Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Dum och dummare – Vem är egentligen dummast?

Dum och dummare – Vem är egentligen dummast?

Fredrik Edström | Krönika
15 december 2020
Fredrik Edström | Krönika
15 december 2020

Harry eller Lloyd?

Vi går till botten med ett av filmhistoriens tyngsta mysterium - Vem är egentligen dummast i "Dum och dummare"?

Dum och dummare – Vem är egentligen dummast?
Foto: New Line Cinema

Jag är förmodligen inte ensam om att 1994-års übersuccé, Dum och dummare, utgjorde en humor-måttstock för mig som barn. Jeff Daniels och Jim Carreys enskilda och kombinerade karisma framkallade ofta så kraftiga skrattsalvor att regelbundna byten av underkläder var vardag i mitt barndomshem. Dumhet var sannerligen en humoristisk guldgruva.

Därför glädjer det mig nu att som ansvarstagande och emotionellt fullvuxen äntligen lösa gåtan som gäckat mig sedan barnsben: vem är egentligen dummast i den dynamiska duon? Denna ytterst djupgående analys kommer att bestå av fem olika delmoment som var för sig fokuserar på en specifik sorts dumhet. Bäst av fem vinner! Må trögaste karl vinna!

Moment 1: Fysisk dumhet/klumpighet

Jim Carrey med duva på huvudet.
Foto: New Line Cinema

Att likställa klumpighet med dumhet kan tyckas en smula provokativt. Dock vidhåller jag att en tjomme som vurpar i en rulltrappa eller råkar skalla ett antikt vitrinskåp ser dum ut och därför kvarstår också tävlingsmomentet.

Delmoment ett blir dock knappt en tävling. Jim Carreys Lloyd Christmas krockar förvisso med limosintaxi, faller handlöst ut på en flygbana och låser in sin egna plånbok i tidningsautomaten, men han får se sig besegrad. Jeff Daniels Harry Dunne har ett ess i rockärmen utöver att råka sätta fjutt på sina skidpjäxor och slunga salt på biffiga bonnlurkar. Givetvis pratar jag om sammandrabbningen mellan en viss tunga och en frostig stople. Därför kniper Harry tävlingens första delmoment.

Lloyd: 0

Harry: 1

Moment 2: Allmänbildning

Jeff Daniels och Jim Carrey
Foto: New Line Cinema

I rond två undersöker vi allmänt kunnande och vem som har mest koll på den samtida kontext de befinner sig i.

Harry Dunne är inget geni utan tycks genuint överraskad när hans kärleksintresse äger båda sina skidor. Även i det här fallet spelar hans okunskap om att frost + saliv = dåligt till hans nackdel, men Lloyd Christmas tar priset. Christmas blir hysteriskt lycklig av vetskapen att Lance Armstrong äntligen landat på månen, tycks bombsäker på att fjälliga Aspen ligger i Kalifornien och tillskriver Österrike en australiensisk dialekt. Grattis Lloyd, du vann rond två!

Harry: 1

Llyod: 1

Moment 3: Social kompetens

En obekväm biltur
Foto: New Line Cinema

Innan du sätter din dubbla espresso i vrångstrupen vill jag först klargöra: detta är inte ett lustiggörande av människor med diagnoser! Jag hyser enorm respekt för alla med sociala svårigheter och likställer inte detta med dumhet på minsta lilla plan.

Vår duo är inte några sociala genier och kör sitt race oavsett kontext. Att utsätta en främmande och ganska bastant bilgäst för "the most annoying sound in the world" är gränslöst dumt och att dra ett "bullshit"-skämt på en överklasstillställning når samma idiotiska höjder. Dock tar Jim Carrey återigen priset eftersom Lloyd är så vansinnigt otrevlig och barnslig i sina sociala åtaganden.

Llyod: 2

Harry: 1

Moment 4: Rationellt beslutsfattande

Hundbilen från dum och dummare
Foto: New Line Cinema

Dumhet leder sällan till rimliga och konstruktiva beslut. T.ex. Harrys projekt att täcka sin bil i en heltäckande hunddräkt är ett enastående kortsiktigt och dumt beslut. Att sedan tokköra med utställningshundar och mängder av senap- och ketchupflaskor i baksätet är, ja, en smula puckat.

Lloyd är inget ljushuvud heller, men hela hans varelse är genomsyrad av slughet och en tydligare tankeprocess. Visst, pottfrisyren genererar sällan de resultat han förväntar sig, men processen från beslut till handling är tydligare.

Lloyd: 2

Harry: 2

Moment 5: Emotionell dumhet och bristande empati

Jeff Daniels ser förvånad ut
Foto: New Line Cinema

Här råder det inget tvivel what so ever. Harry Dunne är inte på något vis en emotionellt högt stående varelse, men hans snedsteg känns ofta mänskliga och barnsligt naiva.

Lloyd Christmas däremot, är emotionellt trasig. Manipulativ och elak räddar han alltid sitt eget skinn på bekostnad av andras. Han lurar i sin kompis laxermedel innan sin storslagna dejt och lurar samma vän att han är rullstolsbunden i inte mindre än 20 år! Som grädde på moset säljer han även en stendöd fågel till en blind unge. Jim Carreys karaktär angränsar skrämmande ofta en anti-social personlighet, som i folkmun kallas för psykopat!

Lloyd: 3

Harry: 2 

Och vår vinnare är...

Foto: New Line Cinema

Grattis Lloyd Christmas! Du står överst på den puckade täppan! Jim Carreys karaktär har sannerligen trillat från trög-trädet och slagit i samtliga grenar på vägen ner. Harry framstår ofta som en välvillig bebis i sin dumhet - du har dumhet flödande i dina ådror, i varenda liten vrå av din avlånga och överrörliga kropp.

För fler krönikor --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL