K-dramas for dummies – en snabbguide

K-dramas for dummies – en snabbguide

Filmtopp
27 juni 2024 kl. 14:00

Introduktionskurs till K-dramas

Sneglar du på det stora utbudet koreanska serier som dykt upp utan att veta var du ska börja? Lugn, här är nybörjarguiden som hjälper dig ta det första steget mot att bli en expert på K-drama.

Har du upptäckt den koreanska vågen av tv-serier som sköljer över världen? Dock gör de så utan att dränka något annat än möjligen tristess, för K-dramas har något för alla filmälskare. Du som vill ha tips för nybörjare har kommit rätt, eftersom jag kommer att lista några av de mer sevärda, men först en liten introduktionskurs:

  • Huvudpersonerna i K-dramas är nästan alltid en kille och tjej runt 30 år gamla, men de beter sig som om de var yngre då romantiken är ganska oskyldig. 30 är det nya 16-ish, typ. De ser också yngre ut, (koreaner lägger ner mycket tid och pengar på hudvård). Birollsinnehavarna är oftast deras bästa vänner som även de hittar kärleken.
  • En K-drama-säsong är nästan alltid på 16 episoder. Varje episod är lite över en timme så var beredd på att det tar en stor del av din fritid om du väl har påbörjat en serie. En del K-drama-fans försöker trots detta sig på att köra tittar-maraton och slutföra en serie på ett dygn.
  • Serierna fokuserar helhjärtat på vänskap, familjen och jobbet, så efter en del asiatiskt dramatittande känns amerikanska filmer mest som CGI-fjant som mest handlar om individens jakt på pengar, ära och sex. Överhuvudtaget förekommer CGI ganska sparsamt, det kompenseras istället av exceptionellt skådespeleri.
  • Serierna har speciella låtar som förstärker handlingen och återkommer i flera episoder, oftast är musiken K-pop.
  • Handlingen är ofta långt ifrån realistisk, men man får trots det kunskap om den koreanska kulturen, maten etc. av tittandet.
  • Nu när du vet att K-dramas är mer än Squid Game så kommer här några förslag på bra serier, i olika genrer, för nybörjare:

Det traditionella

Det koreanska draman gör bäst och är mest kända för är romcoms. K-dramas är romantikens mästare. En av de mest uppskattade inom genren är Business Proposal. Serien handlar om en tjej som med avskräckande skådespeleri brukar skrämma iväg sin väninnas blinddejter…till dess att dejten visar sig vara hennes egen chef. Då hon har låtsats att vara sin väninna på dejten leder detta såklart till roande förvecklingar, invecklade förklaringar och utvecklad romantik.

Finns att hitta på Netflix.

All of Us Are Dead
"All of Us Are Dead". Foto: Netflix.

Zombies

Gillar du istället skendöda så kan du kolla in All of Us Are Dead, en zombie-serie som utspelar sig i high-school-miljö där eleverna använder sig av allehanda skolmaterial för att skydda sig från zombie-attacker. Givetvis spirar lite romantik i korridorerna.

Även denna serie finns på Netflix.

Historiska draman

Historiska draman handlar i K-drama alltid om Korea och då staten Joseons era (slutet av 1300-talet och 500 år framåt). En otroligt rolig serie i denna genre är Mr. Queen som handlar om en manlig kock från nutiden som genom ett byte av kropp och själ hamnar i Joseontiden som kejsarinna. Denna växling av tid och kön leder till komiska situationer där huvudpersonen snabbt måste anpassa sig till sin nya kropp, samtidigt som hen lär sig överleva i det kejserliga hovet.

Håll utkik efter var du kan streama "Mr. Queen" här.

Fantasy

Även om fantasy inte är min kopp te så är Goblin inte alls blaskig. Serien kallas även för Guardian: The Lonely and Great God, Den handlar om den odödlige Kim Shin som behöver en dödlig (fast levande) brud till att dra ut ett osynligt svärd ur hans torso och på det sättet ända hans utdragna liv.

Finns på Viki Rakuten, gratis app för asiatiska filmer.

Crash Landing on You
"Crash Landing on You". Foto: Netflix.

Min favorit

…eller rättare sagt en av dem, är Crash Landning on You som handlar om en karriärskvinna som under ett reklamjippo där hon hoppar fallskärm fångas av nordliga vindar som för henne till Nordkorea. Snart fläktar även kärlekens vind, men kärlek mellan Nord och Syd innebär komplicerade komplikationer.

Finns på Netflix.

Back to School

Många K-dramas utspelar sig i skolmiljö och en av de mest populära är True Beauty, inte minst för att den manliga karaktären spelas av skådespelaren/sångaren Cha Eun-Woo som är mycket beundrad av sina många fans. Handlingen är kortfattat, ful ankunge (kvinnliga karaktären) tar av glasögonen och tar på sig smink och genom detta förvandlas till en vacker svan.

Håll utkik efter var du kan streama "True Beauty" här.

The Worst of Evil
"The Worst of Evil". Foto: Disney+

Krim-thrill

Är inte min favorit-genre, så jag kan inte säga att jag har någon favorit än, men för er som gillar denna underavdelning så ska The Worst of Evil vara bra. Berätta gärna vad du tycker.

Finns på Disney+.

Corina Leth

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL