Nya actionfilmer 2022

Nya actionfilmer 2022

Filmtopp
Uppdaterad 23 december 2021 kl. 11:12 | Publicerad 12 december 2021 kl. 07:12

Kommande actionfilmer att se 2022

Superhjältefilmer i överflöd, tv-spelsadaptioner, nostalgiska uppföljare samt en och annan actionkomedi – det är några av de trender vi kan urskilja bland de många nya actionfilmer som kommer att ha premiär 2022. Från "Avatar 2" till nya MCU-filmer – nedan har vi listat några av de kommande actionfilmer som vi ser fram emot allra mest.

LÄS OCKSÅ:

Nya actionfilmer att se fram emot 2022

Avatar 2

Avatar 2 – ny actionfilm 2022
Konceptbild för "Avatar 2". Foto: 20th Century Studios.

Efter år, år och åter år av väntan är den första uppföljaren till Avatar (2009) äntligen på gång! I Avatar 2 har 12 år passerat sedan vi senast såg Jake Sully och Neytiri på Pandora. De har nu en familj, men när militären från jorden återvänder för att avsluta vad de påbörjade måste Jake och resten av alla Na'vi återigen slåss för att skydda sin planet.

"Avatar 2" har förväntad premiär i december 2022.

Jurassic World: Dominion

Än så länge vet vi väldigt lite om handlingen i Jurassic World: Dominion, men med tanke på hur den senaste filmen slutade kan vi nog ana vart där här är på väg. Under hösten 2021 fick vi dessutom ta del av en imponerande, över fem minuter lång, prolog till Dominion.

"Jurassic World: Dominion" har förväntad premiär i juni 2022.

The Batman

Bland nya actiofilmer 2022 hittar vi nästa Batman-reboot. Denna gången är det Robert Pattinson vi kommer att få se som Bruce Wayne/Batman. Vi kommer också att få se Zoë Kravitz som Catwoman, Paul Dano som Gåtan, Colin Farrell som Pingvinen och Andy Serkis som Alfred. Handlingen kommer att kretsa kring Batmans möten med de välkända skurkarna, men också korruptionen i Gotham City – som går att koppla till Bruce egen familj.

"The Batman" har premiär den 4 mars 2022.

John Wick: Chapter 4 (uppskjuten)

Nya actionfilmer 2022 – John Wick 4
Foto: Lionsgate.

Publikfavoriten John Wick, med Keanu Reeves i titelrollen, återvänder snart med en fjärde film. Handlingen i den kommande John Wick-filmen har hållits hemlig, men vi kan garanterat räkna med samma publikfriande neo-noir-action som i de tidigare filmerna.

I rollerna ser vi även Bill Skarsgård, Laurence Fishburne, Donnie Yen, Ian McShane m.fl.

*Uppdatering: Premiären framskjuten till mars, 2023.

Top Gun: Maverick

Nya actionfilmer 2022 – Top Gun: Maverick
Foto: Paramount Pictures.

80-talsnostalgin hänger med in i 2022 – det märks inte minst på att vi kommer få se en uppföljare till Top Gun (1986). I Top Gun: Maverick kommer vi åter att få se Tom Cruise i rollen som Pete "Maverick" Mitchell, som varit en av flygvapnets bästa piloter i över 30 år. Nu tänjer han på gränserna som en modig testpilot och gör vad han kan för att undvika den befordran som bokstavligt talat skulle ta ner honom på jorden. Bland en grupp avgångselever från Top Gun kommer Maverick även att träffa "Rooster" (Miles Teller), som är son till "Goose".

I övriga roller ser vi bl.a. Val Kilmer, Ed Harris, Jennifer Connelly, Glen Powell m.fl.

"Top Gun: Maverick" har förväntad premiär i maj 2022.

Mission: Impossible 7

Nya actionfilmer 2022 – Mission: Impossible 7

Tom Cruise är inte bara med i en av årets mest efterlängtade actionfilmer på våren, utan även på hösten. Då är det dags för Mission: Impossible 7 att ha premiär. Vad filmen kommer att handla om vet vi inte, men det är Christopher McQuarrie som för tredje filmen i rad kommer att regissera. McQuarrie har länge samarbetat nära med Cruise och är dessutom en av manusförfattarna till Top Gun: Maverick.

I övrigt kommer vi att få se Rebecca Ferguson, Hayley Atwell och Simon Pegg m.fl. i rollerna.

"Mission: Impossible 7" har förväntad premiär i september 2022.

Uncharted

Uncharted är precis som Avatar 2 en av nya actionfilmer 2022 som har varit "på gång" i över ett årtionde. I februari är det dock äntligen dags för premiär för adaptationen av den älskade spelserien. Handlingen ska dock utspela sig innan det som händer i spelen och i huvudrollerna kommer vi att få se Tom Holland som Nathan Drake och Mark Wahlberg som Victor "Sully" Sullivan.

"Uncharted" har svensk premiär den 16 februari.

Moonfall

Nya actionfilmer 2022 – Moonfall
Foto: Lionsgate.

Moonfall är den nya actionfilmen 2022 för alla katastroffilmsälskare. Det är regissören Roland Emmerich (Independence Day, 2012, Day After Tomorrow) som ligger bakom denna nya rulle där jordens vara eller icke vara står på spel. Denna gången är det månen som är det stora hotet. Någonting har knuffat månen från sin omloppsbana och nu är den på kollisionskurs med jorden.

I huvudrollerna ser vi Halle Berry och Patrick Wilson.

"Moonfall" har svensk premiär den 4 februari.

The Expendables 4

Det är dags för de stora musklernas återkomst när The Expendables är tillbaka med film nummer fyra. Handlingen i filmen hålls än så länge hemlig, men vi vet att Jason Statham, Sylvester Stallone, Dolph Lundgren50 Cent och Andy Garcia kommer att vara med i filmen. De kommer också att få sällskap av Megan Fox m.fl.

"The Expendables 4" har förmodad premiär i augusti 2022.

Sonic the Hedgehog 2

Action behöver inte vara barnförbjudet – det finns gott om fartfyllda filmer som passar för hela familjen. En av actionrullarna som vi kan se fram emot inom den kategorin är Sonic the Hedgehog 2. I denna uppföljare introduceras vi för flera nya klassiska Sonic-karaktärer, som Knuckles (Idris Elba) och Tails (Colleen O'Shaughnessey). Jim Carrey återvänder dessutom i rollen som Dr. Robotnik, James Marsden som Tom Wachowski, Tika Sumpter som Maddie Wachowski och Ben Schwartz gör åter rösten till Sonic.

"Sonic the Hedgehog 2" har svensk premiär den 8 april.

The Lost City

The Lost City, som också gått under namnet Lost City of D, är en stjärnspäckad actionkomedi, med inslag av romantik, som har premiär under 2022. Handlingen kretsar kring en författare som tvingats ut på en bokturné tillsammans med omslagsmodellen för hennes senaste bok. Saker och ting tar en rejält actionladdad vändning när de hamnar mitt i ett kidnappningsdrama.

I den imponerande rollbesättningen hittar vi namn som Sandra Bullock, Channing Tatum, Brad Pitt, Daniel Radcliffe m.fl.

"The Lost City" har premiär den 25 mars.

Ambulance

Nya actionfilmer 2022 – Ambulance
Foto: Universal Pictures.

Tycka vad man vill om Michael Bay, men action, det kan han! Snart är det dags för hans nästa action dänga i form av Ambulance, med Jake Gyllenhaal, Eiza González och Yahya Abdul-Mateen II i huvudrollerna. Handlingen i filmen kretsar kring två män, en desperat veteran som måste betala sin frus sjukhusräkningar och hans adoptivbror, som ska utföra det största bankrånet i Los Angeles historia.

"Ambulance" har svensk premiär den 18 februari.

Thor: Love and Thunder

Nya actionfilmer 2022 – Thor: Love and Thunder

En av flera MCU-filmer att se fram emot 2022 är Thor: Love and Thunder. Efter succén med Thor: Ragnarök återvänder Taika Waititi för att regissera uppföljaren. Andra återvändare vid Waititi och Chris Hemsworths sida är Natalie Portman i rollen som Jane Foster, Tessa Thompson som Valkyrie och Jaime Alexander som Lady Sif.

Det är dessutom flera andra tunga namn med i filmen, som flera från Guardians of the Galaxy-gänget, inklusive Chris Pratt som Peter Quill och Karen Gillan som Nebula. Fler nämnvärda tillskott är Christian Bale, Matt Damon, Melissa McCarthy, Sam Neill och Russell Crowe.

"Thor: Love and Thunder" har förväntad premiär i juli 2022.

Black Panther: Wakanda Forever

Nya actionfilmer 2022 – Black Panther: Wakanda Forever

Inspelningen av Black Panther: Wakanda Forever har kantats av en del motgångar, men än så länge ser det fortfarande ut som om vi kommer att få se denna uppföljare i slutet av 2022. Handlingen i filmen är fortfarande okänd, men bortsett från bortgångne Chadwick Boseman kommer de flesta betydande karaktärer från den första filmen att återvända, inklusive Lupita Nyong'o, Martin Freeman och Daniel Kaluuya.

"Black Panther: Wakanda Forever" har förmodad premiär i november 2022.

Spider-Man: Across the Spider-Verse (Part One)

Animerade Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) gjorde stor succé häromåret, vilket lett till att vi har flera uppföljare att vänta. I denna uppföljare blir det återigen resor i multiversumet och Miles Morales (röst av Shameik Moore) kommer att behöva samarbeta med Gwen Stacy (röst av Hailee Steinfeld).

"Spider-Man: Across the Spider-Verse (Part One)" har förväntad premiär i oktober 2022.

Fler superhjältefilmer att se fram emot 2022:

 • Black Adam (juli) – spinoff till Shazam! med Dwayne Johnson i huvudrollen
 • The Flash (november) – den snabbe superhjälten från DC reser tillbaka i tiden för att stoppa mordet på sin mamma
 • Morbius (28 januari) – gränsen mellan hjälte och skurk suddas ut i denna film med Jared Leto i huvudrollen
 • Aquaman and the Lost Kingdom (december) – Jason Momoa simmar vidare i rollen som Aquaman
 • Doctor Strange in the Multiverse of Madness (maj) – Benedict Cumberbatch återvänder som Doctor Strange

Fler actionfilmer att se fram emot 2022:

 • Shotgun Wedding (juni) – actionkomedi med Jennifer Lopez och Josh Duhamel
 • The 355 (21 januari) – actionthriller med Jessica Chastain, Lupita Nyong'o, Penélope Cruz, Diane Kruger m.fl.
 • The Contractor (mars) – actionthriller med Chris Pine, Ben Foster, Fares Fares m.fl.
 • Argylle – spionaction med Henry Cavill och Bryce Dallas Howard
 • Bullet Train (8 april) – actionthriller med Brad Pitt och Joey King
 • Wicked Game (september) – romantisk actionthriller
 • A Day to Die (februari) – action med Bruce Willis i huvudrollen
 • Operation Fortune: Ruse de guerre (21 januari) – Guy Ritchie-action med Jason Statham
 • The Retirement Plan – actionkomedi med Nicolas Cage

År 2022 har bevisligen en stor mängd nya actionfilmer som vi har all anledning att se fram emot. Oavsett om du föredrar superhjältar eller mer verklighetsförankrade actionrullar, så verkar det komma något för alla under året.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL