Klaus (2019)

De bästa julfilmerna på Netflix

  • Netflix
Filmtopp
Uppdaterad 29 november 2022 kl. 12:11 | Publicerad 24 december 2016 kl. 11:12

Netflix har mängder med guldklimpar som får julstämningen att koka i våra filmhjärtan

Ho-ho-ho, finns det några snälla Netflix-prenumeranter här? Nu när det är jultider igen, vad passar bättre i väntan på snö och tomtar än att luta sig tillbaka på soffan framför sköna julfilmer?

Lagom lägligt inför den väldigt filmvänliga julledigheten bjuder vi på denna stämningsfulla lista. Ta ett välbehövligt break från julstök och pepparkakor och lämna plats åt lite renodlat filmmys.

Här är de bästa julfilmerna på Netflix – både några nyare tillskott och några klassiker. En del av dem är mer eller mindre obligatoriska för en fulländad jul, men kanske har du möjligheten att även hitta några nyare favoriter.

Från oss på redaktionen till er alla, önskar vi en riktigt god filmtittarjul!

LÄS OCKSÅ:

Grinchen – julen är stulen

Grinch Whoville – bästa julfilmerna på Netflix
Foto: United International Pictures.

När Grinchen – julen är stulen kom ut år 2000 fick den ett ljummet mottagande av kritiker. Trots det har den blivit en riktig favorit hos många och ett årligt måste att se när julen närmar sig – och det är i ärlighetens namn inte svårt att förstå varför. Jim Carrey står för en ikonisk rollprestation som Grinchen och under Ron Howards regi har den fått en varm och gemytlig ton som är svår att inte älska.

Är du av någon outgrundlig anledning inte bekant med Grinchen – julen är stulen så är det en film baserad på Dr. Seuss klassiker och handlar om den gröna varelsen, Grinchen, som bor på ett berg i utkanterna av Whoville och bestämmer sig för att förstöra julen för invånarna i den perfekta lilla staden.

Bland de inköpta titlarna är Grinchen helt klart en av de bästa julfilmerna på Netflix – eller åtminstone en av de mysigaste.

Jakten på julen

Jakten på julen – en av de bästa julfilmerna på Netflix
Foto: Netlfix.

I Jakten på julen får vi följa med på ett äventyr som avslöjar vem tomten var innan han blev just tomten. Nikolas är ung pojke som beger sig av för att leta reda på sin pappa. Resan, som han utför med renen, Blitzen, och sin mus, tar honom norrut till ett snötäckt landskap med magiska varelser.

Jakten på julen var Netflix främsta satsning bland deras nya julfilmer från 2021, vilket inte minst märktes på den imponerande rollistan. Några välkända namn som medverkar i filmen är Maggie Smith, Kristen Wiig, Stephen Merchant och Sally Hawkins. Filmen är baserad på Matt Haigs bok med samma namn.

Klaus

Klaus – en av de bästa filmerna på Netflix.
Foto: Netflix.

Klaus följer vi Jesper (röstspelad av Jason Schwartzman), en allmänt bortskämd snorvalp vars pappa verkar äga världens alla postkontor. Med hopp om att väcka lite liv i sin son skickar han Jesper till Smeerensburg, som är en kaotisk ö mitt ute i ingenstans. Öns invånare är allt annat än vänliga och Jespers mål, att posta 6 000 brev på ett år, känns långt borta. Men så träffar han en dag Klaus (J.K. Simmons), en jättelik, sammanbiten man som av personliga skäl skapat en mängd leksaker. Tillsammans börjar de dela ut leksakerna till barnen i byn så till den grad att en förändring börjar äga rum. Till deras fasa finns det konservativa krafter i staden som vill bevara det som varit till varje pris.

Visst finns det klyschor här och där i Klaus, framförallt i filmens andra hälft, men allt som allt är den en förvånansvärt frisk fläkt i den kreativt urvattnade genren som julfilm ändå är vid det här laget.

Holiday

The Holiday – de bästa julfilmerna på Netflix
Foto: United International Pictures.

Holiday (2006) är en riktig julfavorit. Den stjärnspäckade filmen med Kate Winslet, Cameron Diaz, Jude Law och Jack Black i huvudrollerna rullar årligen varm på linjär tv när julen närmar sig. Vill du inte sitta och hoppas på att den sänds någonstans när du sitter och zappar kan du klicka igång den på Netflix istället.

Denna romantiska komedi utgår från två kvinnor med kärleksproblem – den ena från England och den andra från Los Angeles – som bestämmer sig för att byta hus med varandra över julen. Det välbehövliga miljöombytet ska snart visa sig ha mer att erbjuda än en tillflykt från deras problem.

The Princess Switch (1, 2 och 3)

The Princess Switch – en av de bästa julfilmerna på Netflix.
The Princess Switch 3: Romancing the Star. Foto: Netflix.

Okej, okej, vi vet, det skriker inte kvalitetsfilm över Netflix The Princess Switch, men det är det väl inte heller meningen att alla julfilmer ska vara? Det faktum att det nu producerats hela tre stycken The Princess Switch-filmer är bevis nog på hur omtyckta de är bland många (de är säkerligen är ett guilty pleasure bland ännu fler).

Den första filmen handlar om en bagare och en prinsessa som upptäcker att de ser identiska ut och bestämmer sig för att byta plats med varandra under julen. I de efterföljande filmerna dyker ännu en look-alike upp. Samtliga av dessa roller spelas av Vanessa Hudgens.

Arthur och julklappsrushen

arthur-christmas-utvald-bild
"Arthur och julklappsrushen" är en av de bästa julfilmerna på Netflix. Foto: Netflix.

Hur kan tomten åka runt till hela världens barn på bara en natt? Och hur får alla klappar plats i en säck? Det är frågor som världens barn ställer till jultomten i sina brev. Svaret på frågorna finns i det extremt teknologiska arbete som en armé av flera miljoner nissar utför varje julafton. Och vi får se precis hur det går till i den sevärda julfilmen Arthur och julklappsrushen.

Julnissarnas högkvalitativa rutin när det kommer till julklappsutdelningen får laseralarmet i Mission: Impossible att verka som en barnlek. Detta är en otroligt kreativ och underhållande berättelse, som helt klart hör till kategorin för Netflix bästa julfilmer.

Angelas jul 1 och 2

En av de bästa julfilmerna på Netflix är Angela's Christmas Wish.
Foto: Netflix.

Häromåret levererade Netflix en fantastiskt fin julklapp med den animerade filmen Klaus. Året därefter gjorde de samma sak igen, fast den gången med den genomfina kortfilmen Angelas jul. Sedan dess har de inte lyckats riktigt lika bra med sina julsatsningar, men lyckligtvis ligger favoriterna kvar på plattformen. Under 2020 fick vi dessutom en uppföljare till just Angelas jul.

Önskelistorna finputsas så fort som första avsnittet av julkalendern är slut. Men vad är egentligen viktigast att önska sig under julen? Den frågan ställer sig Angela i den första av två varma och mycket sevärda kortfilmer. I den andra filmen är Angelas högsta önskan att få fira jul med hela familjen – men för det krävs det att en resa från Irland till Australien ska gå att genomföra.

Happiest Season

Happiest Season – en av de bästa julfilmerna på Netflix
Foto: Netflix.

Happiest Season är en romantisk dramakomedi från 2020 som faktiskt lyckas sticka ut en aning från myllret av romantiska julkomedier som kommer ut varje år. Trots att den tar plats i den klassiska återvända-hem-till-jul-grenen inom julfilmsgenren känns den relativt fräsch.

Filmen handlar om paret Abby och Harper som ska spendera julen hemma hos Harpers familj. Där har Abby planerat att fria till sin flickvän, men hon börjar tvivla på sin plan när det kommer fram att Abby inte berättat för någon i sin familj att de är i ett förhållande och är gay. Happiest Season är inte den bästa julfilmen genom tiderna, men bland de senaste årens nya romantiska komedier är den helt klart sevärd.

I rollerna ser vi Kristen Stewart, Mackenzie Davies, Alinson Brie, Dan Levy och Mary Steenburgen m.fl.

The Christmas Chronicles 1 och 2

The Christmas Chronicles 2 är en av de bästa julfilmerna på netflix
Foto: Netflix.

Succén The Christmas Chronicles (2018) följdes två år senare upp med en uppföljare. I dessa två filmer får vi följa Kurt Russell i rollen som kanske tidernas stiligaste jultomte. I den första filmen är det en förstörd släde som hotar att förstöra julen och i den andra är det en stygg tomtenisse som smider onda planer i skuggorna.

Visst älskar vi familjevänliga äventyr vid julen, och båda The Christmas Chronicles-filmerna är varma, roliga och händelserika berättelser som gör dem till två av de bästa julfilmerna på Netflix. 

Love Hard

Love Hard – en av de bästa julfilmerna på Netflix
Foto: Netflix.

Klyschigt, smörigt, ännu klyschigare och ännu smörigare – det sammanfattar Love Hard rätt bra. Det kansk låter avskräckande för vissa, men för andra är det precis så en julfilm ska kännas. 

Love Hard är perfekt för dig som vill ha något lättsamt utan ett överdrivet julfokus. Bortsett från att stora delar av filmen utspelar sig under julen, så ligger det främsta fokuset kärleksberättelsen som utgör storyn. I fokus hittar vi en skribent från Los Angeles som flyger hundratals mil för att överraska en kille som hon träffat på en dejtingapp – bara för att upptäcka att han inte alls är den han utger sig för att vara.

Det här är knappast en film som kommer att gå till världshistorien som en av de bästa, men den är trots allt som en modern romantisk komedi som dessutom lyckas ingjuta lite lagom mycket julkänsla.

En dödlig jul

En dödlig jul på Netflix
Foto: Netflix.

För den som vill ha en lite rödare jul släppte Netflix en thriller med gott om komiska inslag inför julen 2020. Vi pratar om den tyska originalfilmen En dödlig jul. Här följer vi en man som avstyr ett mord han beställt, för att istället fly scenen tillsammans med personen som skulle ha mördats. Nu, jagad av personerna som betalats för jobbet, är hans största hopp om överlevnad kvinnan han nyss träffat som letar efter honom.

LÄS OCKSÅ:

Det är tydligt att Netflix satsar på julfilmer, både genom att producera egna titlar och distribuera sådana som tillhör andra filmbolag. Det snackas mer och mer om att streamingtjänsten bygger upp sitt egna juluniversum – på engelska kallat Netflix's Holiday Movie Universe – med originalfilmer som har kopplingar till varandra. Exempel på det är ovan listade The Princess Switch, men också filmer som A Christmas Prince, The Holiday Calendar, Holiday in the Wild och The Knight Before Christmas. Hur de är kopplade till varandra får du helt enkelt ta reda på genom att se dem!

Med det sagt bryter julen 2022 mönstret en aning. Streamingtjänsten ser inte ut att lansera alls lika många nya jultitlar i år som under de föregående vintrarna. Om detta är ett mellanår eller om Netflix har bytt strategi på grund av tuffare tider lär vi få bekräftat först när nästa års julpremiärer annonseras.

Det finns dock en och annan nykomling även för 2022, som The Noel Diary, Christmas with You och Falling for Christmas.

För fler listor och tips --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL