Tre Bortglömda Jim Carrey-pärlor!

Jim Carreys 11 bästa filmer

Eric Diedrichs
01 juli 2022 kl. 18:07

Fånigt, sorgligt och alldeles underbart

Att samla Jim Carreys bästa filmer är ingen enkel uppgift – särskilt inte när man bestämt sig för att bara plocka fram elva stycken. Med kniven mot strupen har Eric Diedrichs tagit sig an det svettiga uppdraget.

Låt oss få det överstökat – det finns ingen skådespelare som Jim Carrey, karl är en naturkraft utan motstycke. Så, nu är det sagt. Under åren har det blivit många minnesvärda roller och ett oändligt många gapskratt (men också en och annan tår).

För att underlätta urvalsprocessen något, har jag valt att presentera filmerna i kronologisk ordning. Att ranka dem vore otänkbart. Kul att notera är skådespelarens sinnessjuka genombrottsår, 1994. Tre stycken klassiker blev det och resten är historia.

Jim Carreys 11 bästa filmer

Den galopperande detektiven (1994)

Ace Ventura
Foto: Nordisk Film.

Regi: Tom Shadyac
Genre:
Komedi
Med:
Jim Carrey, Courntey Cox, Sean Young m.fl.

Detektiven som hittar dina försvunna husdjur är här – och han är helt galen. Med dunder och brak (och en talande bak) gör Jim Carrey en helvild rolltolkning som skulle reta gallfeber på många, men också locka många, många skratt. Startskottet på komikerns ikoniska genombrottsår!

Finns på: Netflix, C More, SF Anytime m.fl.

The Mask (1994)

The Mask
Foto: Sandrew Metronome.

Regi: Chuck Russell
Genre:
Komedi
Med: Jim Carrey, Cameron Diaz, Peter Greene m.fl.

I The Mask fortsatte Jim Carrey att chocka världen med sin SINNESSJUKA kroppskontroll. Här som den trötte bankmannen vars liv tar en vändning när han hittar en mystisk trämask. Cameron Diaz gör sin första roll och vips var ännu en stjärna född. Lysande blandning av CGI och praktiska effekter, bör tilläggas.

Finns på: HBO Max, Viaplay (hyr), SF Anytime m.fl.

Dum & dummare (1994)

Dum och dummare – Vem är egentligen dummast?
I en av Jim Carreys bästa filmer möter vi hans mest pantade karaktär. Foto: SF Studios.

Regi: Peter & Bobby Farrelly
Genre:
Komedi

Dum, dummare, dummast. Vem som är mest blåst av den ikoniska duon Harry och Lloyd går att diskutera länge (vilket det gjorts flitigt här på redaktionen). Den tredje och bästa filmen från Jim Carreys genombrottsår är lika korkad som bra, och det är inte lite det! Störtförälskad bestämmer sig taxichaffisen Lloyd för att hitta sin livs kärlek. Det blir en oförglömlig resa till Aspen.

Finns på: HBO Max, Viaplay (hyr), SF Anytime m.fl.

The Cable Guy (1996)

Cable guy
Foto: Columbia TriStar Films.

Regi: Ben Stiller
Genre:
Komedi
Med:
Jim Carrey, Matthew Broderick, Leslie Mann, Jack Black m.fl.

Okej, jag vet att många inte gillar The Cable Guy men i min mening är detta tveklöst en av Jim Carreys bästa filmer. Se om den och njut av hans klockrena, tragikomiska figur – en rubbad kabelinstallatör som kväver en av sina kunder med oönskad kärlek – på stalkernivå. Medan många kliar sig på huvudet, skrattar jag så att jag gråter.

Finns på: Viaplay (hyr), SF Anytime, Google Play m.fl.

Liar Liar (1997)

Liar Liar
Foto: UIP.

Regi: Tom Shadyac
Genre:
Komedi
Med:
Jim Carrey, Cary Elwes, Jennifer Tilly m.fl.

Tänk dig att vara advokat och tappa ALL förmåga att ljuga? Den mardröm går Jim Carrey igenom i denna familjeklassiker. Under 24 timmar måste han berätta sanningen OM ALLT efter att hans sons födelsedagsönskan magiskt nog går i uppfyllelse.

Finns på: Viaplay (hyr), SF Anytime, Google Play m.fl.

The Truman Show (1998)

The Truman Show
Foto: UIP.

Regi: Peter Weir
Genre:
Drama
Med:
Jim Carrey, Laura Linney, Ed Harris m.fl.

Denna närmast mytomspunna föregångare till reality-TV har blivit ikonisk av flera anledningar. För första gången sedan genombrottet får också Jim Carrey visa upp att han är en utmärkt dramaskådespelare. Mycket sevärd och skrämmande aktuell.

Finns på: Netflix, Amazon Prime Video, Paramount+ m.fl.

The Man on the Moon (1999)

Man on the Moon
Foto: Studio S Entertainment.

Regi: Miloš Forman
Genre:
Drama
Med: Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti m.fl.

Om Jim Carrey började visa upp sin begåvning för drama i The Truman Show, gick han all in i Gökboet-regissören Miloš Formans biopic om den ikoniska komikern Andy Kaufman. Man on the Moon är ett lysande drama där Carrey fullständigt blev ett med sin karaktär. Passa även på att se Netflix-dokumentären Jim & Andy, som handlar om den galna inspelningsprocessen.

Finns på: DVD/Blu-ray

Mina jag & Irene (2000)

Mina jag & Irene
När Hank är framme går ingen säker. Foto: 20th Century Fox.

Regi: Peter & Bobby Farrelly
Genre:
Komedi
Med:
Jim Carrey, Renée Zellweger,  Robert Forster, Richard Jenkins m.fl.

En dag brister det för den otroligt harmlöse småstadspolisen Charlie. För att hans hjärna ska hantera krisen väljer den att splitta hans personlighet – in kliver Hank, ett hänsynslöst alter ego. Problem blir det när "både" Charlie och Hank fattar tycke för Irene (Zellweger). Idiotisk film, men en mycket rolig sådan.

Finns på: Google Play, Viaplay (hyr), SF Anytime m.fl.

Lemony Snickets berättelsen om syskonen Baudelaires olycksaliga liv (2004)

Jim Carrey i Lemony Snickets
Jim Carrey i sin bästa roll. Foto: UIP.

Regi: Brad Silberling
Genre:
Äventyr, Komedi
Med: Jim Carrey, Emily Browning, Meryl Streep, Jude Law m.fl.

När man pratar om Jim Carreys bästa filmer och särskilt hans bästa roller, kommer nästan alltid Eternal Sunshine of the Spotless Mind i toppen. Och ja, det är nog hans bästa film, men hans bästa roll är den som greve Olaf i denna märkligt förbisedda pärla.

Lemony Snickets är en mystisk familjesaga om tre föräldralösa barn som tvingas bo hos sagda greve (en mycket avlägsen släkting), men deras liv visar sig snabbt bli allt annat än enkelt – han har fast besluten att skicka dem till efterlivet och lägga vantarna på familjearvet.

Finns på: Comhem Play, Google Play, SF Anytime m.fl.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2007)

Kate Winslet och Jim Carrey i Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Foto: Universal Pictures.

Regi: Michel Gondry
Genre:
Drama, Sci-fi
Med:
Jim Carrey, Kate Winslet, Elijah Wood m.fl.

Efter ett manus av Charlie Kaufman ser vi här Jim Carrey och Kate Winslet som ett nysplittrat par. När han får veta att hon har gått till ett företag som kan radera ens minnen och suddat ut deras relation, bestämmer han sig för att göra detsamma. Men under raderingsprocessen inser han att han vill behålla sina minnen, något som blir startskottet på ett hjärtskärande och drama olikt allt du någonsin sett.

Finns på: DVD/Blu-ray

Sonic the Hedgehog (2020)

Sonic the Hedgehog
Foto: Paramount Pictures.

Regi: Jeff Fowler
Genre:
Action, Komedi
Med: Ben Scwartz, Jim Carrey, James Marsden m.fl.

Det duggar knappast tätt med nya och bra Jim Carrey-filmer, skådespelaren har trots allt mer eller mindre gått i pension, men Sonic är faktiskt en riktigt bra TV-spelsadaption. Här spelar han den ondskefulle Dr. Robotnik och stjäl hela showen.

Finns på: Google Play, SF Anytime, Viaplay (hyr)

Detta var min lista på Jim Carreys bästa filmer. Det var inte helt enkelt att välja och några pärlor fick inte komma med, men jag är ändå nöjd med resultatet. Låt oss nu hoppas att han väljer att göra lite fler filmer, för snacka om vilken unik begåvning han är.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL