Alla Stephen Kings böcker som blivit filmer

Stephen King listar sina 5 bästa berättelser

Filmtopp
Uppdaterad 20 oktober 2023 kl. 22:10 | Publicerad 14 juni 2022 kl. 14:06

Nämns din egen King-favorit?

Vilka är Stephen Kings bästa berättelser enligt King själv? Det behöver du inte längre fundera över – författaren har nämligen listat dem!

Stephen King har skrivit otaliga romaner och noveller genom åren, och en mängd av dem har blivit framgångsrika filmer. Men frågan är vilka av sina berättelser som Stephen King anser vara de bästa? I en intervju med The Late Show with Stephen Colbert fick författaren frågan om vilka som är hans egna favoriter bland hans berättelser. King var då snabb på att rada upp dem – och det är ännu inte alla som fått en adaption på bioduken.

Stephen King listar sina 5 bästa berättelser

Survivor Type

Den första berättelsen King tar upp är Survivor Type, en novell om en kirurg som blir strandsatt på en ö och måste göra vad som krävs för att överleva, även om det innebär att skära bort och äta delar av sig själv. När King tidigare uttalat sig om berättelsen har han bland annat sagt följande: 

– Vad gäller noveller tycker jag bäst om de hemska. Men Survivor Type går lite för långt, även för mig. 

Survivor Type har ynglat av en kortfilm men inväntar ännu sin stora filmatisering. 

Lida

Stephen King listar sina 5 bästa berättelser
Foto: Columbia Pictures.

Filmen från 1990 lyfts ofta fram som den kanske bästa Stephen King-filmen av dem alla, och boken är inte dum den heller. Frågar du Stephen King, så är berättelsen om en författare som blir tillfångatagen av sitt största fan en av hans starkaste stunder. 

Lisey’s Story

Den tredje berättelsen Stephen King listar som en av sina bästa är Lisey's Story. Den handlar om en änka till en berömd författare som upptäcker att han lämnat efter henne en skattjakt. Samtidigt försöker diverse parter få tag på hans opublicerade manuskript. Snart dyker också en stalker upp i hennes liv, som får för sig att hon själviskt håller hennes döda makes berättelser borta från omvärlden.

Lisey's Story fick förra året en miniserie på Apple TV+ med Julianne Moore, Clive Owen och Jennifer Jason Leigh.

The Body

Stephen King listar sina 5 bästa berättelser
Foto: Columbia Pictures.

Det enda dramat som tas upp när Stephen King listar sina 5 bästa berättelser. The Body släpptes 1982 och är den bok som filmklassikern Stand By Me bygger på. Storyn följer ett ungt kompisgäng som får höra att kroppen tillhörande en försvunnen pojke finns någonstans ute i skogen. De beger sig för att försöka hitta kroppen och längs vägen lär de sig om sig själva, betydelsen av vänskap och behovet av att stå upp för det som är rätt.

Billy Summers

Den sista filmen att nämnas på Stephen Kings lista är en av hans senaste böcker, Billy Summers, som handlar om en skicklig men någonstans välmenande yrkesmördare på väg att lämna sitt mörka yrke bakom sig – det saknas bara ett sista jobb. En tvivelaktig hjältes försök till försoning. Det återstår att se när vi får se den här storyn filmatiserad.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL