Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Svenska filmer på Netflix

Svenska filmer på Netflix

  • Netflix
Matilda Lindblom | Lista
30 maj 2021
Matilda Lindblom | Lista
30 maj 2021

De bästa svenska filmerna på Netflix och de du bör hålla utkik på.

Här följer en lista med svenska originalfilmer på Netflix. Kommande originalfilmer du bör hålla utkik för och de sju bästa svenska filmerna på Netflix just nu.

Svenska originalfilmer på Netflix

På den internationella streamingjätten Netflix finns det filmer från hela världen. På senare tid har de effektiva filmmakarna även börjat producera svenska filmer och serier. Först ut var serien Störst av allt som möttes av fin kritik – en milstolpe i vår svenska Netflixhistoria. Därefter har vi sett de svenska serierna Kärlek & Anarki samt Snabba Cash.

Den första i ledet bland alla svenska filmer på Netflix skulle dröja lite, men tidigare i år var det dags för en svensk och isande thriller vid namn Red Dot

Red Dot (2021)

Svenska filmer på Netflix
Red Dot. Foto: Netflix.

I rollerna: Nanna Blondell, Thomas Hanzon m.fl.

Red Dot var den första svenska originalfilmen på Netflix och handlar om det unga paret David och Nadja, som semestrar norrut för att försöka rädda sitt dalande äktenskap. Men det dröjer inte länge innan idyllen blir till mardröm… David och Nadja jagas av kyliga mördare efter att ha sett en röd prick på sitt tält. Sedan måste de försöka överleva både kylan och de som jagar dem.

Dancing Queens (2021) – Släpps 3 juni

Dancing Queens
"Dancing Queens". Foto Netflix.

I rollerna: Molly Nutley, Claes Malmberg m.fl.

Helena Bergström har regisserat filmen om Dylan, en tjej som drömmer om att bli dansare och börjar jobba som städerska på dragshow-klubben Queens efter viss övertalning och det faktum att hon måste klä ut sig till en kille och sedan upptäcker klubbens stjärna att Dylan har danstalang. 

Kommande svenska filmer på Netflix

Nu finns det alltså bara två svenska filmer på Netflix som är originalproduktioner: Red Dot och Dancing Queens (väldigt snart). Men det finns två godbitar som är på ingång: 1) en remake av kultfavoriten Vinterviken, 2) en thriller med Noomi Rapace vid namn Svart krabba.

Vinterviken (2021)

Vinterviken är en nyversion av en film som först kom 1996. Nu är historien placerad i Stockholm 2021 och kretsar kring ungdomarna Elisabeth och John John som går i samma skola och kommer från samma stad, det som de inte har gemensamt är att de kommer från olika bakgrunder. 

Svart krabba (2022)

En thriller med Noomi Rapace som utspelar sig efter en apokalyps där världen har förfallit på grund av miljöförstöringar och krig. Sex soldater skickas på ett farligt uppdrag att leverera ett paket som äntligen kan stoppa kriget, men det är mitt i vintern som aldrig tycks ta slut och de måste korsa det frusna havet. 

Bra svenska filmer på Netflix

Som vi alla vet finns det mer än bara originalfilmer på Netflix. I den här avdelningen listar vi svenska filmer på Netflix som är värda din tid, även om de inte är gjorda av streamingjätten.

Så som i himmelen (2004)

Så som i himmelen
"Så som i himmelen". Foto: Sonet Film AB.

I rollerna: Helen Sjöholm, Michael Nyqvist m.fl.

Daniel är en småstadskille som lämnar en liten hemort och blir en stor dirigent tills han går in i väggen och får istället jobb i en liten kyrkokör i Norrland. Där han även träffar en kärlek som vänder hans liv upp och ner. En underbar klassiker som Oscarsnominerades i kategorin Bästa utländska film 2005.

En man som heter Ove (2015)

I rollerna: Rolf Lassgård, Ida Engvoll m.fl.

Ove är en vresig 59-årig man som styr och ställer i bostadsområdet trots att han inte längre får vara ordförande. Men när Parvaneh med familj flyttar in mittemot börjar så småningom den vresiga mannen öppna sig för vänskap och kärlek. En trevlig och charmig film som nominerades till två Oscars: Bästa utländska film och Bästa sminkning,.

Lust och fägring stor (1995)

Lust och fägring stor finns bland alla svenska filmer på Netflix
"Lust och fägring stor". Foto: 

I rollerna: Johan Widerberg, Marika Lagercrantz, Tomas von Brömssen m.fl.

En klassisk film om den 15-årige skoleleven Stig som inleder ett förhållande med sin lärarinna som är 37 år och gift, men hennes man är alkoholiserad och reser mycket i jobbet. Den förbjudna frukten erbjuder därför en flykt från tillvaron. 

Regisserad av mästaren Bo Widerberg Oscarsnominerades detta drama i kategorin Bästa utländska film.

Kyss mig (2011)

I rollerna: Liv Mjönes, Ruth Vega Fernandez m.fl.

Den nyförlovade Mia möter Frida som är dotter till hennes pappas blivande fru. Trots sin fästman Tim faller Mia för sin framtida styvsyster och deras kärlek vänder deras liv upp och ner och rör upp frågor som otrohet, kärlek och sina egna förväntningar på sig själv och omgivningen. 

En fin pärla som glidit många förbi.

Tårtgeneralen (2018)

Tårtgeneralen
Bland alla svenska filmer på Netflix hittar vi favoriten "Tårtgeneralen". Foto: SF Studios.

I rollerna: Mikael Persbrandt, Helena Bergström, Tomas von Brömssen m.fl.

Hasse är en suput och mångsysslare som beslutar sig för att liva upp Sveriges tråkigaste stad och ge den ett namn som heter duga genom att göra världens längsta smörgåstårta. Filmen är baserad på en verklig händelse i Köping 1985 och är regisserad av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson

Ring mamma (2019) – En strålande svensk komedi!

Ring mamma!
"Ring mamma!". Foto: SF Studios.

I rollerna:Sanna Sundqvist, Nina Gunke, Evin Ahmed m.fl.

Filmen kretsar kring Niki som fyllt trettiofem men som fortfarande beter sig som en 20-åring mycket på grund utav hennes överbeskyddande mamma som alltid oroar sig och gör så att dottern vägrar ta tag i sitt liv och börja bete sig vuxet. 

En under och underhållande film som definitivt hör till favoriterna bland alla svenska filmer på Netflix – missa inte!

Patrik 1,5 (2008)

I rollerna: Gustaf Skarsgård, Torkel Pettersson m.fl.

Göran och Sven tror att de har adopterat en liten unge, men någonstans blev någonting väldigt fel så istället dyker en homofobisk 15-åring upp hos paret som till slut mot alla odds lyckas skapa en familj. 

VIDARE LÄSNING: Kommande svenska Netflix-produktioner

NÄSTA ARTIKEL