Nu på bio

Det senaste på biofronten!

De bästa julfilmerna på Netflix

De bästa julfilmerna på Netflix

  • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Lista
24 december 2016
Filmtopp
Filmtopp | Lista
24 december 2016

Netflix har mängder med guldklimpar som får julstämningen att koka i våra filmhjärtan!

Ho-ho-ho, finns det några snälla Netflix-prenumeranter här? Nu när det är jultider, vad passar bättre i väntan på snö och tomtar än att luta sig bakåt på soffan framför sköna julfilmer?

De bästa julfilmerna på Netflix
Foto: Netflix.

Lite lagom lägligt inför den väldigt filmvänliga julledigheten bjuder vi på denna stämningsfulla lista. Ta ett välbehövligt break från julstök och pepparkakor och lämna plats åt lite renodlat filmmys.

Här är de bästa julfilmerna på Netflix – både några nyare tillskott och några klassiker. En del av dem ses ju mer eller mindre som obligatoriska för julens fullföljande.

Från oss på redaktionen till er alla, en riktigt god filmtittarjul!

LÄS OCKSÅ:

Jakten på julen

Jakten på julen – en av de bästa julfilmerna på Netflix
Foto: Netlfix.

I Jakten på julen får vi följa med på ett äventyr som avslöjar vem tomten var innan han blev just tomten. Nikolas är ung pojke som beger sig av för att leta reda på sin pappa. Resan, som han utför med renen, Blitzen, och sin mus, tar honom norrut till ett snötäckt landskap med magiska varelser.

Jakten på julen är utan tvekan en av Netflix främsta satsningar när det kommer till deras nya julfilmer 2021 – och det märks inte minst på rollistan. Eller vad sägs om namn som Maggie Smith, Kristen Wiig, Stephen Merchant och Sally Hawkins, för att bara nämna några?

Filmen är baserad på Matt Haigs bok med samma namn.

Klaus

Klaus – en av de bästa filmerna på Netflix.
Foto: Netflix.

Klaus följer vi Jesper (röstspelad av Jason Schwartzman), en allmänt bortskämd snorvalp vars pappa verkar äga världens alla postkontor. Med hopp om att väcka liv i sin son skickar han Jesper till Smeerensburg, som är en kaotisk ö mitt ute i ingenstans. Öns invånare är allt annat än vänliga och Jespers mål, att posta 6 000 brev på ett år, känns långt borta. Men så träffar han en dag Klaus (J.K. Simmons), en jättelik, sammanbiten man som av personliga skäl skapat massa leksaker. Tillsammans börjar de dela ut leksakerna till barnen i byn så till den grad att en förändring börjar äga rum. Till deras fasa finns det konservativa krafter i staden som vill bevara det som varit.

Visst finns det klyschor här och där i Klaus, framförallt i filmens andra hälft, men allt som allt är den en förvånansvärt frisk fläkt i den kreativt urvattnade genren som julfilm ändå är vid det här laget.

Last Christmas

Last Christmas – en av de bästa julfilmerna på Netflix
Foto: Netlfix.

Last Christmas hade premiär inför julen 2019 och den blev snabbt en favorit bland många som älskar julfilmer. Handlingen kretsar kring Kate (Emilia Clarke), en kvinna som fattar tvivelaktiga livsbeslut på löpande band och jobbar som tomtenisse i en julbutik, året om. Hennes liv börjar ta en vändning i positiv riktning när hon stöter på Tom (Henry Goldning), men deras koppling till varandra känns nästan för bra för att vara sann.

Den här julfilmen är delvis skriven av Emma Thompson (som också spelar en roll i filmen) och är inspirerad av George Michaels klassiska låt med samma namn.

LÄS OCKSÅ: 

Love Actually

Love Actually – en av de bästa julfilmerna på Netflix
Foto: Netflix.

Visst vore det inte helt orimligt att påstå att Love Actually är 2000-talets mest välkända julfilm (eller åtminstone en av dem)? För vissa verkar det vara helt och hållet omöjligt att hitta julstämningen utan att titta på denna kärleksfest till film. Alla är givetvis inte lika förtjusta i filmen, men oavsett vad just du tycker så går det inte att förneka att Love Actually mer eller mindre är synonymt med julen.

Handlingen i Love Actually kretsar kring en rad olika karaktärer som har sina alldeles unika kärleksproblem i livet.

Bland skådespelarna i den här filmen hittar vi namn som Hugh Grant, Liam Neeson, Laura Linney, Colin Firth, Emma Thompson, Bill Nighy, Alan Rickman, Kiera Knightley, Martin Freeman m.fl. Inte illa, va?

The Princess Switch (1, 2 och 3)

The Princess Switch – en av de bästa julfilmerna på Netflix.
The Princess Switch 3: Romancing the Star. Foto: Netflix.

Okej, okej, vi vet, det skriker inte kvalitetsfilm över Netflix The Princess Switch, men det är det väl inte heller meningen att julfilmer ska vara? Det faktum att det nu producerats hela tre stycken The Princess Switch-filmer är bevis nog på hur omtyckta de är bland många (och att de säkerligen är ett guilty pleasure bland ännu fler). Vad som också gör The Princess Switch-filmerna värda att överväga är att de är julfilmer som kan ses av hela familjen.

Den första filmen handlar om en bagare och en prinsessa som upptäcker att de ser identiska ut och bestämmer sig för att byta plats med varandra under julen. I de efterföljande filmerna dyker ännu en look-alike upp. Samtliga av dessa roller spelas av Vanessa Hudgens.

Arthur och julklappsrushen

arthur-christmas-utvald-bild
"Arthur och julklappsrushen" är en av de bästa julfilmerna på Netflix. Foto: Netflix.

Hur kan tomten åka runt till hela världens barn på bara en natt? Och hur får alla klappar plats i en säck? Det är frågor som världens barn ställer till jultomten i sina brev. Svaret på frågorna finns i det extremt teknologiska arbete som en armé av flera miljoner nissar utför varje julafton. Och vi får se precis hur det går till i den sevärda julfilmen Arthur och julklappsrushen.

Julenissarnas högkvalitativa rutin när det kommer till julklappsutdelningen får laseralarmet i Mission: Impossible att verka som en barnlek. Detta är en otroligt kreativ och underhållande berättelse, som helt klart hör till kategorin för Netflix bästa julfilmer.

Angelas jul

En av de bästa julfilmerna på Netflix är Angela's Christmas Wish.
Foto: Netflix.

Häromåret levererade Netflix en fantastiskt fin julklapp med den animerade filmen Klaus. Året därefter gjorde de samma sak igen, fast den gången med den genomfina kortfilmen Angelas jul.

Önskelistorna finputsas så fort som första avsnittet av julkalendern är slut. Men vad är egentligen viktigast att önska sig under julen? Den frågan ställer sig Angela i denna varma och mycket sevärda kortis. 

Förra året fick denna succé dessutom en uppföljare, i form av Angelas jul 2. I den andra filmen är Angelas högsta önskan att få fira jul med hela familjen – men för det krävs det att en resa från Irland till Australien ska gå att genomföra.

The Christmas Chronicles 2

The Christmas Chronicles 2 är en av de bästa julfilmerna på netflix
Foto: Netflix.

I denna uppföljare är Kurt Russell tillbaka som världens stiligaste jultomte med ständig glimt i ögonen. Den här gången försöker han och tonåringen Kate stoppa den mystiska figur som hotar att ställa in julen för alltid. 

Visst älskar vi familjevänliga äventyr vid julen. The Christmas Chronicles 2 är ett varmt, roligt och händelserikt stycke som resulterar i en av de bästa julfilmerna på Netflix. 

Love Hard

Love Hard – en av de bästa julfilmerna på Netflix
Foto: Netflix.

Love Hard är en av Netflix nya julfilmer för i år – och den är perfekt för dig som vill ha något lättsamt utan ett överdrivet julfokus. Bortsett från att stora delar av filmen utspelar sig under julen, så ligger det främsta fokuset kärleksberättelsen som utgör storyn. I fokus hittar vi en skribent från Los Angeles som flyger hundratals mil för att överraska en kille som hon träffat på en dejtingapp – bara för att upptäcka att han inte alls är den han utger sig för att vara.

Det här är knappast en film som kommer att gå till världshistorien som en av de bästa, men den upplevs trots allt som en modern romantisk komedi, som dessutom lyckas ingjuta lite julkänsla.

En dödlig jul

En dödlig jul på Netflix
Foto: Netflix.

För den som vill ha en lite rödare jul har Netflix släppt en drypande färsk thriller med gott om komiska inslag. Vi pratar om den tyska originalfilmen En dödlig jul. Här följer vi en man som avstyr ett mord han beställt, för att istället fly scenen tillsammans med personen som skulle ha mördats. Nu jagad av de som betalats för jobbet är hans största hopp, om inte sin egen förmåga att fly, kvinnan han nyss träffat som letar efter honom.

El Camino Christmas

En blödande huvudperson på golvet.
Foto: Netflix.

Utan tvivel det mest moderna inlägget på vår lista. Netflix-exklusiva El Camino Christmas börjar i ett sökande efter en försvunnen fader och slutar inlåst i en spritbutik tillsammans med fem främlingar. I rollerna ser vi Jessica AlbaVincent D'Onofrio och Tim Allen för att nämna några. Det bjuds på mängder av skratt och dråpliga situationer i denna snölösa julkomedi.

Ett päron till farsa firar jul

Ett päron till farsa firar jul – en av de bästa julfilmerna på Netflix
Foto: Netflix. 

Eftersom vi inkluderade El Camino Christmas ovan, så måste vi givetvis avsluta med en riktig klassiker i form av Ett päron till farsa firar jul. Numera märks det att filmen har några år på nacken, men den är fortfarande tillräckligt bra för att det ska vara värt att försöka intala barnen är det är en av de bästa julfilmerna på Netflix.

Har du inte koll på den här julklassikern, så handlar den om familjen Griswold, med otursförföljde Clark Griswold (Chevy Chase) i täten. I Ett päron till farsa firar jul laddar familjen upp inför ett storslaget firande – men allt går givetvis inte som planerat.

LÄS OCKSÅ:

Det är tydligt att Netflix satsar på julfilmer, både genom att producera egna titlar och distribuera sådana som tillhör andra filmbolag. Det snackas mer och mer om att streamingtjänsten bygger upp sitt egna juluniversum – på engelska kallat Netflix's Holiday Movie Universe – med originalfilmer som har kopplingar till varandra. Exempel på det är ovan listade The Princess Switch, men också filmer som A Christmas Prince, The Holiday Calendar, Holiday in the Wild och The Knight Before Christmas. Hur de är kopplade till varandra får du helt enkelt ta reda på genom att se dem!

För fler listor och tips --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL