Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Nya serier 2023 – topplistan och tipsen

Nya serier 2023 – topplistan och tipsen

Filmtopp
Filmtopp | Lista
27 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
27 december 2022

Här är alla höjdpunkterna att se fram emot

Filmtopp kartlägger marknaden för att lista alla nya serier 2023 att se fram emot. Hoppas inte du har bråttom iväg, det rör sig om en hel del.

Nytt åt innebär ny lista med tips som underlättar för Filmtopps läsare i sökandet efter kvällens underhållning. När det kommer till nya serier 2023 är tipsen baserade på de titlar som får minst en fyra i betyg av någon av våra recensenter. Vidare letar sig de allra bästa tipsen vidare till Streamtopp som samlar all streaming på ett ställe. Där kommer ett färre antal att finnas framlyfta som tips av redaktionen.

Fram tills dess att vi får se de kommande titlarna och därmed kan lyfta fram årets bästa serier listar vi de mest emotsedda höjdpunkterna. Med det sagt uppdateras artikeln löpande. 

Kolla också in listan över nya filmer 2023.

1923 – SkyShowtime

Yellowstone har redan gett oss en spännande spinoff-serie i 1899Nu är nästa snart här, med Harrison Ford och Helen Mirren i huvudrollerna. I 1923 följer vi en annan generation av Dutton-familjen som ställs inför tuffa utmaningar. Inte minst måste de hantera alkoholförbudet och den stora depressionen som lamslog stora delar av USA.

Premiär: 2023

Nya serier 2023 – topplistan och tipsen
Foto: HBO Max.

The Last of Us – HBO Max

En av årets höjdpunkter kommer tidigt till oss. The Last of Us bygger på tv-spelsserien med samma namn, och är gjord under kreativ ledning av skaparna bakom HBO:s succé Chernobyl. Berättelsen handlar om en man, Joel, och en ung tjej, Ellie, som reser genom en post-apokalyptisk värld infekterad av en dödlig svamp.

Med tanke på spelets popularitet och kvalitet är förväntningarna höga på tv-serien, och många fans ser fram emot att få se en utökad version av denna gripande och intensiva story.

Premiär: 15 januari

Nya serier 2023 – topplistan och tipsen
Foto: Amazon Prime Video.

The Rig (säsong 1) – Amazon Prime Video

Mystisk spänning kommer snart till Amazon Primes prenumeranter. I The Rig får vi följa när besättningen på oljeriggen Kishorn Bravo, stationerad utanför den skotska kusten, ska återvända till fastlandet, och en mystisk dimma rullar in. Snart befinner de sig avskurna från all kommunikation med omvärlden, och när riggen försätts i gungning försöker besättningen ta reda på vad det är som driver den okända kraften. Men en stor olycka tvingar dem att ställa frågor om vem ombord på riggen som de verkligen kan lita på.

Premiärdatum: 6 januari (preliminärt)

Hunters säsong 2 är en av alla nya serier 2023.
Foto: Amazon Prime Video.

The Hunters (säsong 2) – Amazon Prime Video

Den första säsongen av The Hunters var inte allas kopp te, men den hittade en stark fanbase. För trots alla blandade reaktioner visade sig seriens första säsong vara provocerande, spännande och visuellt fängslande. I den nya säsongen beger sig våra jägare ut på jakt efter fler nazister, nu i hopp om att det leder dem till deras ledare, Adolf Hitler. Och den här gången kommer de att göra vad som helst för att stoppa uppkomsten av ett fjärde rike.

Premiär: Januari

The Mandalorian (säsong 3) – Disney+

Väntan har varit lång, och snart är vi äntligen där. I den tredje och högst efterlängtade säsongen av The Mandalorian måste Mando göra allt han kan för att återställa sin ära efter att det framkommit att han tagit av sig masken. För att göra det ska han resa till "The Living Waters", under gruvorna på planeten Mandalore. Hur det går får vi snart veta.

Premiär: 1 mars

Succession finns med bland alla nya serier 2023
Foto: HBO Max.

Succession (säsong 4) – HBO Max

Sedan sin premiär 2018 har dramat Succession blivit ett av HBO:s flaggskepp. Serien har genomgående hyllats av både kritiker och tittarna. Roligt med den fjärde säsongen är att den förutom att ha spelats in i New York även spelats in i Norge. Delar av den ska bland annat ha spelats in i Sunnmøre, delvis på Juvet Landskapshotell.

Den nya säsongen kan komma att bli den allra sista. Seriens författare och producent Georgia Pritchett har sagt att det kan bli fem säsonger men att de sannolikt stannar vid fyra. 

Premiär: Våren 2023

Loki finns med bland kommande serier
Foto: Disney+.

Loki (säsong 2) – Disney+

Disneys lyckade Marvelserie Loki kommer tillbaka för en ny vända. Vad som väntar Loki den här gången är vi inte helt säkra på, men vi förväntar oss ett lika fängslande och brokigt äventyr som sist. Däremot kan det komma att se annorlunda ut. Regissörerna Aaron Moorhead och Justin Benson har i tidigare intervjuer hintat om att tittarna kan förvänta sig något nytt och fräscht. 

Premiär: Sommaren (preliminär)

Marvel's Secret Invasion – Disney+

Nästa år presenterar Disney en helt ny Marvelserie i Secret Invasion. I den sprider sig kaos när formskiftande utomjordingar, även kallade Skrulls, infiltrerar Jorden. Då måste en väldigt speciell grupp ta sig an utmaningen att stoppa dem.

Premiär: Våren 2023 (preliminärt)

Nya serier 2023 – topplistan och tipsen
Foto: Disney+.

Ahsoka – Disney+

Star Wars-serierna har börjat rulla ut på Disney+ som på löpande band. Efter dundersuccén med Andor är det Ahsoka som ska försöka charma franchisens hängivna följarskara. Än så länge vet vi inte speciellt mycket om seriens handling, men som titeln antyder kommer vi att få följa karaktären Ahsoka (Rosario Dawson), som ska vara på jakt efter en av Imperiets tidigare generaler. I serien kommer vi också att få se Mary Elizabeth Winstead i en av rollerna.

Premiär: Mars 2023

Mayor of Kingstown säsong 2 kommer ut nästa år
Foto: SkyShowtime.

Mayor of Kingstown (säsong 2) – SkyShowtime

Taylor Sheridan ligger bakom många av de succéer som finns att streama på SkyShowtime, och Mayor of Kingstown är en av dem. Här får vi följa Jeremy Renner i huvudrollen som Mike McLusky. Mike är en centralfigur i Kingstown, där hans familj är en medlande faktor i en stad som präglas av rasism och korruption, och där ortens fängelse är den enda blomstrande verksamheten.

Premiär: Januari 2023 (preliminärt)

Stranger Things säsong 5 släpps under 2023.
Foto: Netflix.

Stranger Things (säsong 5) – Netflix

Vi fick vänta riktigt länge mellan den tredje och fjärde säsongen av Stranger Things, men den avslutande femte säsongen ser ut att hitta sin väg till oss betydligt snabbare. Det kulturella fenomenet som har trollbundit Netflix tittare sedan 2016 förväntas göra comeback med sitt sista kapitel redan 2023 och med tanke på hur storslagen den senaste säsongen var, så är det här utan tvekan en de av nya serier 2023 som är mest framemotsedda.

Premiär: Någon gång 2023

Snart släpps Familjen Bridgerton säsong 3
Foto: Netflix.

Bridgerton (säsong 3) – Netflix

Framgångssagan Bridgerton fortsätter både med en tredje och fjärde säsong framöver, och nya avsnitt hoppas vi på att kunna få redan under 2023. Vi vet inte exakt vad som kommer att vara fokuset i den kommande säsongen, men vi räknar med att vi får se en del stora förändringar precis som mellan de två första säsongerna. Däremot kan vi vara så säkra på att familjen Bridgerton, naturligtvis, kommer att spela en central roll och vi kan också garantera gott om romantik och skandaler.

Premiär: Någon gång 2023.

Nya serier 2023 – topplistan och tipsen
Foto: Netflix.

The Crown (säsong 6) – Netflix

Den senaste säsongen av The Crown hyllades inte lika unisont av kritiker som många av de föregående, men intresset för det fascinerande dramat om det brittiska kungahusets historia har allt annat än svalnat. Tvärtom, ju närmre samtiden serien kommer och ju desto enklare blir det att jämföra den med verkligheten, och följaktligen blir The Crown också mer och mer av en snackis för varje ny säsong. Med det i åtanke ser vi onekligen fram emot den kommande sjätte säsongen.

Premiär: Någon gång 2023.

Avatar: The Last Airbender
Foto: Netflix.

Avatar: The Last Airbender – Netflix

Vi väntade oss Netflix live action-adaption av The Last Airbender redan under 2022, men då hann den som bekant inte släppas. Istället får vi sätta våra förhoppningar till att den kommer hinna lanseras som en av alla nya serier 2023. Netflix serie är baserad på animerade Avatar: Legenden om Aang och handlar om en värld bestående av fyra nationer, döpta efter de fyra elementen och där individer har förmågan att kontrollera elementen. En gång i tiden levde de i harmoni, men nu hotar eldnationen att köra över de övriga nationerna.

Premiär: Någon gång 2023.

Nya serier 2023 – topplistan och tipsen
Foto: Netflix.

The Three-Body Problem – Netflix

En av Netflix större kommande satsningar är sci fi- och fantasyäventyret The Three-Body Problem, baserad på Liu Cixins roman med samma namn. I skrivande stund håller Netflix än så länge detaljer om handlingen hemliga, men baserat på källmaterialet kommer serien att handla om mänsklighetens första kontakt med utomjordiskt liv. Vi kommer också att få se flera tunga namn i serien, inklusive Benedict Wong, John Bradley, Liam Cunningham, Jonathan Pryce och Eiza González.

Premiär: Någon gång 2023.

Nya serier 2023 – topplistan och tipsen
Foto: Netflix.

The Squid Game (säsong 2) – Netflix

Det globala fenomenet Squid Game förnyades till mångas förtjusning med en ny säsong och just nu ser den ut att få se dagens ljus under 2023. I den första säsongen fick vi följa en stor mängd personer tävla på liv och död i olika lekar, för att som ensam vinnare ta hem en enorm summa pengar. Exakt vilken riktning den kommande säsongen tar återstår att se, men vi räknar med att få en närmare inblick i vilka som ligger bakom det makabra spelet.

Premiär: Någon gång 2023.

Queen Charlotte: A Bridgerton Story
Foto: Netflix.

Queen Charlotte: A Bridgerton Story – Netflix

Netflix rider vidare på Familjen Bridgertons framgångsvåg med den kommande miniserien Queen Charlotte: A Bridgerton Story – ett biografiskt drama om drottning Charlottes resa mot toppen. Serien har annonserats vara en form av prequel till Bridgerton och kommer att fokusera på hur drottningens giftermål med kung George III och hur det skapade den värld som karaktärerna i Bridgerton sedermera ärver.

Premiär: Våren 2023.

Sagan om Ringen: Maktens ringar säsong 2 släpps 2023
Foto: Amazon Prime Video.

Sagan om Ringen: Maktens ringar (säsong 2) – Amazon Prime Video

Tidernas största tv-seriesatsning gjorde entré under hösten 2022 när Sagan om ringen: Maktens ringar äntligen hade premiär på Prime Video. Med tanke på hur storskalig produktionen är kan det vara optimistiskt att hoppas på en premiär för den andra säsongen under 2023, men det är inte omöjligt. Hittills ser produktionen ut att rulla på som den ska och om allt klaffar kanske vi får ta del av nya avsnitt i slutet av året.

Premiär: Förhoppningsvis 2023

Nya serier 2023 – topplistan och tipsen
Foto: Amazon Prime Video.

Sagan om drakens återkomst (säsong 2) – Amazon Prime Video

Maktens ringar är inte Prime Videos enda fantasysatsning på seriefronten. De har även Sagan om drakens återkomst (The Wheel of Time) på plattformen. Serien gjorde debut 2021 och mottogs med öppna armar på flera håll. Sedan dess har väntan på nya avsnitt varit lång, men vi ser ut att få ta del av dem någon gång 2023.

Premiär: Någon gång 2023

Nya serier 2023 – svenska titlar

Svenska boken En helt vanlig familj blir serie på Netflix
Foto: Netflix.

En helt vanlig familj – Netflix

Bland alla nya serier 2023 väntar givetvis en drös sevärda svenska serier. En av dem vi ser fram emot allra mest är En helt vanlig familj som kommer till Netflix. Serien är baserad på Mattias Edvardssons bästsäljare med samma namn, som har sålts i över en halv miljon exemplar, i 35 länder. Serien kommer att handla om en till synes helt vanlig familj, vars tillvaro vänds upp och ner när dottern oväntat häktas, anklagad för mord.

Premiär: Någon gång 2023.

Strandhotellet släpps 2023
Foto: Axel Diedrichs / Filmtopp Media.

Strandhotellet – Viaplay

Deckardrottningen Camilla Läckberg har de senaste åren kammat hem stora framgångar i sina samarbeten med Viaplay, och under 2023 samarbetar författaren och streamingtjänsten återigen när de sjösätter Strandhotellet – en serie på teman som omöjlig kärlek och rivalitet. Serien beskrivs som en kriminalsåpa om två rivaliserande familjer i kuststaden Saltsjövik.

Premiär: Någon gång 2023

Ronja Rövardotter – Viaplay

En av de senaste årens mest spännande svenska seriesatsningar kommer till Viaplay under slutet av 2023. Vi pratar givetvis om Ronja Rövardotter-serien, som är baserad på Astrid Lindgrens älskade verk. Berättelsen kan ni sannolikt redan, om inte från boken så från filmen från 1984, men nu kommer vi få ta del av den i ännu större skala.

Premiär: Slutet av 2023

Nya serier 2023 – topplistan och tipsen
Foto: Viaplay.

Leva Life – Viaplay

I Viaplays kommande Leva Life får vi följa ett kompisgäng i 20-årsåldern som ställs inför något otänkbart – en av dem kommer kanske inte att överleva. En av kompisarna i gänget, Nora (Hanna Ardéhn), får reda på att hon har en cancertumör i magen, men vägrar ge upp på sina drömmar om framtiden, vilket tvingar henne att balansera dödsångest och cellgiftsbehandlingar med sitt vardagliga liv.

Premiär: Någon gång 2023.

Limbo släpps 2023
Foto: Viaplay.

Limbo – Viaplay

Bland Viaplays många svenska, nya serier 2023 hittar vi även Limbo, skapad av Rakel Wärmländer, med henne själv, Sofia Helin och Louise Peterhoff i de bärande rollerna. Serien handlar om tre mammor, som får ett samtal mitt i natten om att deras söner har varit med om en bilolycka. En av sönerna svävar mellan liv och död och i väntan på en utveckling hamnar kvinnorna i limbo.

Ledmotivet till serien görs dessutom av Mando Diao-profilen Björn Dixgård.

Premiär: 12 februari

Nya serier 2023 – topplistan och tipsen
Foto: C More.

Top Dog (säsong 2) – C More

Den första säsongen av Top Dog blev en rejäl succé på C More, men vi har behövt vänta riktigt länge på uppföljningen. Serien hade premiär redan 2020 och under 2023 ser vi till sist ut att få ta del av den andra säsongen. Något premiärdatum har vi inte ännu, men inspelningen av säsong två startade redan i början av 2022, så förhoppningsvis behöver vi inte mycket längre på de nya avsnitten.

Premiär: Någon gång 2023

Ny serie om Börje Salming med Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt
Foto: Viaplay.

Dramaserien om Börje Salming – Viaplay

Legendaren Börje Salmning lämnade oss under slutet av 2022, men innan det hann Viaplay annonsera att de producerar en serie om hans makalösa karriär som hockeyspelare. I serien kommer vi att få se Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt i huvudrollerna och fokus i serien kommer att ligga på det som utgjorde grunden för vad som skulle bli en förevigande karriär.

Premiär: Sannolikt 2023.

Ännu är inte alla nya serier 2023 kända. Listan uppdateras allt eftersom de senaste nyheterna presenterats.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL