Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Nya filmer 2023 – tips på bra filmer

Nya filmer 2023 – tips på bra filmer

Filmtopp
Filmtopp | Lista
03 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
03 december 2022

Vi kartlägger årets höjdpunkter

Ett spännande år väntar alla filmfantaster. Här listar vi de nya filmer 2023 som kommer stjäla världens uppmärksamhet. Kort och gott titlar att se fram emot!

Nya filmer 2023 – de mest framemotsedda premiärerna

Operation Fortune: Ruse de guerre

Genre: Action, Thriller, Komedi
I rollerna: Jason Statham, Aubrey Plaza, Hugh Grant, Josh Hartnett, Bugzy Malone m.fl.

Bland tidiga nya filmer 2023 som lär fånga mångas intresse hittar vi Guy Ritchies Operation Fortune: Ruse de guerre. Regissören här en säregen ton på sina filmer som alltid garanterar underhållning av högsta klass. Det ska också bli spännande att se vad Aubrey Plaza kan åstadkomma i en Ritchie-film, vid sidan om namn som Hugh Grant och Jason Statham.

Handlingen i filmen kretsar kring en internationell underättelsetjänst som anlitar en ny agent för att stoppa försäljningen av ny, farlig vapenteknologi.

Premiär: 6 januari.

Babylon

Nya filmer 2023 – tips på bra filmer
Foto: Paramount Pictures.

Genre: Drama, Komedi
I rollerna: Brad Pitt, Margot Robbie, Jean Smart, Olivia Wilde, Tobey Maguire, Flea, Samara Weaving, Spike Jonze, Max Minghella m.fl.

En av årets mest framemotsedda filmer kommer redan i januari. Damien Chazelle har mycket att leva upp till efter succéerna med Whiplash och La La Land, men denna berättelse om ambition och överflödig extravagans ser ut att bli något utöver det vanliga.

Premiär: 27 januari.

Magic Mike's Last Dance

Magic Mike's Last Dance
Foto: Warner Bros.

Genre: Komedi, Drama
I rollerna: Channing Tatum, Salma Hayek, Caitlin Gerard, Nancy Carroll, Gavin Spokes, Ayub Khan-Din m.fl.

Efter ett långt uppehåll gör Channing Tatums Mike Lane redo att kasta kläderna en sista gång. I Magic Mike's Last Dance är Mike pank och tvingas hoppa mellan olika bartenderjobb, men snart uppenbarar sig en möllighet att besöka London för att göra det han är bäst på – med förhoppningen om att det är sista gången.

Premiär: 10 februari.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Genre: Action, Äventyr, Komedi
I rollerna: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Kathryn Newton, Michelle Pfeiffer, Michael Douglas, Bill Murray, Jonathan Majors m.fl.

Vi har blivit vana vid att Marvel pumpar ut filmer som på löpande band och det är svårt att inte känna sig lite mätt på det hela. En MCU-film som vi faktiskt ser fram emot under 2023 är Ant-Man and the Wasp: Quantumania – till stor del på grund av den härliga rollbesättningen med Paul Rudd i täten.

Premiär: 15 februari.

John Wick: Chapter 4

Genre: Action
I rollerna: Keanu Reeves, Bill Skarsgård, Donnie Yen, Laurence Fishburn, Ian McShane, Rina Sawayama, Lance Reddick m.fl.

Vi skulle först fått njuta av John Wick 4 redan under 2022, men premiären flyttades fram till 2023. Det positiva med det är att vi fortfarande ett stycke hämningslös action att underhållas av till våren. Vad som är extra kittlande med den kommande John Wick-rullen är att vi kommer att få se Keanu Reeves ställas mot Bill Skarsgård.

Premiär: 22 mars.

Super Mario Bros. Filmen

Nya filmer 2023 – tips på bra filmer
Av nya filmer 2023 är "Super Mario Bros. Filmen" höst efterlängtad. Foto: United International Pictures.

Genre: Animation, Äventyr, Komedi
I rollerna: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day, Jack Black, Keegan-Michael Key, Seth Rogen m.fl.

En animerad storsatsning av Nintendo, Universal Pictures och Illumination Entertainment på en ny filmatisering av Super Mario Bros. älskade värld. Många tunga namn finns med på rollistan som röstskådespelare, inklusive Chris Pratt som Mario, Anya Taylor-Joy som Princess Peach och Jack Black som Bowser.

Premiär: 24 mars.

Fast X

Fast X – Nya filmer 2023
Foto: United International Pictures.

Genre: Action
I rollerna: Vin Diesel, Charlize Theron, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Ludacris, John Cena, Jordana Brewster, Brie Larson m.fl.

Fast and Furious-filmserien är franchisen som vägrar att dö. Bland alla nya filmer 2023 kommer vi att få se Fast X, den tionde filmen i ordningen. Än så länge vet vi inte mycket om handlingen, men vi kan trots allt utlova en hel del action och väldigt mycket fart.

Premiär: 17 maj.

Den lilla sjöjungfrun

Genre: Äventyr, Familjefilm
I rollerna: Halle Bailey, Jonah Hauer-King, Daveed Diggs, Awkwafina, Jacob Tremblay m.fl.

Disneys live-action-remakes av sina klassiker har för det mesta varit en besvikelse, men kanske, kanske kan Den lilla sjöjungfrun bryta den trenden. Problemet med flera av de senaste årens nyversioner är att de tagit alldeles för få risker – något som Den lilla sjöjungfrun faktiskt ser ut att göra. En av nya filmer 2023 att hålla ett öga på.

Premiär: 26 maj.

Spider-Man: Across the Spider-Verse

Nya filmer 2023 – tips på bra filmer
Foto: Sony Pictures.

Genre: Animation, Action, Äventyr
I rollerna: Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Oscar Isaac, Jake Johnson, Issa Rae, Brian Tyree Henry, Daniel Kaluuya m.fl.

Spider-Man: Into the Spider-Verse gjorde dundersuccé 2018 och det annonserades relativt kort därefter att vi skulle få både en och två uppföljare. Sedan dess har vi fått vänta tålmodigt och nu, äntligen, närmar sig premiären av Spider-Man: Across the Spider-Verse.

Premiär: 2 juni.

 

Elemental

Elemental från Pixar
Foto: Walt Disney Studios.

Genre: Animation, Familjefilm, Komedi
I rollerna: Leah Lewis, Mamoudou Athie m.fl.

Det går att argumentera för att Pixar har tappat lite av sin glöd de senaste åren, men med kommande Elemental ser de ut att kunna återvända till sin pålitligt höga nivå. I den här filmen beger vi oss till en stad där de fyra elementen lever tillsammans, och där en eldig ung kvinna och en man som följer strömmen korsar väg och inser att de har en hel del gemensamt trots sina olikheter.

Premiär: 16 juni.

Indiana Jones 5

Nya filmer 2023 – tips på bra filmer
Foto: Walt Disney Studios.

Genre: Äventyr, Action
I rollerna: Harrison Ford, Mads Mikkelsen, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, Boyd Holbrook, Toby Jones m.fl.

Än så länge har vi inte fått en officiell titel på Indiana Jones 5, men vi har fått ett premiärdatum satt till den 30 juni. Då kommer vi att få se Harrison Ford sätta på sig hatten en sista gång. Den kommande filmen utspelar sig 1969, mitt under den brinnande rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen.

Premiär: 30 juni.

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One
Foto: Paramount Pictures.

Genre: Action, Äventyr
I rollerna: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Simon Pegg, Hayley Atwell, Pom Klementieff m.fl.

En annan filmserie som ser ut att leva för evigt är Tom Cruise Mission: Impossible. Till sommaren 2023 från franchisen förstärkning av en sjunde film (och som namnet antyder är det inte heller den sista). Handlingen vet vi inte mycket om i dagsläget, men flera av filmseriens stora stjärnor har bekräftats medverka i filmen.

Premiär: 12 juli.

Barbie

Barbie – Nya filmer 2023
Foto: Warner Bros.

Genre: Komedi
I rollerna: Margot Robbie, Ryan Gosling, Will Ferrell, Emma Mackey, Michael Cera, America Ferrera, Issa Rae, Simu Liu m.fl.

Vem hade kunnat ana att Barbie skulle bli en av de mest framemotsedda nya filmerna 2023? För bara något år sedan hade nog de flesta rynkat på näsan åt den tanken, men här är vi nu. Med Greta Gerwig bakom rodret och med Margot Robbie och Ryan Gosling i huvudrollerna (plus en i övrigt stjärnspäckad rollbesättning) är det svårt att inte känna en viss hype.

Premiär: 21 juli.

Oppenheimer

Nya filmer 2023 – tips på bra filmer
Foto: Universal Pictures.

Genre: Drama, Historia, Krig
I rollerna: Cillian Murphy, Emily Blunt, Florence Pugh, Matt Damon, Kenneth Branagh, Gary Oldman, Robert Downey Jr. Gustaf Skarsgård m.fl.

Christopher Nolans Oppenheimer, om Robert Oppenheimers roll i utvecklingen av atombomben under andra världskriget, är en av nya filmer 2023 flest ser fram emot. Det senaste årets ständiga pressmeddelanden om att den ena stjärnan efter den andra medverkar i projektet har bidragit till en rejäl hype kring filmen.

Premiär: 21 juli.

The Exorcist

The Exorcist 2023
Foto: Universal Pictures.

Genre: Skräck
I rollerna: Ellen Burstyn, Leslie Odom Jr. Ann Dowd, Nedim Jahic m.fl.

Rysarklassikern Exorcisten gör comeback med en uppföljare under 2023, lagom till originalfilmens 50-årsjubileum. I den nya filmen vänder sig en pappa till Chris MacNeil (Ellen Burstyn) för att få hjälp med ett fall som liknar det som hennes dotter blev besatt av på 70-talet.

Premiär: Oktober 2023.

Dune: Part Two

Dune: Part Two
Foto: Warner Bros.

Genre: Action, Äventyr, Sci-fi
I rollerna: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Florence Pugh, Christopher Walken, Austin Butler m.fl.

För vissa dundersatsningar tar det långt över ett decennium mellan filmerna (*host*, Avatar), men för Dune ser vi inte ut att behöva vänta längre än acceptabla två år mellan de första två filmerna. Om inget oväntat händer kommer vi att få fortsätta följa Paul Atreides på hans resa i november.

Premiär: November 2023.

Wonka

Nya filmer 2023 – tips på bra filmer
Foto: Warner Bros.

Genre: Komedi, Äventyr, Familjefilm
I rollerna: Timothée Chalamet, Olivia Colman, Sally Hawkins, Rowan Atkinson, Keegan-Michael Key m.fl.

I slutet av 2023 kommer vi att få uppleva historien om hur den ikoniske karaktären Willy Wonka blev den han blev. I rollen som en ung Wonka kommer vi att få se Timothée Chalamet, och han omgärdas av en hel del tunga namn.

Premiär: December 2023.

Killers of the Flower Moon

Genre: Drama, Thriller, Historia
I rollerna: Leonardo DiCaprio, Jesse Plemons, Robert De Niro, Brendan Fraser, John Lithgow, Lily Gladstone, Tantoo Cardinal m.fl.

Killers of the Flower Moon – Nya filmer 2023
Foto: Apple TV+

Martin Scorseses Killers of the Flower Moon, med namn som Leonardo DiCaprio, Jesse Plemons och Robert De Niro på rollistan, målades upp som en av den största filmerna som skulle komma ut 2022. Men här sitter vi än. Utan någon film. Istället ser det ut som om vi kommer att få avnjutan den under 2023.

Premiär: Någon gång 2023.

 

You People

Genre: Romantik, Komedi
I rollerna: Jonah Hill, Julia Louis-Dreyfus, Eddie Murphy, David Duchovny, Andrea Savage m.fl.

You People är en kommande romantisk komedi på Netflix som skrivits av Jonah Hill tillsammans med Kenya Barris. Handlingen kretsar kring ett par och deras familjer, med ett fokus på modern kärlek, familjedynamik, kulturkrockar och generationsskillnader.

Premiär: Någon gång 2023.

Spaceman

Genre: Drama, Sci-fi
I rollerna: Adam Sandler, Carey Mulligan, Paul Dano, Kunal Nayyar, Isabella Rossellini, Sinéad Phelps m.fl.

Efter dundersuccén som regissör för Chernobyl är Johan Renck tillbaka med sitt nästa stora projekt – denna gången i form av sci-fi-dramat Spaceman. Filmen är baserad på en roman av Jaroslav Kalfař och handlar om en astronaut vars jordeliv håller på att fallera. För att styra upp det igen tar han hjälp av en varelse från tidernas begynnelse.

I rollerna ser vi flera tunga namn, inte minst Adam Sandler, Carey Mulligan och Paul Dano.

Premiär: Någon gång 2023.

The Wonderful Story of Henry Sugar

Genre: Fantasy, Äventyr, Komedi
I rollerna: Benedict Cumberbatch, Dev Patel, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Rupert Friend m.fl.

Wes Anderson gjorde stor succé med sin filmadaption av Roald Dahls Den fantastiska räven. Under 2023 ser han ut att återvända med en ny Dahl-adaption – denna gången The Wonderful Story of Henry Sugar. Som alltid är Andersons filmer rejält stjärnspäckade, och så ser ut att bli fallet även denna gång.

Premiär: Någon gång 2023.

Disappointment Blvd.

Genre: Komedi, Drama, Skräck
I rollerna: Joaquin Phoenix, Kylie Rogers, Parker Posey, Amy Ryan, Patti LuPone, Nathan Lane m.fl.

Ari Aster är utan tvekan en av de mest spännande nya regissörerna just nu. De senaste åren har han gjort stor succé med Hereditary (2018) och Midsommar (2019), och under 2023 återvänder han med sin tredje film, Disappointment Blvd.

Det har varit hemlighetsfullt kring filmens handling, men det ska utspela sig över flera decennier och kretsa kring en av tidernas främsta entreprenörer.

Premiär: Någon gång 2023.

OBS! Många av premiärdatumen är preliminära och kan komma att ändras.

Fler nya filmer att se fram emot 2023

Det finns bevisligen en stor mängd nya filmer 2023 som är värda att se fram emot, men det bästa av allt är att de ovan listade bara är ett litet smakprov av vad som väntar. Nedan hittar du ytterligare ett gäng filmer inom diverse genrer som förväntas ha premiär under året.

Kommande superhjältefilmer 2023

 • Shazam! Fury of the Gods (17 mars) – uppföljare till Shazam! Regi av David F. Sandberg
 • The Flash (juni 2023) – DC-film med skandalomsusade Ezra Miller som the Flash
 • The Marvels (28 juli) – Marvel-film med Captain Marvel och Ms. Marvel i fokus
 • Aquaman and the Lost Kingdom (25 december) – uppföljare till Aquaman

Kommande action- och äventyrsfilmer 2023

 • 65 (10 mars) – rymdäventyr med Adam Driver
 • Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (31 mars) – D&D-film med Chris Pine, Michelle Rodriguez och Regé-Jean Page
 • Transformers: Rise of the Beasts (9 juni) – ny Transformers med Pete Davidson, Ron Perlman och Michelle Yeoh
 • The Meg 2: The Trench (4 augusti) – uppföljare till hajactionrysaren
 • Expend4bles (22 september) – den fjärde Expendables-filmen
 • The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes (17 november) – prequel-film till The Hunger Games
 • Argylle (någon gång 2023) – action med Henry Cavill, Sam Rockwell och Bryce Dallas Howard m.fl.
 • Rebel Moon (någon gång 2023) – Zack Snyder-action med Charlie Hunnam
 • Boy Kills World (någon gång 2023) – våldsam action med Bill Skarsgård
 • Land of Bad (någon gång 2023) – actionthriller med Russell Crowe, Liam Hemsworth och Luke Hemsworth
 • Extraction 2 (någon gång 2023) – uppföljare till Netflix actionthriller från 2020
 • Havoc (någon gång 2023) – actionthriller med Tom Hardy, Timothy Olyphant och Forest Whitaker

Kommande dramafilmer och komedier 2023

 • Cocaine Bear (22 februari) – kriminalkomedi med Ray Liotta, Keri Russell och Kristofer Hivju
 • Creed III (1 mars) – Rocky-franchisen lever vidare med en tredje Creed-film
 • A Good Person (23 mars) – drama av Zach Braff, med Florence Pugh och Morgan Freeman
 • Shriver (mars 2023) – komedi med Kate Hudson och Michael Shannon

Kommande rysare och thrillers 2023

 • Knock at the Cabin (3 februari) – skräckfilm av M. Night Shyamalan
 • Winnie-the-Pooh: Blood and Honey (15 februari) – skräcktolkning av klassiska Nalle Puh
 • Scream 6 (10 mars) – den sjätte filmen i Scream-franchisen
 • Renfield (5 april) – skräckkomedi med Nicolas Cage, Nicholas Hoult och Awkwafina
 • Evil Dead Rise (21 april) – Evil Dead-franchisen återuppstår
 • The Nun 2 (8 september) – uppföljare till rysaren från 2018

Kommande familjefilmer, animerade filmer och roliga filmer 2023

 • Asterix & Obelix: I drakens rike (10 februari) – med Zlatan Ibrahimovic i en av rollerna
 • Strays (7 juli) – animerad komedi med Will Ferrell
 • Haunted Mansion (11 augusti) – stjärnspäckad spökberättelse från Disney för hela familjen
 • The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim (15 december) – animerad Sagan om ringen-film
 • Peter Pan & Wendy (någon gång 2023) – en Disney live-action-version av klassikern

Förväntade och ryktade nya filmer 2023

Det finns ytterligare ett gäng nya filmer att se fram emot 2023 om alla pusselbitar faller på plats. Nedan listar vi titlarna som inte ser helt spikade ut för en premiär under året, men som ändå är planerade, förmodade eller ryktade att komma ut någon gång under 2023.

 • Legally Blonde 3
 • A Quiet Place-spinoff
 • The Nightingale
 • Ghosted
 • Star
 • Napoleon
 • Ferrari
 • Maestro
 • Ghost Busters: Afterlife 2

Mer läsning:

 

NÄSTA ARTIKEL