Chernobyl

Bästa miniserierna på HBO – enligt IMDb

  • HBO
Filmtopp
29 februari 2020 kl. 20:02

Vilka av HBO Nordics alla miniserier håller tittarna högst?

Inom serievärlden är HBO synonymt med kvalitet. I denna artikeln listas de 10 högst rankade miniserierna som nu går att finna på HBO Nordic.

Världens största filmdatabas IMDb baserar sina betyg efter hur sina användare röstar. Sett till hur många användare IMDb har, väger deras betyg mycket högt. I denna artikeln sammanställer vi de 10 högst IMDb-rankade miniserien hos HBO Nordic.

10. Patrick Melrose

Patrick Melrose
Foto: HBO Nordic.

 

Skapare: David Nicholls
I rollerna: 
Benedict Cumberbatch, Holliday Grainger, Jessica Raine m.fl.
Genre:
Drama
Speltid:
5 x 60 min

Den här serien handlar om Patrick, en strulig man ur den engelska överklassen, från barndomen i södra Frankrike till vuxenlivet i New York och London. Som barn blev Patrick utsatt för övergrepp av sin pappa, så han bär på ett trauma och kämpar samtidigt med heroinmissbruk.

9. Show Me a Hero (2015)

Show Me a Hero
Foto: HBO Nordic

Skapare: David Simon
I rollerna:
Oscar Isaac, Bob Balaban, Winona Ryder, Catherine Keener, Alfred Molina m.fl.
Genre:
Drama
Speltid:
6 x 60 min

USA:s yngste storstadsborgmästare dränks i en malström av rasmotsättningar i stadsdelen Yonkers i New York. Den hotar både hans stads framtid och hans egna ambitioner i denna nya miniserie från HBO som är baserad på en sann historia.

8. Sharp Objects (2018)

Sharp Objects
Foto: HBO Nordic.

Skapare: Jean-Marc Vallée
I rollerna:
Patricia Clarkson, Matt Craven, Amy Adams, Chris Messina, Eliza Scanlen m.fl.
Genre:
Drama, Thriller
Speltid:
8 x 50 min

Den här serien handlar om en dagstidningsreporter som skickas till sin hemstad för att rapportera om en serie olösta barnamord. Hennes trassliga förflutna kolliderar med chockartade händelser i nutid.

7. The Pacific (2010)

The Pacific
Foto: HBO Nordic.

Skapare: Tom Hanks, Steven Spielberg, Gary Goetzman
I rollerna:
James Badge Dale, Joseph Mazzello m.fl.
Genre: Drama, Krig
Speltid:
8 x 50 min

The Pacific är en storslagen miniserie i tio delar som baseras på sanna berättelser och som följer de sammanflätade resorna hos tre amerikanska marinsoldater – Robert Leckie, Eugene Sledge och John Basilone – över den stora krigsskådeplatsen kring Stilla havet under andra världskriget.

6. Olive Kitteridge (2014)

Olive Kitteridge
Foto: HBO Nordic.

Skapare: Jane Anderson
I rollerna:
Frances McDormand, Bill Murray, Richard Jenkins m.fl.
Genre:
Drama, Komedi
Speltid:
4 x 60 min

Olive Kitteridge berättar den bitterljuva, skarpt roliga och bedrövligt tragiska historien om en till synes stillsam stad i New England som skakas av opassande affärer, brott och tragedier, från Olives perspektiv. Olive spelas av Frances McDormand och hennes vassa tunga och barska sätt maskerar ett varmt men besvärat hjärta och en pålitlig moralisk kärna.

5. The Night of (2016)

The Night Of
Foto: HBO Nordic

Skapare: Steven Zaillian, Richard Price
I rollerna:
Riz Ahmed, John Turturro, Michael Kenneth Williams, Poorna Jagannathan m.fl.
Genre:
Drama, Thriller
Speltid:
9 x 55 min

The Night of ger oss en helt ny tappning av crime drama-genren, där vi får följa en och samma nyckfulla mordutredning ur flera motstridiga synvinklar. I huvudrollerna ser vi John Turturro, som en hårt pressad försvarsadvokat, samt Riz Ahmed som hans unga pakistansk-amerikanska klient. Historien kretsar kring det brutala mordet på en ung kvinna på Manhattans Upper West Side, och vi får följa hela processen från den inledande polisutredningen till gripandet och fängslandet av den huvudmisstänkte – en sympatisk, oansenlig college-student som tillsammans med sin familj blir utsatt för det värsta i New Yorks rättssystem.

4. John Adams (2008)

John Adams
Foto: HBO Nordic.

Skapare: Kirk Ellis
I rollerna:
Danny Huston, Laura Linney, Paul Giamatti m.fl.
Genre:
Drama
Speltid:
7 x 70 min

John Adams ger en ingående blick på en av USA:s mest missförstådda grundares liv, landets andra president John Adams. Medverkar gör Paul Giamatti i titelrollen och Laura Linney som Adams trogna hustru Abigail. "John Adams" visar oss livsödet hos en av förgrundsgestalterna i skapandet av USA:s självständighet och regeringsform, vars arv ofta överskuggats av hans mer utåtriktade kollegor.

3. Generation Kill (2008)

Generation Kill
Foto: HBO Nordic.

Skapare: David Simon
I rollerna:
Alexander Skarsgård, James Ransone m.fl.
Genre:
Drama, Krig
Speltid:
7 x 60 min

Generation Kill bygger på Evan Wrights verklighetsbaserade bok från 2004. Vi får följa den grupp marinsoldater som ledde invasionen i Operation Iraqi Freedom. Rollfigurerna bygger på de marinsoldater som Wright fick följa under två månader i mars 2003 och vi får en kompromisslös bild av krafterna som drev soldaterna framåt genom den öde öknen, mot den okända fienden.

2. Chernobyl (2019)

Chernobyl
Foto: HBO Nordic.

Skapare: Craig Mazin
I rollerna:
Stellan Skarsgård, Emily Watson, Jared Harris m.fl.
Genre:
Drama
Speltid:
5 x 60 min

En dramaserie från HBO i fem delar som följer händelserna kring kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. En skildring av en rad modiga kvinnors och mäns öden och de kolossala uppoffringar de gjorde för att rädda Europa från en ofattbar katastrof.

1. Band of Brothers (2001)

Band of Brothers
Foto: HBO Nordic.

Skapare: Tom Hanks, Steven Spielberg
I rollerna: Scott Grimes, Damian Lewis, Ron Livingston, Shane Taylor, Donnie Wahlberg m.fl.
Genre: Drama, Krig
Speltid:
10 x 60 min

Band of Brothers är berättelsen om E-kompaniet, fallskärmsjägare under andra världskriget, vars bedrifter är lika otroliga som de är sanna. Denna storslagna historia om mod, offer och kamratskap följer E-kompaniet från luftburna regementet hela vägen från deras grundutbildning i Georgia 1942 till deras intagande av Hitlers "ogenomträngliga" örnnäste i Berchtesgaden 1945.

Har du sett de bästa miniserierna på HBO?

MER LÄSNING:

HBO:s 15 bästa serier enligt IMDb
Bästa serierna 2020
Filmtopps samlingssida för HBO

 

NÄSTA ARTIKEL