KLART: Då har Ridley Scotts Napoleon med Joaquin Phoenix biopremiär

GUIDE: Höstens storfilmer på bio – premiärerna att hålla koll på!

Eric Diedrichs
Uppdaterad 28 augusti 2023 kl. 08:45 | Publicerad 17 augusti 2023 kl. 20:00

Mycket att njuta av i höstmörkret

Biosommaren bjöd på mycket gott, men så tycks även den ruggigare årstiden göra. Filmtopp lyfter fram höstens storfilmer på bio. Så fram med kalendern och börja markera datum!

Efter en sanslös biosommar, som inte bara bjöd på nya äventyr med Turtles, Ethan Hunt och självaste Indiana Jones, utan också Barbenheimer (!!!) och lysande skräck med Talk to Me är det dags att lusläsa biotablån för att se vad som komma skall. Kan höstrusket mäta sig med sommarens popcornfest? Ja, det verkar faktiskt så!

Några spontana favoriter är Oscarstippade Past Lives, Aki Kaurismäkis prisade återkomst Höstlös som faller och Apples megaproduktioner Napoleon och Killers of the Flower Moon. Därtill har vi den svenska katastroffilmen Avgrunden, Lukas Moodyssons Tillsammans 99 OCH Dune: Part Two. För att inte tala om en ny Hunger Games-film.

Jag är taggad till tänderna och det hoppas jag att du är med!

Höstens storfilmer på bio – premiärerna att hålla koll på!

Canceled
Foto: Nordisk Film

Canceled - 25 augusti

Joakim Lundell är tillbaka med en ny skräckfilm, denna gången i regi av Oskar Mellander, som gjorde Andra sidan. Här följer vi spökjägarna Gone Ghosting, som går från kungar till canceled när en för detta kameraman går ut med att de hela tiden fejkat sina paranormala möten. Fast besluten att göra en storartad comeback tar ledaren Alex sitt stukade team till ett hus som sedan länge varit igenbommat på grund av de fruktansvärda händelser som ägt rum där, med planen att låta kamerorna rulla oavbrutet, vad än de kan stöta på…

The Equalizer 3
Denzel Washington i The Equalizer 3. Foto: Sony Pictures

The Equalizer 3: The Final Chapter – 1 september

Sedan han lämnade sitt liv som regeringsanställd hitman har Robert McCall brottats med att komma tillfreds med de fruktansvärda saker han har gjort och funnit botgörelse i att hjälpa de som behöver det. Han känner sig hemma i södra Italien dit han flyttat men upptäcker att hans nya vänner hotas av lokala maffiabossar. När saker blir värre vet McCall vad han måste göra: bli sina vänners beskyddare genom att ta sig an maffian. Denzel Washington och Dakota Fanning återvänder i sina klassiska roller.

The Nun
Skräcknunnan kommer tillbaka i höst. Foto: Warner Bros.

The Nun 2 – 8 september

1956 – Frankrike. En präst mördas. En ondska sprider sig. Uppföljaren till den världsomspännande succén följer syster Irene när hon återigen står öga mot öga med Valak, demonnunnan. Den förra filmen delade publiken, kanske fungerar kusligheterna bättre den här gången?

Tuva Novotny i Avgrunden
Tuva Novotny i Avgrunden. Foto: SF Studios

Avgrunden – 15 september

Vid sidan av det riskfyllda arbetet som säkerhetschef i Kirunagruvan försöker Frigga balansera familjen, den nya kärleken Dabir och ett ex som inte vill släppa taget. Men när marken plötsligt börjar skaka under deras fötter spelar livspusslet ingen roll och kampen för att inte dras ner i avgrunden börjar. Något så ovanligt som en svensk katastroffilm!

Mord i Venedig
Foto: Disney

Mord i Venedig – 15 september

Inte långt efter andra världskrigets slut beger sig superdetektiven Hercule Poirot in i en skräckinjagande värld. Trots att han egentligen har har gått i pension dras han in i ett ruggigt och mystiskt fall under en seans – när en av deltagarna plötsligt dör. Tredje gången gillt för Kenneth Branagh – jag hoppas att han lyckas nu, de tidigare filmerna föll mig verkligen inte i smaken.

Expendables
Foto: Lionsgate

Expend4bles – 22 september

Elitlegosoldaterna återförenas, Jason Statham, Dolph Lundgren, Randy Couture och Sylvester Stallone och får för första gången sällskap av Curtis "50 Cent" Jackson, Megan Fox, Tony Jaa, Iko Iwais, Jacob Scipio, Levy Tran och Andy Garcia. Beväpnade med alla vapen de kan få tag på och färdigheterna att använda dem, är The Expendables världens sista försvarslinje och teamet som tillkallas när inga andra alternativ återstår. Stendum men förhoppningsvis häpnadsväckande action.

Past Lives
Oscarstippade Past Lives kommer snart till Sverige. Foto: A24

Past Lives – 22 september

Nora och Hae Sung var nära vänner som barn, men tvingades skiljas åt när Noras familj emigrerade från Sydkorea. Ett tjugotal år senare återförenas de under en vecka i New York, utan att veta vad det skulle kunna leda till. Nora är gift och tycks trivas med sitt liv, men mötet med Hae Sung lockar fram tankar hos båda om alla val som formar livet, och om ödets makt.

Past Lives från A24 är redan Oscarstippad, och anses vara en av de starkaste filmerna om kärlek som någonsin har gjorts.

Retribution
Liam Neeson välkomnar biohösten med en ny actionrökare. Foto: SF Studios

Retribution – 22 september

Okej, Liam Neesons actionfilmer är väl inte direkt någon kvalitetsgaranti, men rätt vad det är dyker det upp något som faktiskt är riktigt underhållande. Här spelar han Matt Turner, en framgångsrik affärsman baserad i Berlin som jonglerar en finanskarriär med familjeansvar. En dag, när han kör sina barn till skolan, får han ett telefonsamtal som säger att det finns en bomb under hans säte. Om han inte genomför ett antal uppgifter kommer den att detonera…

Kyssen
Foto: Studio S Entertainment

Kyssen – 29 september

Bille August är tillbaka med ett nytt drama, som har blivit årets stora biosuccé i Danmark. Året är 1913, strax före första världskriget. Anton är en nobel ung man mitt inne i sin officersutbildning. En afton blir han bjuden till bal på baron Løvenskjolds praktfulla herrgård. Intet ont anande bjuder han upp baronens vackra dotter Edith, men eftersom hon är lam i båda benen hamnar hon i en ytterst pinsam situation. Plågad av skuldkänslor blir Anton en ofta förekommande gäst på herrgården. Edith förälskar sig snabbt i den charmante kadetten, men hans känslor handlar tyvärr enbart om vänskap och medlidande.

Saw X
Foto: Nordisk Film

Saw X – 29 september

En sjuk och desperat John Kramer reser till Mexiko för en riskabel och experimentell medicinsk procedur i hopp om ett mirakelbotemedel mot sin cancer. Han upptäcker dock att det hela är en bluff och ser till att bedragarna blir offer för Jigsaws nya spel. Den tionde Saw-filmen i ordningen utspelas, intressant nog, mellan den första och andra filmen. Vi får hoppas att kritiker-sågen inte kommer fram.

The Creator
Foto: Disney

The Creator – 29 september

Från regissören bakom Star Wars: Rogue OneGareth Edwards, kommer nu ett nytt, mörkt sci-fi-äventyr. Femtio år in i framtiden är människan och AI i krig. En härdad amerikansk arméveteran tar på sig ett dödligt uppdrag i hopp om att hitta sin fru, som han inte sett på fem år.

Höstlöv som faller
Foto: Folkets Bio

Höstlöv som faller – 13 oktober

Den finske mästaren Aki Kaurismäki är tillbaka! Två ensamma främlingar möts i natten på jakt efter livets första, största och enda kärlek. Men mycket står i vägen för lyckan. Vardagens alla vanliga små och stora hinder förstärks av sådant som alkoholism, borttappade telefonnummer och att inte ens veta varandras namn. Vinnaren av Jurypriset i Cannes 2023 har beskrivits som en varm filt i en kall värld. Den filten behöver vi – nu!

Exorcist Believer
Foto: UIP

The Exorcist: Believer – 13 oktober

En total skymf eller ett måste? En ny serie Exorcisten-filmer är på ingång, där "Believer" är första installationen. Intressant nog har de ändå fått med sig både Linda Blair och Ellen Burstyn från originalfilmen, så kanske finns det ändå en större ambition här än vid några av de tidigare "uppföljarna". Med det sagt så är faktiskt, otippat nog, Exorcisten III sevärd, så kanske blir även Believer det?

Tillsammans
Foto: SF Studios

Tillsammans 99 – 13 september

Lukas Moodysson är tillbaka med en ny film och sin första uppföljare. Tillsammans 99 utspelas 24 år efter den svenska klassikern med typ samma namn. Med en stjärnspäckad rollista ser vi fram emot att se Moodysson leverera en ny dramakomedi i långfilmsformat. Dessutom skall vi få svar på frågan som hemsöker oss alla, äter Göran fortfarande gröt?

Karusell
Foto: Nordisk Film

Karusell – 20 oktober

Äntligen har den svenska skräckfilmsgenren börjat vakna till liv! Efter Canceled kommer Karusell, som utspelas under en kuslig halloweenkväll på Liseberg. Omar Rudberg spelar huvudrollen. Om det blir bra eller inte återstår att se, men vi håller så klart tummarna. Sverige behöver mer genrefilm!

Killers of the Flower Moon
Foto: Apple TV+

Killers of the Flower Moon – 20 oktober

Martin Scorsese är tillbaka med en rosad dramathriller som förmodligen varje filmälskare på planeten ser fram emot. Med en stjärnspäckad rollista följer vi utredningen av seriemord på ursprungsbefolkningen i den oljerika Osage Nation under 1920-talet. Utöver Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Jesse Plemons och John Lithgow, ser vi även Brendan Fraser, Lily Gladstone och musikerna Jason Isbell och Sturgill Simpson på rollistan. Med en speltid på 3 timmar och 26 minuter blir det att stålsätta sig i biostolen.

Nelly Rapp
Foto: SF Studios

Nelly Rapp – Dödens spegel – 20 oktober

Efter en riktigt bra föregångare är det dags för ett nytt familjeäventyr med Matilda Gross i huvudrollen. Denna gången får Nelly och hunden London sällskap av Valle för att tillsammans bege sig ut i Svartskogen för att finna Dödens spegel. En resa som tar dem allt djupare in i skogen och till den plats där Nellys mamma en gång försvann. Denna gången regisseras äventyret av Johan Rosell, som bland annat regisserade SVT-serien Sjukt.

Five Nights at Freddys
Foto: UIP

Five Nights at Freddy's – 27 oktober

En säkerhetsvakt börjar jobba på Freddy Fazbear’s Pizza. När han tillbringar sin första natt på jobbet, inser han att nattskiftet på Freddy's inte kommer att bli så lätt att ta sig igenom. Det låter i princip exakt som Nicolas Cage-filmen Willy's Wonderland, men sett till att skräckbolaget Blumhouse, som ändå har haft några hits bland sina många missar, kan vi vara försiktigt optimistiska.

The Marvels
Brie Larson i The Marvels. Foto: Disney

The Marvels – 8 november

Carol "Captain Marvel" Danvers har återtagit sin identitet och hämnats Supreme Intelligence, men oväntade följder sätter universum i obalans. När hon skickas till ett märkligt maskhål, med koppling till en Kree-revolutionär, blir hennes krafter sammankopplade med Kamala "Ms Marvel" Khan – ett superfan från Jersey City – och Carols bästa väns dotter kapten Monica Rambeau. Tillsammans måste de samarbeta för att rädda vårt universum.

Kan The Marvels bryta den nedåtgående Marvel-trenden? Helt ärligt så tror jag inte det, men den 8 november får vi se. Blir det spiken i kistan för världens största franchise eller en ny kraftansamling?

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes
Foto: Nordisk Film

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes – 17 november

År innan han skulle bli Panems tyranniska president, är 18-årige Corlanus Snow det sista hoppet för sin bleknande släkt. Den tidigare stolta familjen har börjat förfalla i en efterkrigsstad. När den tionde upplagan av det årliga Hungerspelet närmar sig med stormsteg blir den unge Snow orolig när han får i uppdrag att vara mentor åt Lucy Gray Baird en ung kvinna från det fattiga distrikt 12.

Huvudrollen spelas av Tom Blyth, som jag hade en lång och djupgående intervju med för ett tag sedan. Han är rätt så ny i gamet, men visade sig rejält lovande i Billy the Kid. Eftersom jag gillade Hunger Games-filmerna och tror att Tom kan få en rätt så spännande skådespelarkarriär, så hoppas jag att den här storsatsningen går hem.

Napoleon – en av höstens biopremiärer
Foto: Apple TV+

Napoleon – 22 november

Hösten 2023 bjuder på nytt från många giganter. Utöver Lukas Moodysson, Martin Scorsese, Denis Villenueve, Aki Kaurismäki och Yorgos Lanthimos (hans film kommer här nedan), är även Ridley Scott aktuell med ett riktigt mastodontprojekt – Napoleon. Joaquin Phoenix gör titelrollen och jag längtar efter att få se resultatet.

Hammarskjöld
Mikael Persbrandt som Dag Hammarskjöld. Foto: Nordisk Film

Hammarskjöld – 25 december

1961 har Dag Hammarskjöld ett år kvar på sin post som FN:s Generalsekreterare. Därefter ska han flytta till sitt hus på Österlen och den efterlängtade friheten. Men samtidigt rasar det kalla kriget för fullt, och brännpunkten ligger i Kongo. Dag Hammarskjöld tar på sig uppdraget att mäkla fred och enighet i landet. Ett omöjligt uppdrag, enligt många. Ett självmordsuppdrag, enligt andra.

Mikael Persbrandt spelar den legendariske diplomaten, Per Fly regisserar och jag håller tummarna.

Vilka biofilmer ser du fram emot i år?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL