Bra komedier – Filmtopp tipsar om moderna guldkorn!

Bra komedier – Filmtopp tipsar om moderna guldkorn!

Filmtopp
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 10:49 | Publicerad 17 april 2016 kl. 16:00

Sevärda komedier från 2010-talet!

Många anser att det finns en brist på bra komedier, men den här listan visar det motsatta! Hugg in i denna ranking av modern komedifilm.

22 Jump Street (2014)

Jonah Hill och Channing Tatum i "22 Jump Street"
Jonah Hill och Channing Tatum i "22 Jump Street" Foto: AB Svensk Filmindustri

Handling: Premissen för 22 Jump Street är simpel: De två poliserna och tillika bästa vännerna Schmidt (Jonah Hill) och Jenko (Channing Tatum) får i uppdrag att infiltrera ett lokalt college i jakt på langaren av den senaste campusdrogen. Uppdraget försvåras av distraktioner som kommer med collegelivet; fester, studentföreningar och nya relationer. Deras driftande fokus från uppdraget är något deras hetlevrade chef, kapten Dickson (Ice Cube), är allt annat än förtjust över.

LÄS MER: Skådespelerskan i 22 Jump Street har en ljus framtid

Varför du ska se den: 22 Jump Street missar sällan ett tillfälle att driva med sig själv och genren i stort med välskriven meta-humor. Den på förhand omaka duon Channing Tatum och Jonah Hill har tillsammans en komisk timing som kan mäta sig med de allra bästa inom buddy cop-genren. De tar allt som fungerade så väl i föregångaren och höjer det till nya nivåer. Ett måste för fans av komedifilm.

Spy (2015)

Ensemblen i "Spy" en komedifilm.
Foto: Twentieth Century Fox AB

Handling: Melissa McCarthy spelar en CIA-analytiker som efter sin partners mystiska försvinnande frivilligt lämnar skrivbordet och beger sig ut på fältet för att infiltrera den illegala vapenhandeln och ta reda på vad som hänt sin partner.

Varför du ska se den: En film som driver friskt med James Bond-genren utan att bli alltför parodisk. En smart komedi som lyfter fram McCarthys starkaste sidor som malplacerad fisk med självdistans, i ett hav fullt av hajar som tar sig själva på stort allvar. Jason Statham gör sin tveklöst roligaste roll som en slags parodi på tidigare roller.

Bad Neighbours (2014)

Set Rogen och Zack Efron i "Bad Neighbours 2" – en skön komedifilm.
Foto: United International Pictures AB

Handling: De nyblivna föräldrarna Mac (Seth Rogen) och Kelly (Rose Byrne) får nya grannar i området och upptäcker till sin fasa att det är en studentförening bestående av femtio testosteronstinna collegegrabbar. Det inleds snart ett krig mellan grannarna där studentföreningens ordförande Teddy (Zac Efron) inte skyr några medel för att säkra sin legendariska status. 

Varför du ska se den: Bad Neighbours visar på ett humoristiskt sätt hur livets prioriteringar kan skifta under årens lopp och vad som kan ske när olika faser i livet konfronteras med varandra. Seth Rogen och Rose Byrnes karaktärer representerar en ”been there - done that”-partygeneration medan Zac Efrons Teddy är i centrum av sin. 

Project X (2012)

project_x_hero1_0
Foto: Twentieth Century Fox AB

Handling: Den blivande sjuttonåringen Thomas Kubb (Thomas Mann) anordnar en fest tillsammans med sina vänner när hans föräldrar åker bort med syftet att höja sin status på skolan och om lyckan sker, få till det med en tjej. 

Varför du ska se den: En modern partyfilm som är filmad ur ett handycam-perspektiv. Temat i sig är inte nyskapande på något vis men filmen tar nya steg i att visa hur långt ungdomar är villiga att gå för att skapa den ultimata festen. Det resulterar i att Project X är en av 2000-talets bästa partyfilmer. 

Due Date (2010)

dude_date
Foto: Legendary Pictures Inc.

Handling: Arkitekten Peter Highman (Robert Downey Jr) är på väg hem till Los Angeles lagom till hans fru ska föda deras barn, när han träffar på den egensinniga Ethan Tremblay (Zach Galifianakis) som sätter hinder för hans resa. De tvingas tillsammans samåka genom landet, en resa som blir allt annat än enkel.

Varför du ska se den: Zach Galifianakis gör det han gör bäst, spelar en udda karaktär vars beteende ställer till det för omgivningen. Due Date är en skön roadtrip-film med såväl humor som hjärta.

Baksmällan 2 (2011)

The_Hangover_Part_II_9
Foto: Legendary Pictures Inc.

Handling: The ”Wolfpack” från föregångaren är tillbaka och befinner sig nu i Thailand där Stu (Ed Helms) ska gifta sig. Efter en natt fylld av minnesluckor måste Phil (Bradley Cooper), Stu och Alan (Zach Galifianakis) återigen pussla ihop vad som egentligen hände under nattens lopp.

Varför du ska se den: Baksmällan 2 är som en uppskruvad variant av den första filmen, konceptet känns igen och funkar fortfarande bra men ger inte samma nyskapande känsla som sin föregångare. Med det sagt bjuder filmen på en hel del skratta-rakt-ut-scener och är given för fans av första filmen. 

This is the End (2013)

En del av ensemblen i "This is the End"
Foto: United International Pictures AB

Handling: Hollywood-skådisen James Franco bjuder in sina vänner Seth Rogen, Jay Baruchel, Jonah Hill och andra celebriteter till fest när plötsligt jordens undergång infinner sig. Tillsammans försöker de hitta ett sätt att ta sig igenom apokalypsen, något som verkar vara en utmaning alltför stor för de kära vännerna.

Varför du ska se den: Mer meta-humor än såhär blir det knappast. James Franco och övriga i ensemblen spelar parodiska versioner av sig själva och gör det med sådan självdistans att det är svårt att låta bli att skratta.

The Wolf of Wall Street (2013)

Leonardo DiCaprio i "The Wolf of Wall Street"
Foto: United International Pictures AB

Handling: The Wolf of Wall Street är en komedi som baseras på den sanna historien om Jordan Belfort (Leonardo Dicaprio), en börsmäklaren som genom sitt skarpa sinne för affärer och förmåga att manipulera steg till ett framgångsfullt liv i glamor. Droger, prostitution och vilda fester är ständiga inslag i Jordans turbulenta vardag och en dag kommer lagen och knackar på hans dörr.

Varför du ska se den: Regisserad av ingen mindre än geniet Martin Scorsese, som visar att han även bemästrar filmer i mer komisk anda. Filmen vågar vara kontroversiell och är i lika delar tragisk som gapflabbande rolig. Dicaprio gör en mästerlig roll och pendlar mellan charmig och dräglig där den absoluta toppen nås vid en viss bilscen.

Horrible Bosses (2011)

HorribleNew
Foto: New Line Cinema Corp.

Handling: De tre vännerna Nick (Jason Bateman), Dale (Charlie Day) och Kurt (Jason Sudeikis) har alla ett gemensamt problem: fruktansvärda chefer som de anser förstör deras liv. Det är dessutom ekonomiskt svåra tider i landet och chansen att hitta ett nytt jobb känns avlägsen. Istället kokar de tillsammans ihop en plan över att mörda sina chefer och anlitar en mord-konsult (Jamie Foxx) för underlätta jobbet.

Varför du ska se den: Filmens koncept är intressant och humorn fungerar ofta riktigt bra, mycket tack vare den ensemble med skådespelare som återfinns i filmen. Det är uppfriskande att se Kevin Spacey som den oerhört dryga Dave Harken, Colin Farrell som den drogmissbrukande sonen som ärver företaget efter pappa och Jennifer Aniston som tandläkaren som tar varje tillfälle i akt att sexuellt trakassera sin underordnade.

Rickard Axelsson

Har du några fler bra komedier att tipsa om?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL