Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Brad Pitt i Ad Astra

Filmen Brad Pitt ångrar att han gjorde

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
30 juni 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
30 juni 2022

Ändrade sin karriär efter upplevelsen

Oscarsvinnaren Brad Pitt har många minnesvärda roller i bagaget. I en intervju med New York Times, berättar han däremot att det finns en film som han inte direkt är stolt över.

Bioaktuell med actionfilmen Bullet Train, som släpps den 5 augusti, har Brad Pitt nu 82 film- och serieroller på sitt CV. Under åren har han visat sig ha en gåva för att nosa fram ruggigt bra projekt, där några av de givna favoriterna är titlar som: Thelma & Louise (1991), True Romance (1993), En vampyrs bekännelse (1994), Se7en (1995), De 12 apornas armé (1995), Fight Club (1999), Snatch (2000), Ocean's Eleven (2001), Babel (2006), "Jesse James" (2007), Burn After Reading (2008), Inglourious Basterds (2009), The Tree of Life (2011), Moneyball (2011), The Big Short (2015), Once Upon a Time in Hollywood (2019) och Ad Astra (2019).

Överväger att sluta skådespela

Filmlista – Brad Pitts bästa roller
Brad Pitt som Jesse James. Foto: Sandrew Metronome.

Nyligen kunde vi rapportera att snart 60-åriga Brad Pitt börjar se slutet på sin karriär som skådespelare. Istället vill han fokusera på att producera projekt, något han också har visat sig ha en begåvning för. 2006 producerade han Martin Scorseses The Departed, andra framgångsrika satsningar har varit Kick-Ass (2010), 12 Years a Slave (2013) och Moonlight (2016).

Rollen Brad Pitt tvingades göra

Troja.
Brad Pitt som Akilles i "Troja". Foto: Warner Bros.

Men trots sin stora begåvning finns det åtminstone ett projekt som Brad Pitt öppet berättat att han har mycket svårt för, nämligen Wolfgang Petersens blockbuster Troja från 2004. Baserad på Homeros förevigade diktverk Iliaden, ser vi här Brad Pitt i rollen som den mytomspunne hjälten Akilles, som strider i det legendariska Trojakriget. I andra roller ser vi Orlando Bloom, Eric Bana, Brian Cox och Diane Kruger. Utöver att han ångrar filmen, berättar stjärnan att han tvingades in i filmen:

– Jag var tvungen att göra Troja eftersom, jag antar att jag kan säga det här nu, jag drog mig ur en annan film och behövde göra något förs studion. Så jag placerades i Troja. Det var inte smärtsamt, men jag insåg att sättet filmen berättades på var inte så som jag ville att det skulle vara. Jag gjorde mina egna misstag i den, säger Brad Pitt till New York Times.

Troja
Foto: Warner Bros.

– Vad försöker jag säga om Troja? Jag kunde inte lämna mitten av bildrutan, det gjorde mig galen. Jag blev bortskämd när jag arbetade med David Fincher. Det finns ingen lätthet med Wolfgang Petersen. Das Boot är en av tidernas bästa film, men någonstans på vägen blev Troja ett kommersiellt ting. Varje bild skrek "Här är hjälten!", det fanns ingen mystik.

Filmen fick inte bara ett ljummet mottagande utan fick också Brad Pitt att ändra hur han valde sina projekt:

– Det var verkligen en vändning med Troja. Jag var besviken på filmen. När man försöker klura ut sin karriär, får man många råd. Folk säger till dig att du ska göra det här, medan andra säger det där. Det fanns en avgörande film jag aldrig fick göra, To the White Sea av bröderna Cohen. Vi fick grönt ljus, men så lades projektet ner. Sedan dök ett annat intressant tillfälle upp, men så blev jag övertalad: "Nej, du måste göra det här istället. Du kan göra dina konstprojekt senare." Det slutade med att jag tog det rådet, säger Brad Pitt till New York Times.

Efter arbetet med Troja bestämde sig Brad Pitt för att han inte längre kommer att komprimera sin artistiska integritet. Något vi i dag är mycket glada för.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL