Världens bästa film – för varje år

Leonardo DiCaprios 7 favoritfilmer

Filmtopp
22 juni 2022 kl. 20:00

Här är filmerna DiCaprio älskar.

Filmindustrins kanske allra största stjärna, Leonardo DiCaprio, har delat med sig av sju filmtitlar som han håller högre än alla andra – och det är en härlig blandning av både det ena och det andra.

Leonardo DiCaprio är en skådespelare som alla – av förklarliga skäl – tycks älska. Under sina över 30 år i filmbranschen har DiCaprio golvat såväl kritiker som den allmänna biopubliken, och han har på kuppen fått en hel del hjärtan att smälta.

I dag är han etablerad som en av vår tids absolut största filmstjärnor – sett till igenkänningsfaktor och status kanske till och med den allra största.

Genom åren har DiCaprio medverkat i en stor mängd filmer som många skulle placera på sina listor över favoritfilmer. Men vilka titlar finns på hans egen topplista?

Den älskade skådespelare har tidigare delat med sig av sju av sina favoritfilmer i samtal med Golden Globes och Esquire, och med hjälp av Far Out Magazine har vi en sammanställning av dem.

DiCaprio är en känd cineast och det syns också på titlarna han har valt ut. Filmerna som skådespelaren lyfter fram är skapade av några av filmhistoriens främsta regissörer och balansen mellan genrer, nytt och gammalt, svartvitt och färgglatt, lär nog imponera även på den mest kräsna finsmakaren.

Det syns att DiCaprio har lagt stor vikt vid att välja ut favoriter från en rad olika genrer och från olika eror, vilket leder till en samling som innehåller en och annan överraskning.

Givetvis lyckas DiCaprio klämma in en film av Martin Scorsese, som han samarbetat med otaliga gånger, på sin lista.

Leonardo DiCaprio avslöjar sina 7 favoritfilmer

År 2001 - Ett rymdäventyr (1968)

2001: Ett rymdäventyr – Leonardi DiCaprio favoritfilmer
Foto: MGM.

Regissör: Stanley Kubrick
Genre: Sci-Fi

En av filmerna på Leonardo DiCaprios lista över favoritfilmer är mästerregissören Stanley Kubricks År 2001 - ett rymdäventyr. Det är en film som många klassar som en av tidernas allra bästa och mest imponerande filmer.

DiCaprio har många gånger under sin karriär uttryckt sin beundran för Kubrick, så det är inte helt överraskande att År 2001 fick en plats på listan.

Taxi Driver (1976)

Leonardo DiCaprios 7 favoritfilmer – Taxi Driver
Foto: Warner-Columbia Film.

Regissör: Martin Scorsese
Genre: Thriller/Drama

Ni kan pusta ut, DiCaprio valde inte en Scorsese-film som han själv är med i som en av sina favoriter. Istället väljer han att lyfta fram 70-talsklassikern Taxi Driver, med Robert De Niro i rollen som den ikoniske karaktären Travis Bickle.

Vi skulle gissa att det finns en hel del andra där ute som håller med DiCaprio och ser Taxi Driver som en favorit.

Cykeltjuven (1948)

Cykeltjuven – Leonardo DiCaprio avslöjar sina favoritfilmer
Foto: Rosenbergs Filmbyrå.

Regissör: Vittorio De Sica
Genre: Drama

År 2001 och Taxi Driver var knappast några överraskningar, men Cykeltjuven från 1948 känner nog färre till – om man inte är intresserad av filmhistoria, det vill säga. Är du en filmvetare är Cykeltjuvens plats på listan inte lika oväntad. Denna italienska pärla är en ständig kandidat när cineaster diskuterar tidernas bästa och mest inflytelserika filmer.

Öster om Eden (1955)

Leonardo DiCaprios 7 favoritfilmer – Öster om Eden
Foto: Warner Bros.

Regissör: Elia Kazan
Genre: Drama

Det finns paralleller att dra mellan Leonardo DiCaprio och James Dean, som är huvudrollsinnehavaren i Öster om Eden, och deras respektive ikonstatus. Kanske är det en av anledningarna till att DiCaprio har inkluderat Öster om Eden på sin topplista, men mer troligt är att han bara tycker om den – för det är kort och gott en suverän film.

När Harry träffade Sally... (1989)

Leonardo DiCaprios favoritfilmer – När Harry träffade Sally
Foto: Egmont Film.

Regissör: Rob Reiner
Genre: Komedi/Drama

Baserat på de föregående titlarna skulle När Harry träffade Sally... kunna ses som en lite oväntad film på listan. DiCaprio förstår dock att de behövs lite skratt och romantik ibland, och vilken film passar då bättre än Rob Reiners älskvärda film, skriven av Nora Ephron?

Prinsessan Mononoke (1997)

Leonardo DiCaprio avslöjar sina favoritfilmer – Prinsessan Mononoke
Foto: Scanbox Entertainment.

Regissör: Hayao Miyazaki
Genre: Animation/Äventyr

Prinsessan Mononoke är nog listans allra största överraskning, men det är uppfriskande att DiCaprio väljer att inkludera en animerad film bland sina favoriter. Med tanke på vilka andra visionära regissörer som ligger bakom filmerna på listan känns det naturligt att han valt ut en film av Hayao Miyazaki.

8½ (1963)

8½ – en av Leonardo DiCaprios favoritfilmer
Foto: Svenska Filminstitutet.

Regissör: Federico Fellini
Genre: Drama

DiCaprio slänger in ytterligare en film som lär vara tillfredsställande att se för den finsmakande cineasten. Federico Fellini är en av filmhistoriens mest inflytelserika filmskapare och den bitvis banbrytande är en av hans allra bästa verk.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL