Bästa serierna på Netflix 2023 – alla bra serietips

Bästa serierna på Netflix 2023 – alla bra serietips

  • Netflix
Filmtopp
Uppdaterad 29 november 2023 kl. 17:11 | Publicerad 25 december 2022 kl. 12:12

Vi samlar streamingtjänstens höjdpunkter

Är du i behov av nya bingevänliga projekt? Filmtopp tar sitt ansvar och listar de bästa serierna på Netflix 2023 för att underlätta ditt sökande.

Nytt år, nya serier på världens största streamingtjänst. Då passar Filmtopp på att lyfta fram guldkornen som komma skall. Här är höjdpunkterna vi ser lite extra mycket fram emot och som har potentialen att tillhöra de bästa serierna på Netflix 2023. 

Mer sugen på att spana in filmutbudet? Här hittar du vår lista med Netflix bästa filmer 2023 för alla nyheter du vill hålla koll på.

Listan uppdateras med betygsatta rekommendationer av Filmtopps redaktion allt eftersom.

De bästa serierna på Netflix 2023

Bästa serierna på Netflix 2023 – En helt vanlig familj
Foto: Netflix.

En helt vanlig familj (miniserie)

Genre: Drama, Krim
Med: Alex Karlsson Tyrefors, Christian Fandango Sundgren, Björn Bengtsson m.fl.

En helt vanlig familj är en framgångsrik svensk dramasatsning på Netflix som blev streamingtjänstens mest sedda icke-engelskspråkiga serie under sin premiärvecka. Det var en välförtjänt bedrift för denna välskrivna, välproducerade och fängslande historia om en familj vars liv helt byter skepnad när dottern häktas för ett mord.

 

The Crown
Foto: Netflix

The Crown (säsong 6, del 1)

Genre: Drama
Skapare: Peter Morgan
Med: Imelda Staunton, Elizabeth Debicki, Dominic West, Jonathan Pryce, Lesley Manville m.fl.

Det första vi får se är nämligen en avståndsskildring av bilkraschen som kom att kosta Diana sitt liv. Därför läggs fullt fokus på att skildra vägen dit, de åtta sista veckorna i hennes liv. Det gör att det övriga karaktärsgalleriet lite får hoppa åt sidan. Men det är en emotionell örfil.

Mask Girl (2023) – bästa serierna på Netflix
Foto: Netflix.

Mask Girl (säsong 1)

Genre: Thriller, Drama, Komedi
Skapare: Mae Mi
Med: Yeom Hye-ran, Trish Le, Suk Mun, Jin-Ah Im m.fl.

Mask Girl följer en kontorsarbetare med sargat självförtroende. Hon tycker att hon har ett alldeles för alldagligt utseende, men trots sin situation lyckas hon få ett visst utlopp för sitt förtryckta bekräftelsebehov. Som maskerad framför hon sång och dans live på internet. Kvinnas liv tar en vändning efter upptäckten av en affär mellan hennes chef (som hon dessutom har känslor för) och en kollega.

Den första säsongen fick full pott i Filmtopps recension, och innehållet i serien beskrivs som "spännande, oförutsägbar och fängslande från början till slut".

Ljuset vi inte ser
Mark Ruffalo i krigsdramat "Ljuset vi inte ser". Foto: Netflix

Ljuset vi inte ser (miniserie)

Genre: Drama, Krig
Skapare: Steven Knight & Shawn Levy
Med: Aria Mia Loberti, Louis Hofmann, Mark Ruffalo, Hugh Laurie m.fl.

Från ingenstans passar Netflix på med att skämma bort oss med en utmärkt miniserie, som är en av årets allra bästa. Baserad på Anthony Doerrs Pulitzerbelönade roman tar serien avstamp i ett krigshärjat Europa där en blind fransyska och en ung, tysk soldat vägars korsas. Missa inte!

De bästa serierna på Netflix 2023
Foto: Netflix.

Tore (säsong 1)

Genre: Drama, Komedi
Skapare: William Spetz
Med: William Spetz, Sanna Sundqvist, Peter Haber m.fl.

Netflix nya svenska satsning Tore är en lyckad sådan. För dig som vill känna hjärta och smärta på ett som blandar in humor så är det här verkligen serien för dig. William Spetz, som har skrivit serien, sätter en vass kombination av humor, svärta och överraskningar. Och det med flera välskrivna karaktärer som omedelbart känns självklara. Därtill får vi se en fantastisk Sanna Sundqvist i hans sällskap. När hon gör sin grej så som bara hon kan blir det oftast briljant.

Castlevania: Nocturne (säsong 1)
Foto: Netflix.

Castlevania: Nocturne (säsong 1)

Genre: Action, Äventyr, Fantasy, Animation
Skapare: Clive Bradley
Med: Edward Bluemel, Zahn McClarnon, Nastassja Kinski, Richard Dormer, Thosu Mbedu m.fl.

Några få år tillbaka rullade Netflix animerade Castlevania-serie på streamingplattformen. Den serien blev en stor succé, och två år senare har vi inte helt oväntat fått en spinoff-serie – som håller nästan lika hög nivå som sin föregångare. I Castlevania: Nocturne vrider vi fram klockan drygt 300 år, till den franska revolutionen. Mitt i den hittar vi Richter Belmont, den förmodat sista ättlingen i Belmont-familjen. Tillsammans med sina nära och en häxa som flytt slaveriet i Karibien tar han upp kampen mot den som kallar sig vampyrernas Messias.

Gillade du Castlevania är Nocturne utan tvekan en av de bästa serierna på Netflix 2023.

Sex Education säsong 4
Foto: Netflix.

Sex Education (säsong 4)

Genre: Komedi
Skapare: Laurie Nunn
Med: Asa Butterfield, Emma Mackey, Gillian Anderson, Ncuti Gatwa, Aimee Lou Wood, Connor Swindells m.fl.

Den sista säsongen av den så uppskattade komediserien Sex Education är nu på Netflix – och det är ett fullt dugligt farväl till serien. Allt känns inte som en frisk fläkt på samma sätt som när serien kom, men många karaktärer är alltjämt älskvärda och tonen är unik. I den sista säsongen har våra huvudkaraktärer tvingats lämna Moordale High och Otis gör ett försök att starta upp en sexklinik på sin nya skola. Samtidigt är Maeve på andra sidan Atlanten och den där gnistan som fick nytt bränsle i slutet av förra säsongen brinner på en väldigt, väldigt skör tråd. Sevärt är det hursomhelst!

One Piece
Foto: Netflix.

One Piece (säsong 1)

Genre: Fantasy, Komedi, Action
Skapare: Steven Maeda, Matt Owens
Med: Iñaki Godoy, Emily Rudd, Machenyu m.fl.

Den omåttligt populära mangan (och efterföljande animen) har blivit till live-action-serie på Netflix – och den håller förvånansvärt hög nivå. Det är inte lätt att göra en adaption av den här typen av uppskruvad actionfantasy, men den nya serien kommer sannolikt vara de flesta tidigare fans till lags och eventuellt forma några nya entusiaster.

Who Is Erin Carter?
Foto: Netflix.

Who Is Erin Carter? (säsong 1)

Genre: Action, Thriller
Skapare: Jack Lothian
Med: Evin Ahmad, Indica Watson, Sean Teale m.fl.

Who Is Erin Carter? ser ut att kunna bli Evin Ahmads internationella genombrott – och det med all rätt. Den svenska skådespelerskan bär den här serien på sina axlar med sin lysande insats i en annars okej men lite svajig serie. Who Is Erin Carter? handlar om titelkaraktären (Ahmad), som flyr England med sin dotter Harper, för att bosätta sig i Barcelona. Exakt vad hon flydde från får vi inledningsvis inte veta, men snart knackar det förflutna på dörren och hemligheterna börjar sakta uppdagas.

Bästa serierna på Netflix 2023 – Heartstopper
Foto: Netflix.

Heartstopper (säsong 2)

Genre: Drama, Romantik
Skapare: Alice Oseman
Med: Kit Connor, Joe Locke, William Gao, Yasmin Finney m.fl.

Den mysiga tittarfavoriten Heartstopper är tillbaka med en andra säsong, och den gör inte fans besvikna. Tvärtom är den gjord med extrem omsorg och, framför allt, värme. Filmtopps Sebastian Sterner beskriver serien perfekt som "hjärtevärmande och kramgo". I säsong två fokuserar stora delar av handlingen på Nick och hans svårigheter kring att kommunicera ut sin sexuella läggning för sin omgivning.

The Witcher
Foto: Netflix.

The Witcher (säsong 3)

Genre: Fantasy, Action
Skapare: Lauren Schmidt Hissrich
Med: Henry Cavill, Anya Chalotra, Freya Allan, Joey Batey m.fl.

Henry Cavills avskedssäsong i rollen som Geralt av Rivia finns nu att streama i sin helhet på Netflix. De nya avsnitten är ett lyft från den andra säsongen och är fullproppad med härlig action blandat med politiska intriger, samtidigt som vi dessutom får se Geralt, Yennefer och Ciri spendera en hel del tid tillsammans (vilket är ett stort plus i kanten). Säsongen är bitterljuv med tanke på Cavills farväl, men den är utan tvekan mycket sevärd.

Black Mirror är tillbaka
Foto: Netflix.

Black Mirror (säsong 6)

Genre: Sci-Fi, Thriller, Drama
Skapare: Charlie Brooker
Med: Annie Murphy, Michael Cera, Rob Delaney, Salma Hayek Punault, Aaron Paul m.fl.

Allas vår favorit bland rysliga antologiserier återvände under sommaren med sin sjätte säsong – och bjuder på mer av det vi lärt oss älska med serien. Det är dystopiskt, obehagligt och ofta med teknologi i fokus. Seriens växande status fortsätter också att öppna dörren till många spännande gästskådespel i avsnitten. Denna gången ser vi bland andra Aaron Paul, Michael Cera och Salma Hayek.

Netflix bästa serier – Barracuda Queens
Foto: Netflix.

Barracuda Queens (säsong 1)

Genre: Drama
Skapare: Amanda Adolfsson
Med: Alva Bratt, Tea Stjärne, Tindra Monsen, Sandra Zubovic, Sarah Gustafsson m.fl.

Barracuda Queens är Netflix svenska serie som är baserad på de verkliga händelserna rörande den uppmärksammade Lidingöligan på 90-talet. Svenska ungdomsserier är något som Netflix gör bra och Barracuda Queens är inget undantag. Trovärdiga rollprestationer och en spännande grundberättelse om ett gäng överklasstjejer som blir inbrottstjuvar bäddar för en riktigt sevärd historia.

FUBAR
Foto: Netflix.

FUBAR (säsong 1)

Genre: Action, Komedi
Skapare: Nick Santora
Med: Arnold Schwarzenegger, Monica Barbaro, Travis van Winkle, Fortune Feimster m.fl.

He's back! 75 år gammal tar sig Arnold Schwarzenegger för första gången an en huvudroll i en tv-serie, och det i Netflix actionkomedi FUBAR. Arnold spelar en CIA-agent som precis ska pensionera sig när ett sista avgörande uppdrag uppdagar en familjehemlighet som krånglar till saker och ting. Serien är inte klockren, men alltjämt sevärd.

McGregor Forever (säsong 1)
Foto: Netflix.

McGregor Forever (säsong 1)

Genre: Dokumentär, Sport
Med: Conor McGregor

Netflix har producerat en hel del sevärda sportdokumentärer, inte minst Formula 1: Drive to Survive. McGregor Forever är nästa i ledet av fullt dugliga sporttitlar på streamingplattformen. Här får vi en personlig inblick i MMA-stjärnans liv – det är såväl familjärt som nervkittlande.

Netflix bästa serier 2023
Foto: Netflix.

Drottning Kleopatra (säsong 1)

Genre: Dokumentär, Drama
Skapare: Jada Pinkett Smith, Ben Goold, Jimmy Abounoum
Med: Jada Pinkett Smith, Adele James, John Partridge m.fl.

Drottning Kleopatra har skapat stora rubriker då titelpersonen porträtterats av en svart skådespelare, vilket har ifrågasatts av historiker. Bortser man dock från hela den debatten är Drottning Kleopatra en intressant och sevärd serie som blandar det dokumentära med dramatiska skildringar.

Drottning Charlotte
Foto: Netflix

Familjen Bridgerton: Drottning Charlotte (säsong 1)

Genre: Drama, Romantik
Skapare: Shonda Rhimes
Med: India Ria Amarteifi, Corey Mylchreest, Michelle Fairley, Sam Clemmett m.fl.

Som 17-åring gifts Charlotte (India Ria Amarteifio) bort till den brittiske kungen George III (Corey Mylchreest) och tvingas mot sin vilja flytta från hemlandet Tyskland. Till en början verkar det mesta helt i sin ordning och Charlotte faller snabbt för kungen, men efter vigseln visar det sig att hovet gömmer en stor hemlighet, vilken kommer prägla Charlotte för resten av hennes liv.

The Diplomat
Foto: Netflix.

The Diplomat (säsong 1)

Genre: Drama, Thriller
Skapare: Debora Cahn
Medverkande: Keri Russell, Rufus Sewell, Ato Essandoh, Rory Kinnear m.fl.

Vill du se skådespel i toppklass är det bara att kasta sig över The Diplomat på Netflix. Detta politiska drama med Keri Russell i huvudrollen – och imponerande Rufus Sewell och Ato Essandoh i biroller – må ha sina skavanker, men är trots allt en välgjord skapelse med en hel del nerv. Handlingen utspelar sig på randen till en internationell kris, som tvingar Kate (Russell) att ta ett ambassadörsjobb i London hon inte är helt och hållet lämpad för, vilket riskerar att äventyra både hennes politiska karriär och hennes privatliv.

Florida Man på Netflix.
Foto: Netflix.

Florida Man (säsong 1)

Genre: Krim, Thriller, Komedi
Skapare: Donald Todd
Medverkande: Edgar Ramírez, Abbey Lee, Anthony LaPaglia, Emory Cohen m.fl.

Florida Man är Netflix kriminalserie med Edgar Ramírez i huvudrollen som en före detta spelmissbrukare på flykt från ett förflutet som ständigt är honom hack i häl. Även om serien har en hel del problem med sitt tempo och inte riktigt hittar rätt i tonen – komedin är det som fungerar bäst, vilket inte nödvändigtvis speglar innehållets intentioner – så bjuder den på fullt duglig underhållning. Gillar du kriminalberättelser i soliga miljöer är det ett måste att ge Florida Man en chans.

Beef – en av de bästa serierna på Netflix 2023
Foto: Netflix.

Beef (säsong 1)

Genre: Komedi
Skapare: Lee Sung Jin
Medverkande: Steven Yeun, Ali Wong m.fl.

Beef är utan tvekan en av vårens friska fläktar till serier på Netflix, och vi är inte överraskade över att den blivit en sådan succé. Serien gör avstamp i en relativt harmlös incident på en parkeringsplats, som på ett underbart underhållande sätt eskalerar och urartar till ett fiendskap för historieböckerna. Den överdrivna handlingen – som egentligen går ut helt och håller på att de två huvudkaraktärerna tar sin rivalitet och sina hämndaktioner till ständigt nya nivåer – är underhållande i sig, men det är det är kemin mellan Ali Won och Steven Yeun som är den största behållningen.

 

Krigsseglaren
Foto: Netflix.

Krigsseglaren (säsong 1)

Genre: Drama
Skapare: Gunnar Vikene
Medverkande: Kristoffer Joner, Pål Sverre Hagen, Ine Marie Wilmann m.fl.

Krigsseglaren är en gripande miniserie med fokus på norsk krigshistoria, som hittade till Netflix i början av april – och den är utan tvekan sevärd. Miniserien är ursprungligen en långfilm som klippts om till just en miniserie för Netflix räkning. I centrum för handlingarna får vi följa de norska sjömän som kämpade för sina liv under andra världskriget. Två vänner tar jobb på ett handelsfartyg med New York som destination, men när de befinner sig till havs sker Tysklands ockupation av Norge. Det leder till en intensiv kamp på liv och död för att hålla sig vid liv och bevara de allierades handelsvägar öppna.

You – en av de bästa serierna på Netflix 2023
Foto: Netflix.

You (säsong 4)

Genre: Drama, Krim, Thriller
Skapare: Sera Gamble, Greg Berlanti
Medverkande: Penn Badgley, Tati Gabrielle, Charlotte Ritchie, Tilly Keeper m.fl.

Netflix-favoriten You är tillbaka med sin fjärde säsong i ordningen, och den bjuder på fullt duglig underhållning för fans av serien. Denna gången har vår huvudkaraktär bytt namn från Joe Goldberg till Jonathan Moore och begett sig till London, på jakt efter nästa besatthet. Saker och ting går givetvis inte helt som planerat för "Jonathan" och säsongen bjuder på en och annan spännande twist.

Bästa serierna på Netflix 2023 – alla bra serietips
Foto: Netflix.

Copenhagen Cowboy (säsong 1)

Genre: Krim, Drama, Thriller
Skapare:
 Nicolas Winding Refn
, Sara Isabella Jønsson Vedde
Medverkande: Angela Bundalovic, Li li Zhang, Zlatko Buric m.fl.

Den danske auteuren Nicolas Winding Refn slog igenom stort med Pusher-filmerna och har sedan dess gett oss en handfull missar och träffar. Hans första serie, Too Old to Die Young (2019), visade sig vara lite väl tålamodskrävande – hur snygg den än var. Denna gången samarbetar han med Sara Isabella Jønsson Vedde och än en gång levererar han en urläcker serie, som endast sinkas av ett genomgående lågt tempo.

Det finns extremt mycket att uppskatta med Copenhagen Cowboy, men det krävs ett visst tålamod för att kunna ta den till sig.

En av de bästa serierna på Netflix 2023 – Kaleidoscope
Foto: Netflix.

Kaleidoscope (säsong 1)

Genre: Drama, Action
Skapare: Eric Garcia
Medverkande: Giancarlo Esposito, Rufus Sewall, Jai Courtney, Tati Gabrielle, Paz Vega m.fl.

Kaleidoscope är en spännande, experimentell serie på Netflix som landande på streamingtjänsten i början av 2023. Som del av seriens grundkoncept är tanken att man ska kunna se serien avsnitt i vilken ordning som helst. Om det verkligen fungerar är inte hundraprocentigt, men det finns trots allt mycket att uppskatta med projektet.

Även om avsnitten mellan det första och sista avsnittet slumpas fram så är handlingen i grund och botten densamma – en grupp genomför en kupp för att komma över värdepapper värda flera miljarder, varefter vi får se vad som hände både innan och efter deras "heist".

Vikings: Valhalla (säsong 2)

Skapare: Jeb Stuart
Med: Taylor James, Sam Corlett, Leo Suter m.fl.

Kan man få nog av vikingar? Trodde väl inte det. I Vikings: Valhalla säsong 2 fortsätter striderna och det utlovas svettigare bataljer än någonsin – låt mjödet flöda!

Vi hoppas att du hittar något serietips på Netflix bland alla dessa pärlor.

 

NÄSTA ARTIKEL