Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Fight Club

13 filmer som garanterat lurar dig på slutet

Oscar Pettersson | Lista
05 november 2022
Oscar Pettersson | Lista
05 november 2022

Minnesvärda filmer med en oväntad twist

Genom filmhistorien har flera minnesvärda filmer gjorts där en oväntad twist väntar på slutet som fått åskådarens huvud att explodera av frågetecken. Nedan följer en lista på 13 filmer som garanterat lurat de flesta.

Filmerna i listan bygger självklart upp till sina twistar med hintar som finns att upptäcka när man ser dem en andra gång – men tro inte på alla som säger att de såg slutet komma när de såg filmen första gången, åtminstone inte i dessa fall...

13 filmer som garanterat lurade dig på slutet (utan inbördes ordning)

1. The Prestige (2006) 

Regi: Christopher Nolan. I rollerna: Christian Bale, Hugh Jackman m.fl.

Filmens slut hintas redan i första scenerna då två identiska svarta katter springer efter varandra genom hattar på marken.

I slutet av 1800-talets London var Robert Angier (Jackman) och Alfred Borden (Bale) vänner. Men när Angiers fru dör i en hemsk olycka på scen beskylls Borden för hennes död och de två vännerna blir därefter fiender. Åren går och Angier och Borden blir rivaliserande scenmagiker som gör allt för att sabotera den andres framträdanden medan de samtidigt försöker skapa den ultimata illusionen.

När Borden utför ett framgångsrikt trick på scen där han ser ut att teleportera sig själv från en plats till en annan, blir Angier besatt och offrar allt för att försöka avslöja sin konkurrents hemligheter och skapa sin egen teleporterande illusion. Lyckas någon av dem verkligen med att teleportera sig själva på scen? I så fall hur?

Finns på: Viaplay

2. The Game (1997)

Regi: David Fincher. I rollerna: Michael Douglas, Sean Penn m.fl.

Nicholas Van Orton (Douglas) är en mycket framgångsrik bankman i San Francisco, men han är även en ensamvarg som till och med tillbringar sin födelsedag helt ensam. När han fyller 48 år återvänder plötsligt Nicholas bror som försvann för flera år sedan.

Brorsan ger Van Orton ett kort som ger inträde till ovanlig underhållning som tillhandahålls av något som kallas Consumer Recreation Services (CRS). Van Orton får då en möjlighet att delta i ett mystiskt spel, men hans liv vänds upp och ner när han börjar ifrågasätta om det egentligen är en dold konspiration. 

Är allt bara ett spel, eller är det en konspiration för att få honom dödad?

Finns på: Viaplay, Prine Video, SkyShowtime

3. Shutter Island (2010)

Regi: Martin Scorsese. I rollerna Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo m.fl.

År 1954 ska Teddy Daniels (DiCaprio) undersöka försvinnandet av en patient som rymt från Shutter Islands Ashecliff-sjukhus. Daniels har tagit sig an uppdraget av personliga skäl, men snart börjar han tro att han har förts dit som en del av en konspiration av sjukhusets läkare vars behandlingar sträcker sig från oetiska till rent ut sagt olagliga. 

Teddys skickliga undersökningsförmåga ger snart en lovande ledning, men han vägras tillgång till sjukhusets journaler som han misstänker innehåller information för att knäcka fallet. När en orkan avbryter kommunikationen till fastlandet, och fler brottslingar flyr, börjar Teddy tvivla på allt - till och med sitt eget förstånd.

Kan Teddy lyckas övervinna tvivlet om sig själv och i så fall knäcka fallet?

Finns på: Netflix, SkyShowtime, Viaplay, Prime Video

4. Beyond a Reasonable Doubt (1956)

Regi: Fritz Lang. I rollerna: Sidney Blackmer, Dana Andrews m.fl.

Filmen, som fått flera icke lika uppskattade uppföljare, handlar om Tom Garret (Andrews), en reporter som tagit tjänstledigt från sitt jobb. Eftersom Garret har svårt att skriva sin bok föreslår hans chef, förläggaren Austin Spencer (Blackmer) att han i stället ska skriva en fackbok om dödsstraff.

De ger sig ut och konspirerar tillsammans för att få det att se ut som om Garret har begått ett mord på en burleskdansös. Detta görs för att avslöja fel i rättsprocessen och som en del i ett försök till att förbjuda dödsstraff helt. Men lyckas de med sin uppgift? Om inte Garret är skyldig till mordet, vem är då det?

Kan hyras på: Viaplay, SF Anytime

5. Se7en (1995)

Regi: David Fincher. I rollerna: Brad Pitt, Morgan Freeman m.fl.

Två morddetektiver, rookien Mills (Pitt) och veteranen Somerset (Freeman), jagar desperat en seriemördare som använder de sju dödssynderna för att rättfärdiga sina brott. Filmen tar åskådaren från de torterade kvarlevorna av ett offer till nästa offer när sociopaten "John Doe" använder en dödssynd i taget.

Den första synden som används är "frosseri" och mördarens fruktansvärda kapacitet demonstreras grafiskt i de mörka och dämpade tonerna som är karaktäristiska för film noir. Somerset forskar om de sju dödssynderna i ett försök till att förstå mördarens tillvägagångssätt, medan den mer impulsiva Mills hånar hans försök till att komma in i huvudet på en mördare.

Men frågan är: Vem är John Doe och hur nära detektiverna arbetar han?

Finns på: HBO Max, Viaplay (Hyr), Google Play (Hyr)

6. The Sting (1973)

Regi: George Roy Hill. I rollerna: Paul Newman, Robert Redford m.fl.

Johnny Hooker (Redford), en mindre svindlare, stjäl omedvetet från den ökända brottslingen Doyle Lonnegan när han utför sin vanliga rutin på gatan. Lonnegan kräver tillfredsställelse för förolämpningen och får då Hookers partner dödad. Hooker flyr och söker hjälp av Henry Gondorff (Newman) som är en mästare på bedrägeri.

De två svindlarna slår sig samman för att göra det ultimata lurendrejeriet, att stjäla en stor summa pengar av Lonnegan. De utarbetar ett komplicerat upplägg och samlar ihop en grupp andra bedragare som också vill ha en bit av kakan. Insatserna blir dock högre och högre och Hooker och Gondorff måste inte bara hantera Lonnegan, utan även varandra som verkar spela för båda lagen.

The Sting bjuder på en blåsning utan dess like!

Finns att hyra på: Viaplay, SF Anytime, iTunes, Google Play m.fl.

7. Lucky Number Slevin (2006)

Regi: Paul McGuigan. I rollerna: Josh Hartnett, Bruce Willis m.fl.

Den unga Slevin (Hartnett), som precis kommit ut ur duschen, öppnar dörren till en granntjej och tvingas förklara att han är på besök hos sin kompis som bor där. Slevin har haft en dålig vecka, han har blivit rånad och vet inte ens var hans kompis är. Två ligister anländer och eftersom de tror att Slevin är killen som bor där tar de med honom till sin chef, en maffiaboss, vars son har blivit dödad.

Bossen säger åt Slevin att döda sonen till hans rival, en annan maffiaboss. Slevin hamnar då mitt i ett krig mellan två av stadens mest rivaliserande maffiabossar, och under konstant övervakning av både detektiver och lönnmördare måste Slevin få tag i dem innan de får tag i honom.

Har Slevins identitet blivit misstagen och hur gör han för att ta sig ur denna knipa?

Kan hyras på: SF Anytime, Viaplay, Rakuten TV

8. The Usual Suspects (1995)

Regi: Bryan Singer. I rollerna: Kevin Spacey, Benicio del Toro m.fl.

Efter en lastbilskapning i New York arresteras fem småbrottslingar som förs samman vid en till synes slumpmässig polisuppställning. Eftersom ingen av dem är skyldig till kapningen planerar de tillsammans en hämndaktion mot polisen. Allt går bra tills de märker av den legendariska mästerbrottslingen Keyser Sözes närvaro bland dem.

Det står klart att var och en av de fem brottslingarna tidigare har stulit från Söze vid något tillfälle utan att själva veta om det. De måste nu betala tillbaka och får därför ett uppdrag som lämnar 27 män döda i en båtexplosion. Den enda överlevaren (Spacey) berättar om de krångliga händelserna som ledde fram till att den fruktansvärda explosionen urartade.

Men är han verkligen den enda överlevaren? Om Keyser Söze ens existerar, vem är han i så fall?

Kan hyras på: Viaplay, iTunes, Google Play, SF Anytime m.fl.

9. Les Diaboliques (1955)

Regi: Henri-Georges Clouzot. I rollerna: Véra ClouzotSimone Signoret m.fl.

Christina Delassalle (Clouzot) råkar ofta illa ut på grund av sin hänsynslöse make, Michel Delassalle. Christina har ärvt ett pojkinternat som hon och maken driver tillsammans, men det är klart att Michel är den som styr.

Christina och Nicole Horner (Signoret), en av lärarna och Michels tidigare älskarinna, bestämmer sig för att döda Michel tillsammans genom vad de tror är ett perfekt alibi. Christina, som lider av ett allvarligt hjärtproblem, blir livrädd när overkliga saker börjar hända och en pensionerad polisinspektör kommer dit som bestämmer sig för att undersöka fallet. 

Kommer kvinnorna komma undan med mordet och vad har egentligen hänt på riktigt?

Finns på: Cineasterna

10. Primal Fear (1996)

Regi: Gregory Hoblit. I rollerna: Richard Geere, Edward Norton m.fl.

När den unga altarpojken Aaron (Norton) anklagas för det fruktansvärda mordet på en ärkebiskop tar den kända Chicago-advokaten Martin Vail (Geere) Aarons försvar utan kostnad. Den blyga Aaron stammar när han pratar och var en hemlös pojke innan han togs in av biskopen.

I samtal med psykolog avslöjas en annan personlighet hos Aaron och Vail måste därför hitta ett sätt att presenter sin klients tillstånd i den kommande rättegången. Vail är övertygad om att Aaron är oskyldig, men efter att ha upptäckt en video som visar att Aaron kan ha haft goda skäl till att vilja döda ärkebiskopen börjar Vail ifrågasätta den slutsatsen.

Är Aaron skyldig eller inte?

Finns på: Netflix, SkyShowtime

11. The Sixth Sense (1999)

Regi: M. Night Shyamalan. I rollerna: Bruce Willis, Haley Joel Osment m.fl.

För att börja jobba igen efter en hemsk incident för ett år sedan bestämmer sig barnpsykologen Dr. Malcolm Crowe (Willis) för att ta sig an sitt första nya fall med den oroliga åttaåringen Cole Sear (Osment). 

Cole uppvisar samma symptom som Malcolms tidigare patient, men går ett steg längre då han påstår sig ha den mystiska och sällsynta förmågan som gör att han kan se döda. Men Malcolm är skeptisk till om Coles förmåga verkligen existerar och vet därför inte vad han ska tro. Det kända citatet "I see dead people" har väl inte undgått någon.

Är Coles uppenbarelser ett påhitt av en skadad fantasi, eller är det en obestridlig verklighet?

Finns på: Viaplay, Google Play (Hyr), SF Anytime (Hyr) m.fl.

12. Psycho (1960)

Regi: Alfred Hitchcock. I rollerna: Janet Leigh, Anthony Perkins, Vera Miles m.fl.

En sekreterare från Phoenix, Marion Crane (Leigh), är trött på hur livet behandlar henne. Hon kan inte gifta sig med den man hon älskar eftersom de mesta av hans pengar går till underhållsbidrag. Marion ser möjligheten med att komma undan med 40 000 dollar och tyar därför chansen för att kunna starta ett nytt liv.

Hon lämnar staden med pengarna och beger sig till Kalifornien, men trött efter en lång resa stannar hon över natten på det avlägsna "Bates Motel". Marion kommer däremot att få ångra detta beslut när hon får reda på mer och mer om motellets ägares psykopat till mamma. 

Psycho bjuder på ett avslöjande som skakade om hela filmvärlden.

Finns på: SkyShowtime, Viaplay (Hyr), Google Play (Hyr) m.fl.

13. Fight Club (1999)

Regi: David Fincher. I rollerna: Brad PittEdward Norton, Helena Bonham Carter m.fl.

Vad vore en lista som denna utan F***T Club?

En namnlös berättare (Norton) deltar i stödgrupper i ett försök till att lindra sitt sömnlösa tillstånd. När han träffar Marla (Carter), en annan falsk deltagare i stödgruppen, verkar hans liv bli lite mer uthärdligt.

Men när han börjar associera sig med Tyler (Pitt) dras han in i en hemlig slagsmålsklubb och tvåltillverkning. Tillsammans går de två männen utom kontroll och deltar i konkurrenskraftig rivalitet om kärlek och makt.

Den stora frågan lyder: Är Tyler verkligen vem han utger sig för att vara?

Finns på: HBO Max, Disney+, Amazon Prime, Viaplay

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL