Nya kommande svenska filmer 2022

Nya kommande svenska filmer 2022

Filmtopp
Uppdaterad 11 januari 2022 kl. 16:50 | Publicerad 19 december 2021 kl. 10:00

Svensk film att se fram emot 2022

Nyfiken på vilka kommande svenska filmer som har premiär 2022? Då har du hittat rätt. År 2022 kommer att bjuda oss på både kära gamla återseenden och en hel del nya filmer som vi inte är vana vid att se i form av svenska produktioner.

Det svenska filmåret 2021 avslutades riktigt starkt med Utvandrarna som gick upp på svenska biografer under julen. År 2022 tar vid där föregående år slutade – under året landar många efterlängtade filmer och ett och annat mindre känt guldkorn.

Vill du ha fler tips? Kolla in våra listor över nya skräckfilmer 2022 och nya actionfilmer 2022.

Nya svenska filmer att se 2022

Jag är Zlatan (Bio)

Nya svenska filmer 2022 – Jag är Zlatan
Foto: Nordisk Film.

Långfilmen baserad på Zlatan Ibrahimovic liv har redan gått upp på biograferna i Italien, men efter att ha skjutits upp har den svensk biopremiär först i mitten av januari. Under de första dagarna i Italien sågs filmen av över 125 000 människor och den bemöttes av hyggliga reaktioner.

Zlatan är en rejäl vattendelare, men oavsett vad man tycker om personen så ser filmen välproducerat och stilsäker ut, och den kommer sannolikt att resonera med en hel del svenskar där ute.

Premiär: 14 januari.

UFO Sweden (Bio)

Crazy Pictures fortsätter att ta ut svängarna och utmana svenska filmkonventioner. Efter framgångarna med katastroffilmen Den blomstertid nu kommer satsar de nu på något så ovanligt som en svensk långfilm med utomjordingar i fokus. De beskriver själva filmen som ett kärleksbarn mellan Arkiv X och Stranger Things och handlingen kommer att kretsa kring en tonårsrebell som misstänker att hennes pappa inte är död, utan kidnappad av UFO:n.

Premiär: Julen 2022.

Länge leve bonusfamiljen (Bio)

En av svenska folkets absoluta favoritserier, Bonusfamiljen, blir film under 2022! Hösten 2021 släpptes den fjärde säsongen av serien och bara några veckor senare bekräftades det att filmen har premiär julen 2022. Med tanke på vilken hög standard serien håller, säsong efter säsong, är det här en svensk film 2022 som verkligen är värd att se fram emot.

Premiär: Julen 2022.

Hilma (Viaplay)

Kommande svenska filmer 2022 – Hilma
Foto: NENT Group.

En av Sveriges största regissörer, Lasse Hallström, gör film om en av Sveriges största konstnärer, Hilma af Klint. Denna storsatsning från NENT Group kommer visserligen att vara på engelska, med internationella stjärnor i huvudrollerna, men med tanke på filmens ämne, dess svenske regissör och att produktionen är svensk, så tycker vi trots allt att den förtjänar att inkluderas här.

Filmen kommer att handla om af Klint och hennes konstnärskap, men även de fyra övriga kvinnor som utgjorde den spiritualistiska och konstnärliga gruppen "De fem" tillsammans med henne.

Premiär: Förmodad premiär i slutet av 2022.

Svart krabba (Netflix)

Nya svenska filmer 2022 – Svart krabba
Konceptbild Svart krabba. Foto: INDIO.

Svart krabba är en ny svensk Netflix-film som har beräknad premiär under 2022 – och den ser ut att kunna bli något alldeles extra. Filmen är en postapokalyptisk actionthriller som utspelar sig i en värld som slits sönder av klimatförändringar och krig. Under en vinter utan slut skickas sex soldater på ett farligt uppdrag över det frusna havet. Lyckas de leverera vad som skickats med dem kan det få ett slut på kriget.

En av huvudrollerna spelas av Noomi Rapace. Filmen är baserad på Jerker Virdborgs roman.

Premiär: 18 mars.

Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna (Bio/C More)

En folkkär svensk titel återvänder 2022, när det är dags för Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna att ha premiär. Den första filmen hade premiär för över 40 år sedan och den följdes sedan upp av två uppföljare från 2006 och 2009. Nu är det dags för Emma Molin, känd från bl.a. Grotesco, att försöka blåsa nytt liv i konceptet, i vad som blir hennes regidebut för långfilm.

Premissen är simpel: ägarna till ett båtvarv ska skiljas, men kan inte bestämma vem av dem som ska få det. Därför kommer de överens om att bodelningen ska göras upp genom en tävling på Göta kanal. 

Premiär: Hösten 2022

Tisdagsklubben (Bio)

Kommande svenska filmer 2022 – Tisdagsklubben
Foto: SF Studios.

Tisdagsklubben är en kommande svensk romantisk komedi med skådespelare som Peter Stormare, Sussie Eriksson, Björn Kjellman, Marie Richardson m.fl. i rollerna. Handlingen fokuserar på Karin, vars liv vänds upp och ner när hon upptäcker att hennes man sedan 40 år varit otrogen. Karin omvärderar sin tillvaro och börjar hitta en väg till att följa sina drömmar tack vare en matlagningskurs.

Premiär: 18 februari.

Dag för dag (Bio)

Nya svenska filmer 2022 – Dag för dag
Foto: SF Studios.

Den Felix Herngren-regisserade dramakomedin Dag för dag har biopremiär under våren. I filmen kommer vi att få se Sven Wollter i en av hans allra sista roller. Vid sin sida har han skådespelare som Tomas Von Brömssen, Marianne Mörck, William Spetz och Martina Haag.

Denna livsbejakande film handlar om fem personer som ger sig ut på en husbilsresa genom Europa för att uppfylla en gammal mans sista önskan.

Premiär: 4 mars.

Ur spår (Bio)

Nya svenska filmer 2022 – Ur spår
Foto: SF Studios.

I denna komedi får vi följa ett syskonpar som ger sig ut i Vasaloppsspåret tillsammans, men trots att de är syskon så kunde de inte vara mer olika. Daniel är en aktiv och högpresterande vd medan Lisa är arbetslös och mamma till en dotter som inte vill bo hos henne. Lisa lovar sin dotter att hon ska åka Vasaloppet och snart finns det bara en väg att ta sig ur situationen – att genomföra loppet.

Huvudrollerna spelas av Fredrik Hallgren och Katia Winter.

Premiär: 28 januari.

Andra akten (Bio)

Andra akten är en kommande svensk dramafilm med Lena Olin och Rolf Lassgård i huvudrollerna. Handlingen kretsar kring den nyblivna pensionären Eva (Olin), som plötsligt har mer tid på händerna än någonsin tidigare i livet. En ny dörr i hennes liv öppnar sig när hon får chansen att hjälpa en stjärnskådespelare, excentrikern Harald (Lassgård), med hans rehabilitering efter en stroke.

Premiär: 23 september.

Så jävla easy going (Bio)

Kommande svenska filmer 2022 – Så jävla easy going
Foto: TriArt Film.

Joanna har ADHD och hennes hjärna går alltid på högvarv. För att fungera som hon ska behöver hon medicin, men den kan hon inte skaffa utan pengar. Hennes deprimerade och barskrapade pappa som lever på minimal sjuklön är inte till någon hjälp, så Joanna måste hitta alternativa metoder för att få fram pengar. Samtidigt som kampen för att fungera är i full gång träffar hon charmiga och självsäkra Audrey – som hon faller pladask för.

Premiär: 4 februari.

En dag kommer allt det här bli ditt

Den svenska dramafilmen En dag kommer allt det här bli ditt har premiär hösten 2022. I rollerna ser vi bl.a. Filip Berg, Karin Franz Körlof, Peter Haber, Suzanne Reuter och Liv Mjönes. Handlingen kretsar kring en familj som samlas på föräldrarnas gård för första gången på över 10 år. Föräldrarna vill att ett av deras barn ska ärva skogen som de äger, men frågan är om det ens är någon av dem som är villig att flytta hem igen.

Premiär: 11 november.

Det kommer garanterat att tillkomma fler nya svenska filmer som kommer ut 2022, men ovan hittar du åtminstone ett urval av några av de absolut främsta titlarna.

Kolla också in vår lista över de bästa filmerna 2022.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL