan kriminalitet, att dela med sin flickvän Nina. Men han drömmer samtidigt om att få hämnas de som satte dit honom. När hans lillebror sedan mördas bestämmer han sig för att försöka rymma.

Modus (2015- )

Från kriminalserien Modus. Två personer står till höger, med Stockholm stad bakom sig.
Foto: TV4

En kriminalserie fritt baserad på den norska deckarförfattaren, Anne Holts bok, "Frukta inte", som nu är inne på sin andra säsong. Handlingen kretsar runt kriminalpsykologen Inger Johanne Viks, vars dotter i första säsongen bevittnar ett mord. Plötsligt finner Vik sig själv sig mitt uppe i utredningen av ett flertal brutala våldsdåd som verkar ha kopplingar till ett internationellt nätverk.

Den svarta cirkeln (1990)

En kriminalserie i fem delar som utspelar sig i Stockholm. Plötsligt drabbas huvudstaden av flera terrordåd. Först sprängs en kyrka och sedan centralstationen. Men ingen vill ta på sig ansvaret för dåden. När journalisten Johan Nordenskiöld får upp ett spår leder det honom till mörkare svar än han hade räknat med.

Dubbelstötarna (1980) / Dubbelsvindlarna (1982) / Studierektorns sista strid (1986)

En kriminalkomedi på tre säsonger. Historien kretsar kring Studierektor Bertilsson som i första filmen tillsammans med en vän genomför två fantastiska kupper. Detta får konsekvenser som följer med honom in i de andra säsongerna.

Jordskott (2015- )

En kvinna är ute i skogen och håller ett barn i famnen. Från Jordskott.
Foto: SVT

Sju år efter hennes dotters försvinnande återvänder kriminalkommissarie Eva Thörnblad, till sin gamla hemstad, Silverhöjd. Hennes dotters kropp återfanns aldrig och antagandet blev att hon hade drunknat. Men när en pojke spårlöst försvinner vill Eva undersöka om det kan vinnas en koppling mellan deras försvinnanden.

Polisen i Strömstad (1982-1996)

Från kriminalserien Polisen i Strömstad. Tre män tittar upp bakom några bilar.
Foto: SVT

En serie fall över fem olika säsonger. Polisen som vägrade svara (1982), Polisen som vägrade ge upp (1984),  Polisen som vägrade ta semester (1988), Polisen och domarmordet (1993), Polisen och pyromanen (1996). Serien är baserad på Gösta Unefäldts kriminalromaner och har fått mycket beröm av såväl publik som den svenska poliskåren för sin trovärdighet.

Bron (2011-2018)

Från kriminalserien Bron. Två personer står till höger med Öresundsbron bakom sig.
Foto: SVT

Den omåttligt populära svensk-danska produktionen som nu är inne på sin fjärde och sista säsong. Serien inleds med att en mördad kvinna hittas på Öresundsbron, delad på mitten och placerad precis på gränsen med kroppshalvorna på varsin sida. Saga Norén från Länskrim Malmö och Martin Rohde från Köpenhamnspolisen får i uppdrag att lösa fallet, vilket blir starten på att transnationellt samarbete mellan länderna.

Snoken (1993-1997)

En kriminalserie i tre säsonger om privatdetektiven Anders "Snoken" Grip. Tillsammans med hunden Tubbe bor han ombord på sin båt, Titanic, och löser fall om hot, utpressning och otrohet i Stockholm.

Kommissarie Winter (2001-2004)

Från kriminalserien Kommisarie Winter. En man går på en stenstrand och tittar ut på havet.
Foto: SVT

En kriminalserie i två säsonger, baserad på böckerna av Åke Edwardsson. Kommissarie Erik Winter får handskas med det ena brutala mordfallet efter det andra runtom i Göteborg stad. Ibland leder ledtrådarna även utanför Sveriges gränser.

TIPS: Filmtopp har samlat det bästa inom svensk film.

NÄSTA ARTIKEL