Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Jeff Goldblum avslöjar sina fem favoritfilmer

Jeff Goldblum avslöjar sina fem favoritfilmer

Filmtopp
Filmtopp | Lista
16 juni 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
16 juni 2022

Dessa är Jurassic Park-stjärnans favoriter

Den oefterhärmlige Jeff Goldblum är aktuell med "Jurassic World: Dominion". Nu delar han med sig av sina fem favoritfilmer genom tiderna – vilka har du sett?

Få skådespelare är lika älskade som Jeff Goldblum. Givetvis beror detta på hans egensinniga skådespel, men också på grund av hans charmiga person. Med 139 roller under bältet har han under åren bjudit på flera härligt excentriska rolltolkningar. Från att ha spelat "Freak #1" i kultfilmen Death Wish (1974) till att nu vara bioaktuell med sin kanske mest ikoniska roll – matematikern Ian Malcolm i Jurassic Park-franchisen.

Andra nämnvärda filmer vi älskar honom i är så klartNashville (1975), Annie Hall (1977), Världsrymden anfaller (1978), Silverado (1985), Flugan (1986), Independence Day (1996), Igby Goes Down (2002), Thor: Ragnarök (2017) och The Grand Budapest Hotel (2014), som han även Oscarsnominerades för.

Ja, det finns en anledning att så pass olika filmskapare som Robert Altman, Steven Spielberg, Woody Allen, John Landis, Paul Schrader, Barry Levinson, Wes Anderson, James Gunn och David Cronenberg har fallit för Goldblums svårslagna karisma.

Jeff Goldblums fem favoritfilmer genom tiderna

I ett samtal med Rotten Tomatoes passade stjärnan vi älskar på att tipsa om sina egna favoritfilmer. Det är en härlig blandning udda pärlor som känns helt logiska sett till hur härligt udda Jeff Golfblum är.

1. Små och stora brott (1989, Woody Allen)

Små och stora brott
Caption

Om Woody Allens trefaldigt Oscarsnominerade dramakomedi säger Jeff Goldblum följande: “Jag tycker att den är helt underbar” och vi på Filmtopp är beredda att hålla med. I samma veva passar han på att tipsa om följande Woody Allen-filmer: Hannah och hennes systrar (1986), Fruar och äkta män (1992) och Broadway Danny Rose (1984).

Mulholland Drive (2001, David Lynch)

Mulholland Drive
Caption

För sitt andra val gör Goldblum en tvärvändning och går från en av historiens mest hyllade komediförfattare till en av de mest experimentella, David Lynch. För den som inte har sett Mulhollande Drive, är det ett fascinerande och mystiskt drama svårt att sätta fingret på och starkt inspirerat av Ingmar Bergmans Persona (1966). "Jag älskade den. Jag tycker att han är spektakulär", säger Goldblum och filmen och David Lynch.

A Serious Man (2009, Bröderna Coen)

A Serious Man
Foto:

Dags för en ny u-sväng, denna gången till bröderna Coens tragikomiska värld. Skådespelaren kallar denna märkliga pärla för "underbar" och poängterar att bröderna Coen är några av hans favoritregissörer. Vi är knappast förvånad, snarare chockade över att de inte har gjort någon film med honom ännu.

Rosemery's Baby (1968, Roman Polanski)

Rosemarys baby
Foto: Paramount.

Goldblums enda skräckfilm (om man bortser från de ruggiga elementen i Mulholland Drive) är Roman Polanskis mästerliga rysare Rosemary's Baby, som har skrämt generationer av filmälskare. Tillsammans med ett av regissörens andra mästerverk, Chinatown (1974), säger Goldblum följande: "Jag gillar dem. Sanningen är att jag gillar dem en hel del, och alla vet att det är underbara".

The King of Comedy (1982, Martin Scorsese)

Streama King of Comedy (1982)
Robert De Niro i den obehagliga klassikern "The King of Comedy". Foto: Unviersal Pictures.

Den sista filmen Jeff Goldblum lyfter fram som en favorit är den obekväma komedin The King of Comedy, som fick ett uppsving efter sitt påtagliga inflytande på succéfilmen Joker (2019). Regisserad av Martin Scorsese ser vi här Robert De Niro som Rupert Pupkin – en plågsamt tragikomisk komiker.

"Jag gillar Rupert Pupkin… filmen är fruktansvärt roligt. Jag gillar att den är mörk och hur denna snubbe får bli berömd", säger Goldblum om listans tveklöst svettigaste filmupplevelse.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL