HBO:s 15 bästa serier – enligt IMDB

HBO:s 15 bästa serier – enligt IMDb

  • HBO
Uppdaterad 27 maj 2021 kl. 13:05 | Publicerad 22 september 2019 kl. 14:09
ANNONS
ANNONS

De 15 bästa serierna på HBO enligt IMDb

Vilka HBO-serier håller IMDb:s användare högst? Filmtopp har tagit fram svaren.

De bästa serierna på HBO enligt IMDb

Den internationella filmdatabasen IMDb baserar sina betyg efter hur sajtens användarna röstar. Eftersom filmsajten är världens största, utifrån antalet betygsättande användare, är det med en stor tyngd som listan nedan presenteras. Hur många av HBO:s bästa serier har du betat av?

15. Rome (2006-2007)

Rome HBO
Rome gjordes bara i två säsonger. Foto HBO

I Sverige kunde vi följa dramaserien Rome på Canal +, som när den kom var en av de mest påkostade produktionerna som hade gjorts för TV. När serien började visas under 2006 var utbudet av streamtjänster magert för att inte säga obefintligt i Sverige. Men Rome var en av de där serierna som drog igång vågen av riktigt påkostade TV-serier, som sedermera ledde till strömkriget vi just nu befinner oss i.

Serien utspelar sig till stora delar i staden Rom och kretsar kring när Julius Caesar återvänder till staden från sina segerrika krigståg. Serien skildrar början av den romerska republikens sammanbrott, samtidigt som historien kretsar kring de två soldaterna Lucius Vorenus och Titus Pullos liv.

14. Curb your Enthusiasm (2000-2011,2016)

Simma lugnt Larry heter serien på Svenska
Simma Lugnt, Larry! heter serien på Svenska. Foto HBO

Simma Lugnt, Larry! (Curb Your Enthusiasm) är löst baserat på Larry Davids verkliga liv, en bekymmerslös tillvaro I Los Angeles som före detta manusförfattare till Seinfeld och mångmiljonär. Liksom Seinfeld handlar Simma lugnt, Larry! om det vardagliga livet, i synnerhet alla märkliga situationer som kan uppstå i vardagen. Serien ger sken till vara likt en dokumentär, men är en komediserie.

Första säsongen hade premiär år 2000 och den åttonde säsongen sändes under 2011. Efter 6 års uppehåll så återkom serien under 2017 med en ytterligare säsong.

13. Deadwood

HBO:s 15 bästa serier – enligt IMDB

I år (2019) kom långfilmen Deadwood och här kan du ta redo på om filmen letade sig in på listan över de bästa filmerna på HBO, som du kan streama.

12. Six Feet Under (2001-2005)

Six Feet Under HBO
I Six Feet Under följer vi den dysfunktionella familjen Fischer och deras begravningsbyrå i Los Angeles. Foto: HBO

I den mörka komedin Six Feet Under följer vi den dysfunktionella familjen Fischer och deras begravningsbyrå i Los Angeles. På självaste julafton omkommer familjens dominante överhuvud, vilket gör att mamma Ruth och syskonen Nate (som återvänder från Seattle), David (som har stannat i familjeföretaget med sin pappa men bor långt inne i garderoben) och Claire (som får höra om sin pappas död precis efter att ha tagit metamfetamin) tvingas lära sig att hantera sorgen efter ett dödsfall ur ett privat perspektiv såväl som ett professionellt.

11. OZ (1997-2003)

OZ HBO
OZ. Foto HBO

I "Emerald City", en experimentell enhet på Oswald State-fängelset, träffar vi några av de olika fångarna som lever i en hierarki av gängmedlemmar, latinos, muslimer, irländare, arier och maffiakillar. Ingen tydlig ledare framträder – med möjligt undantag för Kareem Said (Eamonn Walker), en muslimsk författare som förordar icke-våld och avhållsamhet. Saids ankomst hindrar inte Dino Ortolani (Jon Seda), en fånge med kopplingar till maffian och väldigt kort stubin, från att göra ungefär varenda människa han träffar förbannad. Det är en vana som ska kosta honom dyrt.

Serien är en av de största succéerna i amerikansk TV-historia, men hamnar strax utanför topp tio listan med det bästa från HBO.

Topp 10 bästa serierna på HBO – enligt IMDb


10. The Office US (2005-2013)

The Office HBO
Foto: HBO

The Office baseras på den populära brittiska komediserien med samma namn och är listans bäst rankade TV-serie i genren komedi

Handlingen utspelar sig på och kring pappersföretaget Dunder Mifflin i Scranton i Pennsylvania. Serien använder samma fusk-dokumentär-stil som originalet och fångar snyggt den tysta desperationen hos de arma satar som jobbar i den här socialt hämmande miljön under ledarskap av den galne chefen, regionsdirektören Michael Scott. Komikern Steve Carell gör ett otroligt jobb som mannen som så hett vill bli omtyckt att han fullkomligt avskräcker alla i sin närhet med ett dumt upptåg efter ett annat. Han tror blint på att hans anställda älskar honom för hans tillbakalutade inställning och kan inte se att, med undantag för den nördiga och märklige Dwight, är han avskydd av dem alla. Samtidigt försöker Jim att tjusa den förlovade receptionisten Pam medan de båda navigerar sig genom kontorspolitiken och chefens "humor".

9. Westworld (2016-)

Westworld HBO
Westworld är en mix av Western och Sci FI. Foto HBO

Det här är en ambitiös och mycket fantasifull dramaserie som tar äventyrslusten och jakten på spänning till en helt ny och farlig nivå. I den futuristiska fantasiparken kallad Westworld avviker en grupp androider från sina programmerares noggrant planerade skript med besvärande och märkligt beteende. Med fantastiska skådespelare, som Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandie Newton och Jeffrey Wright i rollerna, har serien inspirerats av filmen från 1973, skriven och regisserad av Michael Crichton (Jurassic Park), och omarbetad till TV av Jonathan Nolan (Interstellar, The Dark Knight) och Lisa Joy (Pushing Daisies, Burn Notice)

8. Last Week Tonight

Foto: HBO

Listans brasklapp utifrån hur IMDB och HBO presenterat sin lista med serier. Last Week Tonight är nämligen amerikansk talkshow och således en produktion som inte skall definieras serie enligt Filmtopp. Hur som helst är talkshowen populär där programledaren John Oliver tar en titt på nyheter, politik och aktuella händelser under veckan som har gått. Detta presenteras med hans egensinniga perspektiv och ger sin distinkta röst åt olika sociala, politiska och existentiella frågor som rör USA och världen.

7. Fargo  (2014-)

HBO:s 15 bästa serier – enligt IMDB

Fargo är en bearbetning av den Oscarsvinnande filmen med samma namn och innehåller en ny berättelse om ”ett riktigt brott” och följer ett nytt fall med nya rollfigurer. Allt är dock djupt förankrat i humorn, mordet och ”Minnesota-trevligheten” som gjorde den ursprungliga filmen till en sådan klassiker. I skrivandes stund har tre säsonger gjorts.

6. True Detective (2014-)

True Detective HBO
I säsong 1 spelar Matthew McConaughey och Woody Harrelson huvudrollerna. Foto HBO

Om man vidrör mörkret så vidrör mörkret en själv. Från HBO och skaparen och tillika producenten Nic Pizzolatto kommer den här glödheta brottsdramaserien som följer problemtyngda poliser och de intensiva utredningar som driver dem till vansinnets rand. Varje säsong innehåller en stjärnspäckad ny ensemble som är inblandade i brottsfall som får publiken att sitta som på nålar. I säsong 1 spelade Matthew McConaughey och Woody Harrelson poliser som var varandras totala motsatser och som var på jakt efter en seriemördare i Louisiana.

Det är uteslutande den första säsongen som gör betyget så pass högt och placerar True Detective som en av HBO:s bästa tv-serier. Säsong två var ett magplask av kvalité i jämförelse med den första säsongen. Medan säsong 3 hade tendenser till att kunna bli bra, men föll på den platta avslutningen.

Topp 5 bästa serierna från HBO

5. The Sopranos (1999-2006)

HBO:s 15 bästa serier – enligt IMDB

Tony Soprano (James Gandolfini) är en helt vanlig, medelålders affärsman. Han har en kärleksfull fru, en kanske inte fullt så kärleksfull dotter och en son, Anthony Jr. Hans mamma är speciell, hans farbror har ett hett temperament, och hans älskarinna är inte fullt så hemlig som han tror. Och så har han en psykiater (Lorraine Bracco), som han berättar alla sina hemligheter för. Förutom den hemlighet som hon redan känner till; Tony är en maffiaboss. Tony själv hävdar förstås att han är i "avfallshanteringsbranschen".

Sopranos har blivit mycket populär både bland kritiker och tv-tittare och har blivit belönad med åtskilliga priser, bland annat 18 Emmy-priser och fem Golden Globe-priser. En av de där TV-serierna du måste bara ha sett!

4. The Wire (2002-2008)

The Wire HBO
En serie med fina omdömen bland kritikerna. Foto HBO.

I Baltimore undersöker en mord- och narkotikarotel en drogring som tros ligga bakom flera mord. Denna råa och realistiska serie berättas från både polisen och brottslingarnas perspektiv, och gott och ont kan inte skiljas åt.

Kanske den serie som hyllats allra mest genom åren av flest kritiker. Serien kan nu också ses i en nyrestaurerad version på HBO.

3. Game of Thrones (2011-2019)

Game of Thrones HBO
Game of Thrones. Foto: HBO

Sedan lanseringen 2011 har Game of Thrones blivit ett popkulturellt fenomen med en enorm fanskara och otrolig mängd merchandise. Seriens framgångar är svårt att få grepp om. Mängder av vunna priser har haglat ner genom åren där den åttonde och sista säsongen av den episka HBO-serien Game of Thrones fått 32 nomineringar inför årets Emmygala ingen annan serie har någonsin fått så många nomineringar under samma år.

Produktionen är också den serie med mer än en säsong som toppar listan över HBO:s bästa TV-serier genom tiderna.

2. Band of Brothers (2001)

Band of Brothers HBO
Steven Spielberg och Tom Hanks är skaparna bakom Band of Brothers. Foto HBO

Band of Brothers är berättelsen om E-kompaniet, fallskärmsjägare under andra världskriget, vars bedrifter är lika otroliga som de är sanna. Denna storslagna historia om mod, offer och kamratskap följer E-kompaniet från luftburna regementet hela vägen från deras grundutbildning i Georgia 1942 till deras intagande av Hitlers "ogenomträngliga" örnnäste i Berchtesgaden 1945. Varje avsnitt inleds med nyligen inspelade intervjuer med faktiska medlemmar av E-kompaniet, och glider sedan över till dramatiseringar av viktiga händelser i kompaniets historia.

Serien skapare är inga mindre än Steven Spielberg och Tom Hanks. Det var genom Band of Brothers som skådespelaren Damian Lewis (Homeland, Billions) fick sitt stora genombrott.

1. Chernobyl (2019)

Chernobyl
Chernobyl är den högst rankade serien enligt IMDb. Foto HBO.

Svensktäta miniserien Chernobyl är en skrämmande fullpoängare och tar oss tillbaka till 1986 med den historiska berättelsen om Tjernobylkatastrofen, till följd av reaktorolyckan i kärnkraftverket i Tjernobyl i norra Ukraina (dåvarande Sovjetunionen), i fokus.

Svensken Johan Renck (Bloodline) har regisserat miniseriens samtliga avsnitt där Stellan Skarsgård spelar en av huvudrollerna. Chernobyl har tilldelats hela 19 nomineringar på årets Emmygala och toppar både Filmtopps lista över årets bästa serier och är i skrivandes stund den högst rankade serien från HBO på IMDb.

Vilken är din favorit på listan?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL