Hajfilmer – Här är tipsen!

Hajfilmer – Här är tipsen!

Filmtopp
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 13:52 | Publicerad 03 juni 2020 kl. 18:00

Filmtopp kartlägger hajfilmer att sätta tänderna i!

Ända sedan Steven Spielberg gav oss "Hajen" (1975) har hajen varit ett av våra käraste filmmonster. Vi tipsar i denna lista om 5 sevärda hajfilmer. Är du badtorsk? Läs på egen risk!

När "Hajen" kom 1975 var den ett fenomen. Filmen är känd som den första riktiga blockbustern och satte skräck i en hel generation, som tänkte sig för ett par extra gånger när de skulle gå och bada. Filmen fick ett antal sämre uppföljare. Sedan dess har hajfilmer blivit något av en undergenre till monsterfilmer.

De flesta av filmerna i denna undergenre är lågbudgetproduktioner med namn som 2-Headed Shark Attack, Sand Sharks och, så klart, den ökända Sharknado och dess uppföljare. Dessa filmer är dock främst för riktiga hajfilms-fantaster. Filmerna på denna lista är lite större och seriösare produktioner. Vilken film som kniper förstaplatsen är kanske inte vidare svårtippat.

5. The Meg (2018)

Jason Statham står framför en jättehaj.

Handling: En forskningsstation utanför Kinas kust upptäckten en gömd värd under havets botten. Det dröjer inte länge innan de inser att megaladon, vithajens 25 meter långa förfader, fortfarande lever. Räddningsdykaren Jonas Taylor (Jason Statham) kallas in för att hjälpa till med att rädda ett team på havets botten. Snart får han händerna fulla med den stora hajen.

Omdöme: I ”The Meg” tar sig alltså Jason Statham an en förhistorisk haj, som är jätte-jätte-stor. Det låter kanske som bäddat för en riktigt dum filmupplevelse. Men det är både spännande och gjort med glimten i ögat.

4. Open Water (2003)

Två dykare stöter på en haj.

Handling: I denna nervkittlande verklighetsbaserade hajfilm, glöms två dykare kvar av sin turistbåt. Snart inser de att inte bara är ute, helt ensamma, på öppet vatten. Utan att de befinner sig mitt i ett hajrevir!

Omdöme: Open Water följer helhjärtat konceptet Hajen lärde oss – vad vi inte ser är mer skräckinjagande än vad vi vet. Skådespelarna lyckas övertyga och alla som ser filmen lär tänka två gånger innan de ger sig ut på ett dykaräventyr i främmande vatten.

3. Deep Blue Sea (1999)

I hajfilmen Deep Blue Sea blir det en hel del hajattacker. Här försöker en haj bita av en forskares hand.

Handling: För att försöka hitta ett botemedel till alzheimers har ett team forskare genmanipulerat mako-hajar, så att deras hjärnor blir större. Detta slutar i katastrof när hajarna, som alltså är jättestora, jättesmarta och jätteelaka, bestämmer sig för att fly genom att översvämma forskningsstationen.

Omdöme: Det blir rätt spännande när Hajen mer eller mindre blandas med Doom. Finske Renny Harlin har regisserat filmen med glimten i ögat, då han driver med ett par av genrens klyschor. Mest utmärkande är i vilken ordning karaktärerna dör. Tidigare i år kom en uppföljare med titeln Deep Blue Sea 2, som mer eller mindre är samma film med mycket lägre budget. Undvik den till varje pris (om ni inte blev väldigt nyfikna, så klart). 

2.  The Shallows (2016)

Hajfilmer

Handling: Surfaren Nancy (Blake Lively) hittar en avskild vik, perfekt att surfa i. Dessvärre har en vithaj stakat ut sitt revir i viken. Hajen attackerar och dödar ett antal människor. Nancy lyckas dock söka skydd på en klippa, bara ett par hundra meter från stranden och säkerheten. Nu måste Nancy fråga sig om hon vill riskera att dö av törst eller om hon vill ta upp kampen med hajen.

Omdöme: Det är ett enkelt upplägg, som fungerar förvånansvärt bra. Filmen gottar sig inte alltför mycket i splattereffekter utan förlitar sig mer på gammal hederlig spänning. Lively imponerar genom att dra nästan hela skådespelarlasset (om man inte räknar hajen, så klart).

1. Hajen (1975)

Hajen i hajfilmen Hajen.

Handling: Ön Amity har fullt upp med sommarturisterna, men polismästare Brody får mer att hantera när en haj plötsligt börjar terrorisera badorten. Värre blir det när borgmästaren vägrar stänga av stränderna i rädsla för att förstöra öns rykte.

Omdöme: Att Hajen – en av filmerna som myntade begreppet ”blockbuster” och räddade ett Hollywood i förfall – hamnar högst upp på listan är nog ingen överraskning. Det är en spännande och otroligt välgjord skräckfilm, utformad av innovativt kameraarbete och hänsynslös skaparglädje. Mästerverk!

Detta var alltså våra tips på hajfilmer. Se också vår omfattande lista för fler skräckfilmstips. Om du inte är rädd för mardrömmar, det vill säga.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL