Den officiella trailern till Obi-Wan Kenobi är här

Ewan McGregor avslöjar sina 5 favoritfilmer genom tiderna

Filmtopp
13 juni 2022 kl. 09:06

The force is strong in this one.

Att Ewan McGregor är en skicklig skådespelare råder det inga tvivel om, men vilka filmer är det som har påverkat honom mest?

Just nu är Ewan McGregor aktuell med den efterlängtade Star Wars-serien Obi-Wan Kenobi, som skildrar vad som hände med den älskade jedimästaren efter striden mot Anakin i Epsiode III.

Under åren har McGregor gång på gång visat upp sin skicklighet, karisma och mångsidighet som skådespelare. Sett till att nästan alla projekt han har plockat har varit både kritiker och publikframgångar, tycks han ha begåvats med ett slags sjätte sinne för framgång. Under åren har han också fått arbeta med några av filmvärldens mest hyllade regissörer, däribland Ridley Scott, Roman Polanski, Todd Haynes, Woody Allen, Danny Boyle, George Lucas, Baz Luhrmann och Tim Burton.

Efter att ha blivit närmast ett fenomen i dagens popkulturvärld, pratade Ewan McGregor med Rotten Tomatoes under 2012 och avslöjade sina fem favoritfilmer genom tiderna.

Ewan McGregors fem favoritfilmer:

1. Den sista färden (1972)

Deliverance
Burt Reynolds i "Den sista färden". Foto: Warner Bros.

Först ut på McGregors lista är en hårdnackad överlevnadsfilm om några vänner vars kanotfärd förvandlas till helvetet på jorden.

"Jag tycker bara att det är en riktigt otroligt gjord film - gjord av John Boorman, som var en otrolig regissör. Jag tror bara att det är en film där man liksom kommer in i hjärtat och själen hos dessa människor och det gör dig orolig”.

2. Doctor Zhivago (1965)

Doctor Zhivago
Julie Christie och Omar Sharif. Foto: MGM

David Leans episka mästerverk är en av de vackraste filmer som någonsin gjorts. Detta anser även Ewan McGregor, som säger följande:

"Det här är som en mästarklass i hur man filmar och agerar och ljussätter och det gör mig väldigt deprimerad att titta på det, för vi gör inte sådana filmer längre - och jag önskar att vi gjorde det."

3. Easy Rider (1969)

Easy Rider
Foto: Colombia Pictures

Dennis Hoppers ikoniska roadmovie Easy Rider, kvalar in på en tredje plats med. Skådespelaren beskriver filmen som en "symbol för jakten på frihet" och beskriver Easy Rider som "väldigt häftig". Att Ewan Mcgregor själv älskar att åka motorcykel gör saken inte sämre.

4. Min vän Harvey (1950)

Harvey
James Stewart och hans osynliga kaninkompis. Foto: Universal Pictures.

På en fjärde plats hittar vi denna udda pärla om en man som har en osynlig jättekanin till bästis. "Jag har alltid älskat Harvey eftersom Jimmy Stewart är en av mina absoluta favoritskådespelare. Jag tycker att det är en otrolig prestation han bjuder på. En väldigt rörande sådan. Det är en riktigt älskvärd karaktär som han måste spela."

5. Hajen (1975)

Jaws
Foto: Universal Pictures.

Att Steven Spielbergs dunderhyllade mästerverk Hajen dyker upp som en favorit kommer nog inte som en överraskning. Det är trots allt en av de mest perfekt skapade filmerna någonsin. Eller som Ewan McGregor beskriver det: "En enorm, briljant gjord film med rika karaktärer och kraftig spänning".

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL